Az ABB célja a nettó zéró kibocsátású gyártás a bulgáriai Rakovszkiban lévő üzemében

forrás: Prím Online, 2024. június 12. 13:11

Az ABB Energetika bulgáriai Rakovszkiban található gyára jelentős lépést tesz a nettó zéró káros kibocsátású működés felé azáltal, hogy a CO2e-kibocsátását 1250 tonnával csökkenti. Ez nagyrészt olyan energiaoptimalizálási intézkedéseknek köszönhető, mint a 100 százalékban mért és szabályozott energiafogyasztás, az épületfelügyeleti rendszer, a hőszivattyúk telepítése, a világítás LED-es korszerűsítése és az elektromos járművek (EV) töltőpontjainak kiépítése. 

 

• Az ABB a bulgáriai Rakovszkiban lévő gyárában 1250* tonnával csökkenti a CO2e-kibocsátást, és 22 százalékkal mérsékli az energiafogyasztást a Mission to Zero programja részeként. 

• A gyár 43 százalékkal javította az energiaintenzitást azáltal, hogy fenntartható megoldásokat alkalmaz a gyártási eljárásaiban. 

 

A gyár 22 százalékkal csökkentette a működése energiafogyasztását, ugyanakkor növelte a termelési árbevételt is, ami a 2019-es bázishoz képest jelentősen, 43 százalékkal javítja az energiaintenzitást. A 39 000 négyzetméter alapterületű üzem két gyártóépületből áll, és kis- és középfeszültségű termékeket gyárt adatközpontok, ipari és gyártóüzemek, kritikus infrastruktúrák és épületek számára. 

 

2021 óta a gyár csapata szisztematikus lépéseket tesz az ABB fenntarthatósági programjában (Sustainability Agenda) kitűzött célok elérése érdekében. Az első jelentős lépésük az volt, hogy a két gyártócsarnokban az összes hagyományos világítást energiatakarékos, LED-es lámpatestekkel korszerűsítették, és integrálták az ABB i-bus KNX rendszert az intelligens világításvezérlés biztosításához. 

 

 

A Mission to Zero programban a gyár következő fontos mérföldköve az ABB Ability Energy and Asset Manager megoldások telepítése volt mindkét üzemegységben, és ez az innováció az energiahatékonyság optimalizálásával és a prediktív karbantartással biztonságosabb és intelligensebb működést tett lehetővé. A rendszer valós idejű adatokat szolgáltat, és megkönnyíti a döntéshozatalt azáltal, hogy az energiaforrások költségeit csoportok – azaz termelés, világítás, fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC), valamint adminisztráció – szerint osztja fel. Az ABB megoldásainak telepítése, valamint a rakovszki üzem fenntartható intézkedései hozzájárultak az ISO 50001 tanúsítvány sikeres megszerzéséhez.

 

A HVAC energiafogyasztásából és gázfelhasználásából származó CO2e-kibocsátás akár 80 százalékos csökkentése érdekében a gyárban tavaly hőszivattyúkat telepítettek egy olyan központi rendszerrel, amely vezérli és felügyeli a fűtést-hűtést és a folyadékelosztó rendszert. A teljes körű, “end-to-end” megoldások nyomon követik és előre jelzik az energiafogyasztást, ami megkönnyíti a megújuló energia jövőbeni tervezett felhasználását, és biztosítja a stabil energiaellátást.

 

„Végponttól végpontig (end-to-end) terjedő megoldásaink hozzájárulnak az energiafogyasztás hatékony nyomon követéséhez és előrejelzéséhez” – mondta Mike Mustapha, az ABB Energetika üzletágához tartozó Smart Buildings divízió vezetője. „A bulgáriai üzemünkben elért eredmény nemcsak azt mutatja meg, hogy miként csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást saját épített környezetünkben, hanem azt is igazolja, hogy képesek vagyunk segíteni ügyfeleinket és partnereinket saját fenntarthatósági céljaik elérésében.” 

 

Az ABB 2030-ig szóló flotta-villamosítási kötelezettségvállalásának teljesítése érdekében a rakovszki gyár megkezdte járműparkjának elektromos járművekre való átállítását. A vállalat 17 AC és DC EV töltőállomást telepített, támogatva az EV töltést a szélesebb közösség és az áthaladó forgalom számára. 

 

Ezek az eredmények kulcsfontosságú mérföldkövet jelentenek az ABB Bulgária nettó zéró célkitűzéseinek megvalósításában, és feljogosítják az üzemet arra, hogy az ABB Mission to Zero címet elnyerje. Az ABB Mission to Zero program támogatja a vállalat azon kötelezettségvállalását, hogy 2050-ig* 100 százalékkal csökkenti az 1. és a 2. alkalmazási körbe tartozó (Scope 1 és Scope 2) ÜHG- kibocsátását. A helyi csapatok által irányított telephelyek az ABB innovatív technológiáinak és harmadik fél integrációjának felhasználásával az energiatermelés, -kezelés és -tárolás révén a hatékonyság javítására összpontosítanak.

 

_____________________

* A 2019-es bázishoz képest 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.

2024. július 18. 14:31

A Delta Systems újítja meg az Állatorvostudományi Egyetem komplex audiovizuális rendszerét

Bemutatták az Állatorvostudományi Egyetem első, legmodernebb technikával felszerelt okostantermét. A komplex audiovizuális rendszert a Delta Systems Kft. újítja meg, miután elnyerte az erre kiírt, nyílt, Európai Uniós közbeszerzési eljárást. A mintegy 1,089 milliárd forint értékű beruházás új utat nyitott az egyetem számára. Az európai szinten is egyedülálló korszerűsítéssel 45 prezentációs térben 13 gyártó 1842 eszközét alakítják egy komplex, hallgatóközpontú rendszerré. 

2024. július 18. 12:58

Szigorodhat a piac: Két nyomtatóóriás fogott össze a cégekért és a környezetvédelemért

A legtöbb vállalkozás még ma is a papír alapú iratkezelést preferálja, ami egyrészt hatalmas terhet ró a környezetre, másrészt pedig olyan fejlesztést igényel a közeljövőben, ami fenntarthatóvá és hatékonnyá is teszi egyben az irodai működést. Ennek érdekében fogott össze két nyomtatóóriás, hogy a vállalkozások átállását megkönnyítsék.

2024. július 18. 11:36

Kékszalag: nyomkövető rendszert fejlesztett a Széchenyi-egyetem a vitorlásszövetséggel és a Telekommal partnerségben

Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásversenyen idén először minden hajót nyomkövető eszközzel látnak el, amelyet a hozzá tartozó online alkalmazással együtt a győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja a Magyar Telekommal közösen, a Magyar Vitorlásszövetséggel együttműködésben fejlesztett. Az újítás segítségével folyamatosan figyelhető a versenyzők haladása, emellett a rendszer háttértámogatást nyújt a szervezőknek.

2024. július 18. 09:57

Élvezze a Kékszalag vitorlásversenyt a Telekom innovatív megoldásaival!

Digitálisan is szintet lép az 56. Kékszalag vitorlásverseny, kihasználva a Magyar Telekom kiváló balatoni 5G lefedettségét, privát campus hálózatát és az idei évre kialakított innovatív együttműködéseit. A július 18-20-án megrendezett versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti majd, a hajók követését pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Magyar Telekom által kifejlesztett nyomkövető rendszer biztosítja.

2024. július 17. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59