A gép-gép közötti kommunikációra épít a MOHAnet

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 6. 08:39

A magyar magántulajdonban lévő, gép-gép közötti mobiltechnológiával foglalkozó MOHAnet Mobilsystems Zrt. az idei első negyedévében 34 százalékkal növelte árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest: a cég tavaly 350 millió forint árbevételt, és 41 millió forint adózás előtti eredményt ért el.

Havasi Zoltán, a társaság fő tulajdonosa és egyben elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a közvetlenül 35, közvetve 70 főt foglalkoztató vállalat az idei év első negyedévben 72,8 millió forintról 97,5 millió forintra tudta növelni árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest. Éppen ezért várhatóan a MOHAnet az idén a 450 millió forintos bevételt is elérheti.

A cégnek 2009-ben 248,338 millió forint volt a bevétele, az adózás előtti eredménye pedig mintegy 4 millió forintot tett ki.

Az ötödik születésnapját ünneplő társaságot 2006-ban egyetemisták alapították, azt feltételezve, hogy gép-gép (machine to machine - M2M) közötti kommunikáció a magyar piacon is nagy lehetőségeket rejt magában.

A GPRS - General Packet Radio Service technológiát alkalmazó távfelügyeleti, logisztikai és telemetriás rendszereket fejlesztő és gyártó cég Havasi Zoltán egyetemi szakdolgozatának innovatív ötleteire épült, amely az internet alapú integrált távfelügyeleti rendszerek szolgáltatásainak fejlesztési, valamint az alkalmazás-specifikus mobiltelefonok alkalmazásnak lehetőségeit elemezte.

Az elmúlt öt esztendő során a vállalat minden évben átlagosan 38 százalékkal növelte árbevételét. Ezt a folyamatot a világgazdasági válság, és a szervezeti átalakulás sem hátráltatta.

A vállalat 2009-ben átalakult, és azóta új társasági formában, mint MOHAnet Mobilsystems Zrt. üzemel.

A MOHAnet napjainkban mintegy 140 képviseleti partnerrel rendelkezik országszerte, s mintegy 280 távfelügyeleti állomás telepítésében, és működtetésében vesz részt. A MOHAnet támogatásával a partnerek által üzemeltetett távfelügyeleti állomások közel 200 ezer végpontot szolgálnak ki, és jelenleg 18.770 mobil GPRS előfizetővel rendelkeznek.

Az alapítástól eltelt évek alatt a MOHAnet összesen 13-féle egyedi funkcióval felruházott GPRS készüléket (hardvert), valamint 7 különböző távfelügyeleti, logisztikai és vállalatirányítási szoftvert fejlesztett ki.

Havasi Zoltán a fejlődési lehetőségekről elmondta, az M2M óriási üzleti lehetőség. Egy átlagembert manapság 500-1000 tárgy vesz körül, ennek nagyjából 1-2 százalékával kommunikál. Ha az embereket megkérdezzük, akkor ők a tárgyaik 20-30 százalékával is szívesen kommunikálnának, tehát a jövőben ebbe az irányba megy majd el az M2M - fejtette ki.

Hozzátette: a jövőben akár egy internetes felületen megnézheti majd a lakástulajdonos, hogy otthon kikapcsolta-e a tv-t, vagy elzárta-e a sütőt, és ha nem, akkor azon a platformon keresztül meg is teheti majd.

Az oktatásban is várhatóak változások, ma még 100 évvel ezelőtti módszerek jellemzőek az iskolákban, tehát tábla, kréta, tankönyvek. A jövőben tabletek válthatják fel ezeket, amire a gyerekek letölthetik majd a tananyagot, a tanárok pedig azt is ellenőrizni tudják majd, hogy melyik diák, hány percet foglalkozott az adott tananyaggal.

A magyar piacon napjainkban 500-600 ezer gép-gép közötti kommunikációt lehetővé tevő jelzőkészüléket használnak aktívan, ugyanakkor a becslések szerint tizenöt éven belül 30-40 millió M2M kapcsolat jöhet létre, de az igények akár a 70-100 milliót is elérhetik.

