Indul az Európai Napenergia Akadémia, ahol két év alatt 65 ezer szakembert képeznek ki

forrás: Prím Online, 2024. június 24. 09:55

2030-ra az Európai Unió célja, hogy 600 gigawatt fotovoltaikus napelem kapacitást építsen ki a kontinensen, amely az EU nettó zéró technológiák iránti keresletének 40%-át fedezné. A jelentős mértékű bővítéshez rengeteg új, ezen a téren szakképzett munkavállalóra van szükség. 

Ennek megfelelően az Európai Bizottság megbízásából kezdi meg a működését az Európai Napenergia Akadémia, mint a Net-Zero Akadémiák egyik első letéteményese. Az EIT InnoEnergy Skills Institute által biztosított oktatási programban már az első két évben 65 ezer munkavállaló át- és továbbképzése valósul meg, valamint személyre szabott képzési szolgáltatásokat is kidolgoznak a teljes európai napelemes fotovoltaikus (PV) értéklánc számára. 

 

Jelen számítás szerint a 2030-ig telepítendő napelem kapacitások megvalósításához további 400 000, valamint a gyártásban, a 30 GW napenergia hazai előállításához újabb 50 000 képzett munkavállalóra lesz szükség. Előbb azonban le kell küzdeni az EIT InnoEnergy friss piackutatása* szerint feltárt, a biztonságos hálózati csatlakoztatásra kiképzett villanyszerelők és a telepítéshez alkalmazott építőipari munkások oktatását érintő hiányosságokat.  Valamint naprakésszé kell tenni a folyamatmérnökök, a technikusok és az operátorok ismereteit a cellák, modulok gyártásához. Az Akadémia ezeket a készséghiányokat fogja elsősorban kezelni, különösen a napenergia területén működő kkv-k körében. 

 

"A napelemes fotovoltaika gyors ütemű elterjesztésének és az uniós gyártókapacitás rugalmasságának érdekében foglalkozni kell a dolgozók készségbéli hiányosságaival. Az akkumulátor-akadémiánk, amely eddig 67 000 munkavállalót képzett ki, sikeres mintaként szolgál a Napenergia Akadémia számára. Alig várjuk, hogy szorosan együttműködhessünk a napelemes értékláncban működő vállalkozásokkal, hogy az igényeikre fókuszáló, személyre szabott oktatást biztosítsunk a leendő munkavállalók számára.” – fejtette ki Oana Penu, az EIT InnoEnergy Skills Institute igazgatója.

 

 

Az Európai Bizottság teljes mellszélességgel támogatja a képzéseket.

 

"A napelemes fotovoltaikus rendszerek európai gyártásának fellendítése létfontosságú energiabiztonságunk, versenyképességünk és ellenálló képességünk szempontjából. Az Európai Napenergia Akadémia elindítása bizonyítja, hogy a Bizottság elkötelezett a kibocsátás csökkentése és a minőségi munkahelyek megteremtése mellett az EU-ban. Segítséget nyújt az európai napelemes ágazatban tapasztalható sürgős készséghiány kezelésében és a napenergia-iparban dolgozók új generációk képzésében, összhangban azzal a célkitűzésünkkel, hogy 2030-ra a nettó zéró technológiára vonatkozó szükségleteink legalább 40%-át előállítsuk." – mondta Thierry Breton, az Európai Bizottság belső piacért felelős biztosa.

 

Hozzá kapcsolódva Kadri Simson energiaügyi biztos kiemelte, hogy a napenergia az európai energetikai átállás középpontjában áll. 

 

„Ez a szektor a kontinensünkön több ezer munkahelyet teremthet az ipari ellátási lánc minden szakaszában. A tervezéstől a gyártáson át a telepítésig és karbantartásig. A Bizottság által létrehozott Net Zero Akadémia program segít az európai munkavállalóknak abban, hogy részesei lehessenek ennek az izgalmas, perspektivikus lehetőségnek, valamint támogatja a REPowerEU kezdeményezés ambiciózus céljainak elérését." – tette hozzá Kadri Simson.

