Úttörő technológiák, melyek megváltoztatják a világot

forrás: Prím Online, 2020. augusztus 11. 07:38

30 évvel ezelőtt még nagyon kevesen gondolták volna, hogy egy átlag polgár a mobiltelefonján rendelje házhoz a vacsoráját, online fizesse be a számláit, vagy interneten keresztül hódoljon szerencsejáték kedvtelésének, mint amire többek között a LightCasino is lehetőséget ad. Az internetnek és a digitális fénykornak köszönhetően szinte felfoghatatlan mennyi adattal dolgozunk a másodperc törtrésze alatt és a minket körülvevő kütyük mennyi feladatot látnak el helyettünk a nap minden órájában, folyamatosan. Az automatizáció, a digitalizáció és az IoT megjelenése hihetetlen mértékű fejlődést produkált az életünkben, de vajon melyek lesznek a következő lépcsőfokok a fejlődésben?

Űrturizmus

 

Számos űr-startup jelentette be nemrégiben, hogy hamarosan képesek lesznek űrutazásokat szervezni a civil szféra számára is. A legújabb kutatások és fejlesztések azt predesztinálják, hogy már nem csak az asztronauták képviseltethetik magukat a világűrben, hanem teljesen átlagos, persze megfelelő tőkével rendelkező magánemberek is. Elon Musk képviseltette Space X már potom 20 millió dollárért biztosít arról, hogy felvisz a világűrbe, míg a Virgin Galactic mindössze 250 000-ért vállalja ezt a szolgáltatást.

 

 

A Google Loon projekt

 

Célja a vidéki és távoli területek összekapcsolhatóságának biztosítása 3G kapcsolattal. A projektet a Google X vezeti, mely a Google egyik leányvállalata. A projekt arról szól, hogy 32km-es magasságban olyan léggömböket helyeznek el, melyek képesek a 3G körüli sebességet biztosítani a kialakított hálózaton. Az első teszt ország Srí Lanka, ahol megpróbálják beüzemelni az egész országot lefedő hálózatot.

 

Internet 3.0

 

Az új verziójú internet valami olyasmi jellegű kérés-feldolgozást jelent, ahol egyszerre több felhasználói igény kerül be a tölcsérbe és ennek lesz egy kimenete, végeredménye. Kicsit érthetőbben szemléltetve, ha eddig szerettél volna megnézni egy jó sci-fi filmet a neten és mellé rendelni egy finom pizzát, akkor ehhez legalább 2 oldalra kellett elnavigálnod és ott a megfelelő műveleteket végrehajtani. Ezután viszont ezt a folyamategyüttest akár egyszerre is véghez lehetne vinni, természetesen nem csak 2, de akár 5-10 részfeladat végrehajtásával, ami jelentősen gyorsítaná a felhasználói élményt. Így egy komplex felhasználói asszisztensként működne tovább a webböngésző, ami egyszerre számos felhasználói kérést, igényt tudna elvégezni.

 

 

Lift az űrbe

 

Egy olyan űrfelvonó gondolatát bontották ki tudósok, melynek segítségével akár rakéták nélkül lehetne felküldeni az űrbe szánt űrhajókat vagy műholdakat. Egy speciális kábel lenne az ötlet magja, amelynek egyik vége az Egyenlítő közelében helyezkedne el, míg a másik vége a geostacionárius pályán kívül lenne. A kábel végig feszített állapotban lenne, hiszen a földi végénél a gravitációs erő dolgozni, míg a másik végénél a centrifugális erő. Az ötlet egyébként nem számít újnak, hiszen már 1895-ben publikálta Konstantin Tsiolkovsky. A szabadalmat viszont egy kanadai cég tette közzé, amely egy nap majd asztronautákat szállíthat fel a világűrbe.

 

A fenti csak egy rövid listája annak, hogy mire számíthatunk a jövőben. A technológia egyértelműen és folyamatosan javítja életminőségünket, melynek korszakalkotó mérföldkövei szinte már éves rendszerességgel jelennek meg. Nem kérdés, hogy folyamat egyre gyorsabban szállítja a nagyobbnál nagyobb lépéseket lefedve az életünk szinte minden aspektusát, beleértve az egészséget, kapcsolatokat, környezetet, oktatást, vagy a kormányzatokat. Olyan fejlődés küszöbén állunk, amely egy izgalmas utazás lehet mindenki számára. 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ezek a legnépszerűbb autómárkák

A Picodi.com kutatócsoportja megvizsgálta mely autómárkák iránt érdeklődnek a legjobban az internet-felhasználók Európában.

2021. május 16. 16:11

A digitalizáció hozza helyzetbe a hazai vállalkozásokat

A Vodafone Group megbízásából átfogó tanulmány készült az EU tagországok gazdaságának és társadalmának digitális fejlettségéről. Az eredmények rámutattak: a digitális fejlettség jelentős nemzetgazdasági befolyással bír. A hazai szolgáltatóknak is köszönhetően Magyarország digitális infrastruktúrája Európa élmezőnyéhez tartozik, a vállalkozásoknak azonban csak egy kis része használja ki a digitalizáció nyújtotta előnyöket. Ennek apropóján a Vodafone összegyűjtötte, mely területeken javulhat a hazai vállalkozások hatékonysága és versenyképessége, valamint hol válhatnak eredményesebbé az online tér adta lehetőségek kiaknázásában.

2021. május 16. 13:28

Jól vizsgáztak eddig a pandémia alatt a magyar IT vezetők

A koronavírus-járvány szélsőséges terhelés alá helyezte a hazai vállalatok informatikai részlegeit, hiszen a home office, a digitális munkavégzés és kapcsolattartás, a szolgáltatások és az ügyfélmenedzsment online térbe költözése miatt az IT-t kiemelten érintette ez az időszak. Szárnyra kapott a digitális transzformáció: a cégek sokkal nagyobb figyelmet fordítottak a felhő alapú technológiákra, az adatmenedzsmentre, az agilis szemlélet pedig a szervezetek egészét áthatotta - az informatika a túlélés és a siker kulcsa lett egyben. Hogyan készülnek a jövőre és milyen tanulságokat vontak le a pandémiából a hazai IT-vezetők? A Stylers Group erre a kérdésre kereste a választ.

2021. május 16. 10:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35