Energiatakarékos megoldások: Az üveg szerepe a zöld otthonokban

forrás: Prím Online, 2024. július 5. 14:47

Alapvetően minden tervező keresi a változatosságot, az egyediséget, és vágyik a versenyelőny megszerzésére, miközben jellemzően funkcionális problémákat kell megoldania. Egyre gyakrabban tapasztaljuk, hogy az üveg valamilyen formája segít a tervezőnek abban, hogy ezeket a céljait elérje.

Olyan anyagról van szó, amellyel kitolhatók az építészeti tervezés és a képzelőerő határai, hogy egyéni, lenyűgöző látványt nyújtó és energiahatékony épületek terveit alkothassuk meg. Mi mindent tud ma az üveg, amiért nem csak a nyílászárók kapcsán érdemes rá gondolni?

 

 

„Az üveg, ahelyett hogy bezárná a világunkat, szélesre tárja a képzelőerőnk kapuit kreativitásunk és teremtésünk előtt” – fogalmazza meg Rákosy Eszter, a Rákosy Glass háromgenerációs, építészeti üvegmunkákkal foglalkozó üvegipari vállalkozás tulajdonosa és vezetője. Üvegeik a világ minden táján megtalálhatók Kanadától Svédországig. A Rákosy Glass minden üvegterméke a kifogástalan minőségről és a kifinomult formatervezésről ismert, díjak és megrendelések tanúskodnak erről.

 

 

Az üveg átalakította azt, ahogyan ma az épületekről gondolkodunk

 

Az üveg az emberiség által ismert egyik legsokoldalúbb anyag, évszázadok óta összefonódik az építészeti tervezéssel. Az építészeti alkalmazásokban való megjelenése a Római Birodalomig nyúlik vissza, ahol elsősorban a természetes fényt biztosító ablakokban használták. Törékenysége ellenére az üveget azért kedvelték, mert beengedte a fényt az épületekbe, miközben védelmet nyújtott az időjárás viszontagságaitól.

 

Ma az üveget az esztétikai, a funkcionális és a fenntarthatósági előnyök egyedülálló kombinációja miatt választják, ami a kortárs tervezők és építészek egyik legkedveltebb anyagává teszi.

 

1. Az esztétikai szempont

 

Esztétikai szempontból az üveg páratlan átláthatóságot és fényáteresztést biztosít, zökkenőmentes kapcsolatot teremtve a belső és a külső terek között. A természetes fény tágasabbá és felemelőbbé teszi a belső tereket. Az üveg sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy különböző formákban, például matt, színezett, nyomtatott, homokfúvott vagy savmaratott formában használják, így a tervezőknek a kreatív lehetőségek széles palettája áll rendelkezésére a kívánt vizuális hatások és intimitási szintek eléréséhez.

 

2. A funkcionális szempont

 

Funkcionálisan az üvegtechnológia fejlődése jelentősen javította az anyag teljesítményét. Az üveg felhasználása az építészetben viszonylag változatlan maradt az ipari forradalomig, amikor a gyártási technikák fejlődése lehetővé tette a nagyobb, erősebb és változatosabb üvegtípusok gyártását. A 19. század vége óta ez a technológiai fejlődés folytonos: a laminált és edzett üvegek nagyobb biztonságot és szilárdságot nyújtanak, így alkalmasak az olyan szerkezeti alkalmazásokhoz, mint az üvegfalak, lépcsők és akár a padlók. A modern építészeti üvegek fokozott hőszigetelésre tervezhetők, csökkentve az energiafogyasztást és javítva az épület energiahatékonyságát. 

 

De megjelentek az intelligens üvegtechnológiák is, amelyek képesek átlátszóság és átlátszatlanság között váltani, dinamikusan szabályozzák a magánszférát és a fényt, redőnyök vagy függönyök nélkül.

 

A technológiai fejlesztés izgalmas területén sorra bukkanak fel az újabb és újabb innovációk. „Számos alkalommal fordult elő, hogy egy projekt megvalósításához vezettünk be új technológiákat, vagy fejlesztettünk technológiát annak érdekében, hogy megvalósulhasson és létrejöhessen a tervező elképzelésének megfelelő vizuális tartalom” – mondja Rákosy Eszter.

