A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

forrás: Prím Online, 2024. május 18. 12:15

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

Az egyetem immár tizenötödik alkalommal rendezte meg a világnaphoz kapcsolódó konferenciát. Az idei rendezvény során a legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás volt a középpontban, de a kvantumkommunikáció korszakváltó lehetőségeit is bemutatták. A szakmai előadásokkal párhuzamosan egy kiállításon lehetett megismerni az ipar képviselői által végzett kutatási és fejlesztési tevékenységeket.

 

„Napjainkban a hírközlési szakma egyik legfontosabb kérdése, hogy hogyan kellene kezelni az adat iránt megnövekedett óriási igényt” – mondta a konferencián Dr. Lapsánszky András, az NMHH elnökhelyettese. „Ez számos területre kihat, többek között a kiberbiztonságra és az űrtávközlésre is. A műholdas távközlés szerepe jelentős mértékben nőtt, hiszen a földfelszíni szolgáltatások nem elegendők az igények kielégítésére. A kialakult helyzettel az Európai Unió és az egyes tagállamok is foglalkoznak. Egy másik fontos kérdés, hogy a megnövekedett fogyasztói igény miatt szükséges-e további szabályozási, igazgatási beavatkozás” – tette hozzá az elnökhelyettes.

 

 

Dr. Gschwindt Andrást és Petres Istvánt díjazták

 

A konferencián 2015 óta minden évben kiosztják a Dr. Magyari Endre-díjakat. Az elismerést az NMHH elnöke alapította a hírközlés területén végzett kiemelkedő munka elismerésére. Idén a két emlékérmet Dr. Gschwindt András, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem adjunktusa, és Petres István, az NMHH pécsi hatósági irodájának vezetője vehette át.

 

Dr. Gschwindt András többek között a VEGA és Rosetta űrszondák, valamint a MIR űrállomás fedélzetére kerülő egységek fejlesztését vezette. Ő irányította az első magyar műhold, a Masat-1 fejlesztését, majd vezérlőállomásának üzemeltetését. Meghatározó szerepet vállalt a SMOG-P, SMOG-1 és az ATL-1 elnevezésű pikoműholdak fejlesztésében is. Munkássága a kis műholdak tervezésében, űrbeli üzemeltetésükben ma is meghatározó.

 

Petres István 30 éve dolgozik az NMHH-nál, illetve annak jogelődjeinél. 2006-tól a hatóság Előfizetői Szerződések Felügyeleti Igazgatóságát vezette, 2010-ben a Szerződés-felügyeleti Kompetencia Központ vezetőjévé nevezték ki, 2013 óta pedig a pécsi hatósági irodát irányítja. Munkájában mindig a hírközlési piac szabályszerű működéséért és a fejlődés elősegítéséért dolgozott.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tovább erősíti piacvezető szerepét és stabilitását a Daniella Villamosság

Az Elektro UNO villamossági anyagkereskedelmi üzletágának felvásárlásával tovább erősíti piacvezető szerepét a Daniella Villamosság a pécsi régióban.

2024. július 15. 11:39

Radikálisan javult a hatékonyság és az eredményesség a gyárakban AI megoldásokkal

Az elmúlt évek során a Zyxel Networks, a biztonságos és felhőalapú hálózati megoldások egyik vezető szállítója világszerte átalakította a gyártóüzemeket. A kis önálló gyáraktól a több telephelyen működő hatalmas üzemekig, a bútorgyártóktól a húsfeldolgozókig ezek a gyártók most villámgyors csatlakozási lehetőséget és intuitív, központosított hálózatirányítást élveznek gyáraikban és raktáraikban, ami radikális javulást eredményez a hatékonyságban és az eredményességben.

2024. július 14. 15:50

Kihirdették az Európai Unió mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét

Kihirdették az EU mesterséges intelligenciáról szóló rendeletét („MI-Rendelet”), amely a világon az első igazán átfogó, mesterséges intelligenciával („MI”) kapcsolatos, szektorsemleges jogszabály.

2024. július 14. 13:49

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01