Megjelent a legfrissebb Ericsson Mobility Report

Kütyü Magazin, 2024. június 30. 15:22

Elérte a 45%-ot az 5G középsáv globális lefedettsége, azaz már szinte minden második ember számára hozzáférhető az a mobilhálózati technológia a földön, ami a lefedettség és sebesség szempontjából ideális egyensúlyt és felhasználói élményt kínál – derül ki az Ericsson Mobility Report 2024 júniusi kiadásából.

 

• Átlépte az 1,7 milliárdot az 5G mobilelőfizetések száma világszerte 

• Tovább nő az egy okostelefonra jutó adatforgalom, de elmarad a várttól

• Közép-Európában lassabban terjed az 5G, Észak-Amerika továbbra is éllovas

 

Az Ericsson a 26. alkalommal tette közzé a mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmányát, amelyből kiderül, hogy az 5G előfizetések száma 160 millióval növekedett 2024 első negyedévében, és globális szinten elérte az 1,7 milliárdot. Világszerte mintegy 300 mobilszolgáltató indított már el kereskedelmi 5G szolgáltatást, ebből mintegy 50 dedikált hálózati architektúrán (standalone 5G). Ami a jövőt illeti, 2029-ig várhatóan 5,6 milliárd 5G előfizetés lesz, vagyis a Magyarországon is kutatóközpontot működtető svéd vállalat elemzői 5 százalékkal felfelé módosították korábbi prognózisukat.

 

 

Felpörgő mobilpiac és otthoni mobilnet – az 5G már alternatívát jelent az üvegszálnak

 

A jelentésből több izgalmas trend is kirajzolódik. Három év pangás után újra fellendült az okostelefonok piaca. Az előző években a felhasználók egyre lassabban cserélték le készülékeiket, részben a gazdasági, megélhetési nehézségek miatt, részben a fenntarthatóságot szem előtt tartva. Most ez változott: 2024 első negyedévében 6%-kal több okostelefon kelt el, mint egy évvel korábban. Ez főleg a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) képességekkel felvértezett készülékeknek köszönhető, amelyekkel a felhasználók offline, hardveresen is elérhetik a generatív AI funkciókat – chatbotokat, képgenerálást, keresési funkciót.

 

Az 5G a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérés területén is fellendülést hozott. A mobilszolgáltatók 78%-a kínál ilyen szolgáltatást, többségük 5G alapon is. Tízből négy szolgáltatás már sebesség (nem pedig adatkeret) alapú, egy év alatt 50 százalékkal nőtt az ilyen jellegű csomagok száma – vagyis magas sávszélességének és alacsony késleltetési idejének köszönhetőn az 5G egyre inkább az üvegszálas kábeles internet alternatívája lesz.

 

 

Fontolva haladó Közép-Kelet-Európa

 

A Ericsson jelentése kitér az 5G középsáv terjedésére is. Az 5G frekvenciaspektrumnak ez a tartománya ideális egyensúlyt biztosít a lefedettség és sávszélesség szempontjából. Az így mobilozók készülékén az esetek 97%-ában a „kattintástól” számított 1,5 másodpercen belül elindulnak a nagyfelbontású videótartalmak. Ugyanez az arány az 5G alacsony sávjában 67%, míg a 4G kapcsolatok esetében 38%. Az Ericsson adatai szerint a világ lakosságának 45%-ának érhető el az 5G középsáv, de nagyok a regionális különbségek: Kínában 95, Indiában 90, Észak-Amerikában 85, Európában pedig 70% a lakossági lefedettség. A világátlag 45%.

 

Az egyes világrészek fejlődési üteme az 5G előfizetések számában is eltérő. Az éllovas még mindig Észak-Amerika, ahol 59% az 5G penetrációja. Európában vegyes a kép: míg a földrész nyugati felén már minden negyedik előfizetés 5G alapú, addig Közép-Kelet-Európában mindössze 2,5%-uk. Térségünk sok országában késett az 5G frekvenciák kiosztása, Lengyelországban csak 2023 októberében került rá sor. Csehországban viszont jelentős növekedés látszott, elsősorban a gyártó cégek építettek ki 5G alapú magánhálózatokat az ipari okos-megoldásokhoz. Ez várhatóan a térség többi országában is megindul, ahol a jelentős az ipar.

 

Lefelé korrigált, de növekvő adatforgalom

 

A mobilhálózati adatforgalom számait lefelé korrigálták a 2023 novemberi jelentéshez képest, miután a nagyobb piacokon a szabályozók és szolgáltatók alacsonyabb számokat jelentettek. Az adatforgalom így is 25%-kal nőtt 2023 és 2024 márciusa között, főleg az adatintenzív szolgáltatásoknak, például a nagyfelbontású videók streamelésének köszönhetően. A forgalom várhatóan évi 20%-kal bővül majd 2029 végéig. Az egy eszközre jutó adatforgalom átlaga világszinten 17 gigabájt havonta, szintén nagy regionális különbségekkel: Indiában 29 gigabájt, Szubszaharai Afrikában 5 gigabájt ez a mutató.

 

Fredrik Jejdling

 

„A 2024 júniusi Ericsson Mobility Report továbbra is erős növekedést mutat az 5G-előfizetések terén. A két legfontosabb felhasználási terület a mobil szélessáv és a rögzített vezeték nélküli hozzáférés, ahol az 5G képességei egyre inkább átalakítják a szolgáltatók kínálatát. A jelentés hangsúlyozza továbbá, hogy az 5G valódi potenciáljának kiaknázásához elengedhetetlen a dedikált (standalone) 5G technológia szélesebb körű bevezetése” – kommentálta a jelentést Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető alelnöke és hálózati igazgatója.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59