A műanyaghulladékot a felére csökkentették az ABB finnországi gyárában

forrás: Prím Online, 2024. május 21. 09:54

A hulladékok újrahasznosítására irányuló innovatív eljárások bevezetésével az ABB finnországi Porvoóban találha-tó gyártóüzeme 50 százalékkal csökkentette a vegyes műanyaghulladék mennyiségét, és 2023-ban közel 20 száza-lékkal javította az újrahasznosítás arányát. Az újrahasznosítási erőfeszítések fontos lépést jelentenek a Föld erőfor-rásainak megőrzése és az ügyfelek fenntarthatósági kötelezettségvállalásainak támogatása felé; ezen erőfeszítések 2024-ben 16 égerfa átlagos súlyának megfelelő mennyiségű polipropilént takarítanak meg.

 

• Az elektromos installációs termékeket gyártó üzem újrahasznosítja a gyártási melléktermékekből származó műanyagot.  

• Az új technológiák és a kapcsolódó gyártási folyamatok tavaly 50 százalékkal csökkentették a műanyaghulladék mennyiségét, és közel 20 százalékkal javították az újrahasznosítási arányt. 

• A munkavállalók képzése és a partneri együttműködés előmozdítja a létesítmény körforgásos szemléletű működését. 

 

Az ABB Energetika üzletág Smart Buildings divíziójához tartozó, elektromos installációs termékeket és tartozékokat gyártó üzem kialakította azt a módszert, amellyel a fröccsöntési eljárások során keletkező műanyaghulladékokat újra felhasználhatja. Az új technológiák és eljárások bevezetésével a 6600 négyzetméteres üzem közelebb került a nyersanyagok újrahasznosítását célzó körforgásos gazdálkodás kialakításához.

 

 

Az OECD műanyagról szóló jelentése szerint a világ éves műanyaggyártásának mindössze hat százaléka készül újrahasznosított anyagokból. A műanyaggyártás fő nyersanyaga még mindig a fosszilis energiahordozók feldolgozásának mellékterméke, a nafta. A dolgozók és az ipari partnerek elkötelezettségének köszönhetően a Porvoóban keletkező oldaláramú műanyaghulladék ma már olajtermék formájában kerül vissza a műanyagipari üzemekbe, ahol az ismét felhasználásra kerül. Erről a telephely partnere, a WasteWise Group gondoskodik, amely az olajterméket pirolízist alkalmazó, vegyi újrahasznosítási folyamat végén visszaadja az iparnak további felhasználásra. Az ABB helyi szinten a Verdis hulladékgazdálkodási vállalattal is együttműködik a hulladék elszállításában, kezelésében, lejelentésében és nyilvántartásában.  

 

„A fosszilis energiahordozókról való leválással párhuzamosan a műanyagiparnak jelentős zöld átállásra van szüksége, ami csak akkor lehetséges, ha a műanyaghulladék szelektív gyűjtése hatékonyabbá válik, és a mechanikai újrahasznosítás mellett új technológiák, például a vegyi újrahasznosítási megoldások is teret nyernek a műanyaghulladék újrahasznosítás területén” – mondta Kaisa Suvilampi, a WasteWise Group Oy vezérigazgatója.

 

 

 

„Porvoói üzemünk a beruházásaival azt a célját kívánja elérni, hogy nettó zéró kibocsátású gyárként tudjon működni, elsősorban geotermikus és hővisszanyerő megoldások alkalmazásával. A teljes életciklust vesszük figyelembe az erőforrások felhasználásakor – ez vonatkozik a keletkező hulladékok kezelésére is a teljes értékláncban.  Ez magában foglalja a tervezést, a beszerzést, a gyártást és a felhasználást, és kicsúcsosodik az életciklus végi szolgáltatásokban. Célunk, hogy 2030-ra az ABB termékeinek és rendszereinek legalább 80 százalékát lefedje a körforgásos megközelítésünk" – mondta Lucy Han, az ABB Energetika üzletág Smart Buildings divíziójához tartozó épület- és lakásautomatizálási megoldások részlegének vezetője.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59