MTI

Kulcsszavak: GPRS M2M

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Országszerte elérhetővé válik a Netrevalók program

A Netrevalók program sikeres tavalyi indulása után idén az Informatikai és Könyvtári Szövetséggel kötött megállapodással országos szintűvé válik a kezdeményezés, és 27 fővárosi könyvtár mellett 48 vidéki intézmény is csatlakozik a programhoz. Így összesen már 45 településen lesz elérhető a generációk digitális edukálását célzó program. A digitális infrastruktúra fejlesztése érdekében a Magyar Telekom a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár és az Informatikai és Könyvtári Szövetség részére 100- 100 darab monitort adományoz a programban résztvevő könyvtárak számára.

2024. március 28. 11:50

Tabudöntögető témákat feszegetnek a diákok a Megoldások a holnapért programban

Kiválasztották a Samsung és az EdisonKids által meghirdetett Megoldások a holnapért kihívás legjobb 50 diákcsapatát. A fenntarthatóság, a jövő oktatása és a közösség hívószavára összesen 120 jövőformáló és kreatív pályázat érkezett az ország számos pontjáról. A továbbjutók új készségekkel és ismeretekkel gazdagodhatnak a Megoldások a holnapért speciális tanulási platformján, hogy újszerű megoldást dolgozhassanak ki az általuk felvetett problémára. Az oktatási anyagok összeállításában, a diákok tervezői gondolkodásának elmélyítésében idén ismét kulcspartner a Cellux Csoport. A csapatokat támogató tanárok mentorálásában a Hősök Tere Alapítvány ad szakmai segítséget.

2024. március 28. 10:01

A telefonálástól a nagyképernyős streamelésig – így alakította át az életünket 3 évtized alatt a mobiltechnológia

1994. március 26-án, 30 évvel ezelőtt indította a Yettel az első kereskedelmi GSM szolgáltatást Magyarországon, akkor még Pannon GSM néven. Nem csak a márka, a mobiltechnológia is számos újításon ment keresztül a három évtized alatt. Az akkoriban még csak hangszolgáltatást nyújtó méregdrága belépési díjtól indulva mára korlátlan hang- és adatcsomagok, szélsebes mobilinternet érhető el megfizethető áron, mind mobilon, mind az otthonokban, mobilhálózati alapokon. 30 év fejlődése, aminek mára a lakosság és az üzleti felhasználók is a nyertesei lettek.

2024. március 27. 16:55

Kreatív megoldásokkal építenének fenntartható jövőt a Zöld kód pályázat döntősei

Március 23-án rendezte meg a Vodafone Magyarország Alapítvány a Zöld Kód – Kódolj a holnapért! pályázat döntőjét. A legjobb ötletekkel érkezett csapatok közül a fiatalabb korosztályt egy Scratch-meccs várta, míg a nagyobbak szakmai mentorok segítségével valósíthatták meg a fenntarthatósági problémákra reflektáló robotötleteiket. A 6 millió forint összdíjazású pályázattal a Vodafone Magyarország Alapítvány célja, hogy a fiatalokat arra buzdítsa, gondolkodjanak és tegyenek azért, hogy a digitalizációt a fenntartható jövő szolgálatába állítsák.

2024. március 27. 15:08

A márkák megítélése szenvedhet kárt a visszaeső életszínvonal miatt

Az összes vizsgált szempont szerint romlott a fogyasztói elégedettség az elmúlt egy évben a KPMG Customer Experience Excellence globális kutatása szerint. A jelenség mögött első sorban a globális megélhetési válság áll. Ugyanakkor a pandémia idején a márkák részéről tapasztalt odaadó hozzáálláshoz képest a mostani krízisjelenségek kezelésében nem érzik a fogyasztók a cégek részéről a partneri hozzáállást. Míg például a covid okozta fogyasztói nehézségeket közös összefogással lehetett megfelelően kezelni, a mesterséges intelligencia kérdésében akár a front ellentétes oldalára is rendeződhetnek a szolgáltatók és a fogyasztók – hívja fel a figyelmet jelentésében a KPMG.

2024. március 27. 13:17

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05