Mesterséges intelligencia a pénzügyeinkben: 2024-ben fordulópont következhet

forrás: Prím Online, 2024. június 14. 09:55

Az idei év fordulópont lehet a generatív mesterséges intelligencia hatását tekintve pénzügyeinkre. A Deloitte szakértői szerint míg korábban az ismerkedés és kísérletezés fázisa volt jellemző, a befektetések mára elérték érettségi szakaszukat, és konkrét, a cégek és ügyfelek számára elérhető alkalmazásokká váltak. Idén ez a hatás tovább gyűrűzik, és a trend felível.

2023 áttörést hozó év volt az üzleti életben: inflációs nyomás, a vártnál jobb gazdasági és piaci teljesítmény, valamint a generatív mesterséges intelligencia (GenAI) iránti érdeklődés berobbanása jellemezte. Számos pénzügyi igazgató (CFO) számára érdekes és tanulságos év volt, mert megmutatta, hogyan alakíthatja át az AI a pénzügyi szervezetek jövőjét. 2024-re a CFO-k már túl vannak az oktatási szakaszon; ez az év a kísérletezésről, az értékteremtésről és az AI, valamint a generatív AI pénzügyi területen való alkalmazásának elkezdéséről szól.

 

Schenk Tamás

„Számos vállalat indított pilot projekteket és tesztidőszakokat, felfedezve a technológia képességei és a pénzügyi alkalmazások közötti rést. Az idei évig azonban még nem volt sok olyan célzott megoldás, amelyet könnyen, egy az egyben be tudtak volna vezetni anélkül, hogy egyedi alkalmazásokat kelljen fejleszteniük. 2024-re ez megváltozott, és folyamatosan változik” – mondta Schenk Tamás, a Deloitte Digital partnere.

 

A szoftvercégek kritikus szerepet játszanak a mesterséges intelligenciával integrált eszközök nyújtásában, direktebb lehetőségeket kínálva a pénzügyi műveletekben. A GenAI lehetővé teszi az olyan alkalmazások munkahelyi produktivitást támogató skálázott bevezetését, mint a Microsoft Copilot, a Google Duet AI és az Amazon QuickSight. Ezek a szolgáltatások segítik a pénzügyi szakembereket a generatív AI megismerésében, és lehetővé teszik ezen technológia integrálását mindennapi munkájukba. Mindez új ötleteket generál és inspirálja a pénzügyi területen működő platformokat.

 

 

A CFO-knak 2024-ben stratégiai prioritás a GenAI integrálása

 

A generatív mesterséges intelligencia potenciálja sokkal nagyobb, mint a szélesebb közönség számára is ismert ChatGPT vagy Google Gemini eszközök nyújtotta lehetőségek, pedig már ezekkel is szignifikáns eredményeket lehet elérni, például a termelékenység növekedése terén. Motiválóan hatnak a vállalat által jóváhagyott GenAI eszközök napi használatára, ötleteléshez, íráshoz és összefoglaláshoz. Minél jobban ismertté válnak ezek az eszközök, annál jobban fel lesznek készülve a cégek az AI szélesebb körű pénzügyi alkalmazásaira.

 

A Deloitte szakértői szerint érdemes nagyban gondolkodni: az ismert modulok miatt tendencia lehet a generatív AI-t ezekkel az alkalmazásokkal azonosítani, "chatbot"-nak nevezni, ami interaktívan képes kommunikálni a felhasználóval. Pedig a GenAI-nak lehetősége van az egész folyamat átalakítására a pénzügyek terén; használható többféle eszköz részeként, kiegészíthet más pénzügyi eszközöket, például a gépi tanulást, a prediktív analitikai eszközöket vagy modern vállalatirányítási rendszereket. Sőt, a generatív AI hasznossága kiterjed a narratívák generálásán túl az előrehaladott adatelemzésre és kódolásra is.

 

Dr. Barta Gergő

„Az általános tévhitek tisztázása és a komplexitás megértése nagyon fontos a GenAI-al kapcsolatban. Szükséges felismerni, hogy bár a technológia ígéretes, a pénzügyi területen történő nagymértékű bevezetése bonyolultabb és potenciálisan költségesebb, mint ahogy sok CFO gondolhatja. Az AI egy fontos része egy nagyobb megoldáskészletnek, nem pedig csodaszer” – mondta Dr. Barta Gergő, a Deloitte Magyarország mesterséges intelligencia vezető szakértője.

 

Hogyan érdemes elkezdeni?

 

A Deloitte sorvezető javaslata CFO-k számára a generatív AI megoldások hatékony bevezetéséhez:

Korai és hatékony együttműködés: Érdemes részt venni a technológiai csapatokkal való korai együttműködésben az AI-hoz kapcsolódó irányelvek, a képességek és a belső prioritások megértése érdekében.

Erőforrások kijelölése: Szükséges költségvetést allokálni az AI megismerésére gyakorlati alkalmazási eseteken keresztül, különös tekintettel azokra a területekre, melyek a rendszerek határai között vannak.

Széles perspektíva alkalmazása: Mérlegelni szükséges a generatív AI-t az egész szervezet kontextusában, és eszközként használni a pénzügyi folyamatok automatizációs iniciatíváiban fellépő konkrét hiányosságok kezelésére.

 

„2024 izgalmas év lesz az üzleti élet számára; a generatív AI központi szerepet játszik majd az új módokon történő ügyfél- és részvényestájékoztatásban, az üzleti működés és a jövedelmezőség javításában. A CFO-k nem csupán a vállalkozás növekedésének központjában állnak, de a pénzügyi funkcióik fejlődésében is” – tette hozzá Schenk Tamás.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben – állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.

2024. július 22. 13:27

A mesterséges intelligenciával tuningolt névjegykártyák piaci robbanás előtt állnak

A vállalkozások közel 30 százaléka már most is a mesterséges intelligencia technológiáját használják a névjegykártyák készítéséhez, amelyben további 10 százalék növekedésre számítanak a 2032-ig – derül ki a Card in Move, hazai alapítású digitális névjegykártya gyártó cég összefoglalójából.  Az AI forradalmasítja a névjegykártyák világát, új szintre emelve a személyes és üzleti kapcsolatok ápolásának módját. Az AI-alapú tervezési megoldások a környezetkímélő szerepükön túl automatizálják a kapcsolatteremtés mögötti adminisztrációt, hiszen képesek egyből CRM rendszerbe importálni az újonnan megszerzett kontaktokat.

2024. július 22. 11:50

Az Optimus Solutions az első viszonteladói partner az ABB Value Provider programjában

Az isztanbuli székhelyű Optimus Solutions Teknoloji lett az első kiemelt viszonteladói partner („csatornapartner”), amely tanúsítványt szerzett az ABB Value Provider programjában, mind a KNX-, mind a fűtést, szellőzést és légkondicionálást átfogó épületgépészeti (HVAC) rendszerekre kiterjedő épületautomatizálás terén. A török rendszerintegrátor az intelligens épületek megoldásainak tervezésére, fejlesztésére és gyártására specializálódott.

2024. július 22. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59