A gép-gép közötti kommunikációra épít a MOHAnet

MTI Sajtóadatbank, 2011. június 6. 08:39

A magyar magántulajdonban lévő, gép-gép közötti mobiltechnológiával foglalkozó MOHAnet Mobilsystems Zrt. az idei első negyedévében 34 százalékkal növelte árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest: a cég tavaly 350 millió forint árbevételt, és 41 millió forint adózás előtti eredményt ért el.

Havasi Zoltán, a társaság fő tulajdonosa és egyben elnök-vezérigazgatója az MTI-nek elmondta, a közvetlenül 35, közvetve 70 főt foglalkoztató vállalat az idei év első negyedévben 72,8 millió forintról 97,5 millió forintra tudta növelni árbevételét a tavalyi év hasonló időszakához képest. Éppen ezért várhatóan a MOHAnet az idén a 450 millió forintos bevételt is elérheti.

A cégnek 2009-ben 248,338 millió forint volt a bevétele, az adózás előtti eredménye pedig mintegy 4 millió forintot tett ki.

Az ötödik születésnapját ünneplő társaságot 2006-ban egyetemisták alapították, azt feltételezve, hogy gép-gép (machine to machine - M2M) közötti kommunikáció a magyar piacon is nagy lehetőségeket rejt magában.

A GPRS - General Packet Radio Service technológiát alkalmazó távfelügyeleti, logisztikai és telemetriás rendszereket fejlesztő és gyártó cég Havasi Zoltán egyetemi szakdolgozatának innovatív ötleteire épült, amely az internet alapú integrált távfelügyeleti rendszerek szolgáltatásainak fejlesztési, valamint az alkalmazás-specifikus mobiltelefonok alkalmazásnak lehetőségeit elemezte.

Az elmúlt öt esztendő során a vállalat minden évben átlagosan 38 százalékkal növelte árbevételét. Ezt a folyamatot a világgazdasági válság, és a szervezeti átalakulás sem hátráltatta.

A vállalat 2009-ben átalakult, és azóta új társasági formában, mint MOHAnet Mobilsystems Zrt. üzemel.

A MOHAnet napjainkban mintegy 140 képviseleti partnerrel rendelkezik országszerte, s mintegy 280 távfelügyeleti állomás telepítésében, és működtetésében vesz részt. A MOHAnet támogatásával a partnerek által üzemeltetett távfelügyeleti állomások közel 200 ezer végpontot szolgálnak ki, és jelenleg 18.770 mobil GPRS előfizetővel rendelkeznek.

Az alapítástól eltelt évek alatt a MOHAnet összesen 13-féle egyedi funkcióval felruházott GPRS készüléket (hardvert), valamint 7 különböző távfelügyeleti, logisztikai és vállalatirányítási szoftvert fejlesztett ki.

Havasi Zoltán a fejlődési lehetőségekről elmondta, az M2M óriási üzleti lehetőség. Egy átlagembert manapság 500-1000 tárgy vesz körül, ennek nagyjából 1-2 százalékával kommunikál. Ha az embereket megkérdezzük, akkor ők a tárgyaik 20-30 százalékával is szívesen kommunikálnának, tehát a jövőben ebbe az irányba megy majd el az M2M - fejtette ki.

Hozzátette: a jövőben akár egy internetes felületen megnézheti majd a lakástulajdonos, hogy otthon kikapcsolta-e a tv-t, vagy elzárta-e a sütőt, és ha nem, akkor azon a platformon keresztül meg is teheti majd.

Az oktatásban is várhatóak változások, ma még 100 évvel ezelőtti módszerek jellemzőek az iskolákban, tehát tábla, kréta, tankönyvek. A jövőben tabletek válthatják fel ezeket, amire a gyerekek letölthetik majd a tananyagot, a tanárok pedig azt is ellenőrizni tudják majd, hogy melyik diák, hány percet foglalkozott az adott tananyaggal.

A magyar piacon napjainkban 500-600 ezer gép-gép közötti kommunikációt lehetővé tevő jelzőkészüléket használnak aktívan, ugyanakkor a becslések szerint tizenöt éven belül 30-40 millió M2M kapcsolat jöhet létre, de az igények akár a 70-100 milliót is elérhetik.

MTI

Kulcsszavak: GPRS M2M

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Enyhe visszaesés után dinamikus növekedés várható a magyar faktoring piacon

Bár a pandémia következtében az elmúlt évekhez képest egy visszafogottabb növekedési ütemet figyelhetünk meg a magyar faktoring piacon, azonban a gazdaság újraindulása minden bizonnyal erre a szegmensre is pozitív hatást fog gyakorolni.

2021. június 15. 17:43

Megérkezett a munkaerő-piac Tindere

Négy rövid videó, pár alapinformáció megadása és már mehet is a jelentkezés a kiszemelt állásra – ennyire egyszerű és gyors lehet az álláskeresés az itthon egyedülállónak számító Pozi mobilalkalmazással. A megoldás a vállalkozások számára is nagy előnyöket tartogat, hiszen akár egy hét alatt lebonyolítható a toborzási folyamat az applikáció segítségével. 

2021. június 15. 12:28

Exportkényszerben a hazai e-kereskedelem

Szédítő növekedésen ment át a hazai e-kereskedelem a pandémia alatt. Az online kiskereskedelem 45%-os rekordbővülést követően 909 milliárd forintos forgalmat ért el tavaly.*  Igen ám, de ennek 41%-a a tizenöt legnagyobb e-kereskedőnél realizálódott, melyek közül mindössze öt magyar. Az öt legnagyobb forgalmú online FMCG, azaz napi fogyasztási cikkeket értékesítő e-kereskedő közül pedig egy sem.**  A külföldi e-kereskedők térnyerése egyre nagyobb; külpiacra lépést sürgetnek a szakértők.

2021. június 15. 11:10

Adatvédelmi felmérés a GDPR hatálybalépése után

Három éve lépett hatályba az Európai Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR). A vállalkozások, tartva a kilátásba helyezett bírság extrém magas összegétől, nagy lendülettel igyekeztek megfelelni a szabályoknak, ám az elmúlt években mintha ez a tendencia alább hagyott volna. Az adatvédelmi keretrendszer szabályozásában vannak még hiányosságok, miközben egy-egy adatvédelmi incidens komoly anyagi-, és presztízsveszteséggel jár. Vajon mennyire érettek most a vállalkozások adatvédelmi szempontból? 

2021. június 15. 09:57

Közzétette 2020-as fenntarthatósági jelentését a Raben Group

„Drive to Sustainability” címmel jelentette meg legújabb jelentését a Raben. Ez az eddigi legátfogóbb és legrészletesebb, a teljes cégcsoportot reprezentáló összefoglaló, amely számos mérőszám mellett több mint ezer érdekelt fél véleményét is tükrözi. A 2020-as jelentés a vállalatirányítási, környezeti, társadalmi és gazdasági hatásokra összpontosítva azt is bemutatja, hogy a cég miként járul hozzá az ENSZ globális céljaihoz.

2021. június 14. 16:55

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40