 

Az EIT InnoEnergy Skills Institute az iparral szorosan együttműködve több mint 40, az egész értékláncra kiterjedő, az ipar által elismert tanúsítványokkal rendelkező tanfolyamból álló könyvtárat hoz létre. Továbbá az intézmény sikeres szakképzési modelljét felhasználva az Akadémia több mint 80 helyi képzési szolgáltatót tanúsít, illetve mozgósítja az ipari és munkaerő-piaci partnerek hálózatát is, hogy a tanfolyamok a lehető legtöbb tanuló számára elérhetővé váljanak.

 

Az Európai Napenergia Akadémia elindulását az Európai Napenergia Fotovoltaikus Ipari Szövetség (ESIA) PV Fórumán a müncheni Intersolar Europe rendezvényen jelentették be.

 

________________________

*Az EIT InnoEnergy által végzett reprezentatív piackutatás a teljes európai napenergia-értékláncban működő vállalatoknál felvett interjúkon alapul. Az interjúk fő válaszadói a HR-menedzserek és a tanulással – fejlesztéssel (L&D) foglalkozó munkatársak voltak, hogy jobban megértsék a munkaerőhiány, a kritikus munkakörök és készségek iránti igényeket. A kutatás és az európai napenergia-iparban betöltött kulcsfontosságú munkakörök átfogó elemzése még ebben az évben megjelenik.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG AI alapú szervizrobotot fejlesztett a vendéglátás és az egészségügy számára

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb LG CLOi ServeBot (LDLIM31 modell) elnevezésű autonóm kiszolgáló robotját, amelyet arra terveztek, hogy biztonságos kiszállítást nyújtson a vendéglátásban és az egészségügyben. A bőséges belső tárolóhellyel rendelkező, négyajtós kialakítású CLOi ServeBot különböző kézbesítési feladatok elvégzésére képes, így nagy terhet képes levenni a személyzet válláról.

2024. július 18. 16:00

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.

2024. július 18. 14:31

A Delta Systems újítja meg az Állatorvostudományi Egyetem komplex audiovizuális rendszerét

Bemutatták az Állatorvostudományi Egyetem első, legmodernebb technikával felszerelt okostantermét. A komplex audiovizuális rendszert a Delta Systems Kft. újítja meg, miután elnyerte az erre kiírt, nyílt, Európai Uniós közbeszerzési eljárást. A mintegy 1,089 milliárd forint értékű beruházás új utat nyitott az egyetem számára. Az európai szinten is egyedülálló korszerűsítéssel 45 prezentációs térben 13 gyártó 1842 eszközét alakítják egy komplex, hallgatóközpontú rendszerré. 

2024. július 18. 12:58

Szigorodhat a piac: Két nyomtatóóriás fogott össze a cégekért és a környezetvédelemért

A legtöbb vállalkozás még ma is a papír alapú iratkezelést preferálja, ami egyrészt hatalmas terhet ró a környezetre, másrészt pedig olyan fejlesztést igényel a közeljövőben, ami fenntarthatóvá és hatékonnyá is teszi egyben az irodai működést. Ennek érdekében fogott össze két nyomtatóóriás, hogy a vállalkozások átállását megkönnyítsék.

2024. július 18. 11:36

Kékszalag: nyomkövető rendszert fejlesztett a Széchenyi-egyetem a vitorlásszövetséggel és a Telekommal partnerségben

Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásversenyen idén először minden hajót nyomkövető eszközzel látnak el, amelyet a hozzá tartozó online alkalmazással együtt a győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja a Magyar Telekommal közösen, a Magyar Vitorlásszövetséggel együttműködésben fejlesztett. Az újítás segítségével folyamatosan figyelhető a versenyzők haladása, emellett a rendszer háttértámogatást nyújt a szervezőknek.

2024. július 18. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59