A sárga és a szürke, avagy ezek lettek az év színei

forrás: Prím Online, 2021. január 12. 15:10

A Pantone minden év decemberében kiválasztja az év színeit, ami egyfajta előrejelzésnek is tekinthető arra vonatkozólag, hogy mely színek lesznek trendiek a következő egy évben. A színek jellemzően nem találomra kerülnek kiválasztásra, hanem a színválasztást a világban zajló események ihletik. 2020-ban a Classic Blue fantázianévre hallgató kék árnyalat volt az év színe, mely a nyugalmat és a stabilitást hivatott jelképezni. 2021-re viszont két szín is az év színeként tündökölhet, az egyik az Ultimate Grey névre keresztelt semleges szürke, a másik pedig az Illuminating fantázianevű napsárga árnyalat lett.

Mi az oka, hogy a Pantone két színt is választott az év színének?

 

Egészen eddig egyetlen egyszer fordult elő, hogy a Pantone két színt választott az év színének, mégpedig 2016-ban. Ekkor a Serenity kék, és a Rose Quartz rózsaszín árnyalatok kapták meg az Év színe címet, melyek a nemek közti egyenlőséget hivatottak hirdetni.

 

2016-hoz hasonlóan a két szín választásával a Pantone most is társadalmi üzenetet közvetít, miszerint szükség van a gyakorlatiasságra, a két lábbal a földön állásra, amit a semleges szürke szín szimbolizál, de emellett nélkülözhetetlen az optimista remény is, melyet a napsárga melengető színe jelképez. Ez az üzenet teljesen érthető egy olyan korban, melyben a koronavírus megjelenése és folyamatos jelenléte jelentősen befolyásolja a világ működését, nem beszélve az emellett nagy port kavaró Black Lives Matter mozgalomról is.

 

Kicsit mélyebben analizálva a színpárosítást azt is megfogalmazhatjuk, hogy a racionális komolyság és a vidámság tökéletesen megfér egymás mellett, hiszen az egyik nem zárja ki a másikat, hanem mindkettőre szükségünk van ahhoz, hogy az élet nehézségeivel meg tudjunk küzdeni.

 

Az év színei az otthonunkban

 

Bár elsőre furcsának tűnhet a választott két színt összeereszteni, a gyakorlatban mégis remekül kiegészítik egymást, hiszen az egyébként unalmasnak és egyhangúnak ható szürke izgalmassá tehető egy élénk színnel kombinálva. Vagyis ha vegyítjük a két színt, akkor láthatjuk, hogy a semleges szürkéből árad a higgadtság és az állandóság, ennek mégis remek párja az élettel teli napsárga árnyalat.

 

A szürke és a napsárga segítségével tehát igen harmonikus, ugyanakkor trendi környezetet alakíthatunk ki az otthonunkban, ahol a kellemes hangulat, a kifinomult elegancia, a vagányság és a fiatalosság remekül megfér egymás mellett. Sőt, rá is erősíthetünk az egyik vagy másik érzésre, ha hagyjuk az egyik vagy a másik színt dominálni.

 

Vagyis a nappaliban például kimondottan divatosnak hat a szürke kanapé a sárga párnákkal, a konyhában a szürke bútor a sárga csempével, de a hálóban szintén kiváló párost alkot a sárga fal a nyugtató szürke ágytakaróval, de természetesen ugyanez fordítva is működik.

 

Amennyiben több hasonló cikket olvasnál a témában, keresd fel az Otthonok & Megoldások oldalát!

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50