 

A Rákosy Glass talán legizgalmasabb innovációja, a HELIO Heating fűtő üveg 2013-ban Construma-díjat kapott, 2018–2019-ben pedig bekerült a TOP10 Legérdekesebb Magyar Innováció közé. A fűtő üvegszerkezetben a fűtőréteg egy láthatatlan, nanotechnológiával felhordott fémvezető bevonat, melynek ellenállása elektromos áram hatására hőt termel. Elsődleges, illetve kiegészítő, komfortérzetet javító fűtési megoldásként egyaránt használható. Az U. Nagy Gábor által tervezett Kástu Kabinházakban maga az ablaküveg a radiátor: a fűtést kizárólag a HELIO Heating fűtő üvegek biztosítják.

 

 

3. A környezetvédelmi szempont

 

Környezetvédelmi szempontból az üveg fenntartható választás. Teljesen újrahasznosítható, és sok más építőanyaghoz képest alacsonyabb környezeti lábnyommal gyártható. Az üveg használata segíti az energiafelhasználás optimalizálását és a természetes fény hasznosítását, csökkentve a mesterséges világítás és fűtés szükségességét.

 

A Rákosy Glass egyik friss projektjét épp a fenntarthatóság és az energiahatékonyság inspirálta: a HELIO Heating fűtő üveg szerkezetébe napelemeket is beépítettek, hogy megtermelhesse magának a működéséhez szükséges energiát. 

 

„Az üveg jövője fényes, én minden tervezőt és fejlesztőt arra bátorítanék, hogy ismerje meg jobban ezt az anyagot és a legújabb felhasználási lehetőségeit! Budapesti bemutatótermünkben például minden tervező rengeteg inspiráló megoldást talál” – foglalta össze a Rákosy Glass vezetője.

 

Az üveg jövője napfényes

 

Összefoglalva, az üveg kortárs vonzereje abban rejlik, hogy képes ötvözni a szépséget a funkcionalitással és a fenntarthatósággal. A tervezésben való alkalmazkodóképessége a technológiai fejlődéssel párosulva az üveget olyan sokoldalúan használható anyaggá teszi, amely messze túlmutat az ablakok és ajtók alapvető hasznosságán, és az innovatív és fenntartható építészet jövőjét alakítja.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.

2024. július 18. 14:31

A Delta Systems újítja meg az Állatorvostudományi Egyetem komplex audiovizuális rendszerét

Bemutatták az Állatorvostudományi Egyetem első, legmodernebb technikával felszerelt okostantermét. A komplex audiovizuális rendszert a Delta Systems Kft. újítja meg, miután elnyerte az erre kiírt, nyílt, Európai Uniós közbeszerzési eljárást. A mintegy 1,089 milliárd forint értékű beruházás új utat nyitott az egyetem számára. Az európai szinten is egyedülálló korszerűsítéssel 45 prezentációs térben 13 gyártó 1842 eszközét alakítják egy komplex, hallgatóközpontú rendszerré. 

2024. július 18. 12:58

Szigorodhat a piac: Két nyomtatóóriás fogott össze a cégekért és a környezetvédelemért

A legtöbb vállalkozás még ma is a papír alapú iratkezelést preferálja, ami egyrészt hatalmas terhet ró a környezetre, másrészt pedig olyan fejlesztést igényel a közeljövőben, ami fenntarthatóvá és hatékonnyá is teszi egyben az irodai működést. Ennek érdekében fogott össze két nyomtatóóriás, hogy a vállalkozások átállását megkönnyítsék.

2024. július 18. 11:36

Kékszalag: nyomkövető rendszert fejlesztett a Széchenyi-egyetem a vitorlásszövetséggel és a Telekommal partnerségben

Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásversenyen idén először minden hajót nyomkövető eszközzel látnak el, amelyet a hozzá tartozó online alkalmazással együtt a győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja a Magyar Telekommal közösen, a Magyar Vitorlásszövetséggel együttműködésben fejlesztett. Az újítás segítségével folyamatosan figyelhető a versenyzők haladása, emellett a rendszer háttértámogatást nyújt a szervezőknek.

2024. július 18. 09:57

Élvezze a Kékszalag vitorlásversenyt a Telekom innovatív megoldásaival!

Digitálisan is szintet lép az 56. Kékszalag vitorlásverseny, kihasználva a Magyar Telekom kiváló balatoni 5G lefedettségét, privát campus hálózatát és az idei évre kialakított innovatív együttműködéseit. A július 18-20-án megrendezett versenyt négy vízi-, három drón- és három parti kamera közvetíti majd, a hajók követését pedig a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja és a Magyar Telekom által kifejlesztett nyomkövető rendszer biztosítja.

2024. július 17. 19:26

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59