Az autópálya-matricák díjkategóriái

forrás: Prím Online, 2021. április 2. 10:14

Autópálya-matrica vásárlásakor nem csak arra kell figyelni, hogy garantáltan valamennyi használni kívánt díjköteles szakaszra megváltásra kerüljön az úthasználati jogosultság, de arra is, hogy ez használat csak a matrica érvényességi idején belül történhet. Ezenkívül nagyon fontos figyelni arra is, hogy a forgalmi engedély “J” mezőjében szereplő járműkategóriának megfelelő díjkategóriába tartozó autópálya-matrica kerüljön megvásárlásra.

Amennyiben a fenti feltételek nem vagy nem megfelelően teljesülnek, annak a legtöbb esetben pótdíj kiszabása lesz a következménye. Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, az alábbiakban a különböző díjkategóriák megkülönböztetésében szeretnénk segítséget nyújtani. 

 

Motorkerékpárok

 

A motorkerékpárok a D1M díjkategóriába tartoznak, amely csak a heti és a havi autópálya-matricák esetén elérhető. Az éves és a megyei matricák díjszabása megegyezik a személyautókéval, így ezekben az esetekben a D1 kategóriát kell kiválasztani.

 

Személygépkocsik

 

A személygépkocsik két díjkategóriába tartoznak a jármű össztömegétől és a szállítható személyek számától függően. A legnépszerűbb D1 kategóriába azok a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeggel rendelkező gépjárművek tartoznak, amelyek maximálisan 7 személy szállítására alkalmasak (a vezetőt is beleértve). Fontos könnyítés, hogy az ide tartozó járművek esetén a pótkocsira nem kell külön matricát váltani.

 

A személygépkocsik másik - D2 megjelölésű - díkategóriájába azok a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű járművek sorolhatók, amelyek 7-nél több személy szállítására is alkalmasak. Ide tartoznak a kisbuszok, valamint bizonyos - forgalmi igazolványuk szerint N1 járműkategóriába eső - haszongépjárművek és a 3,5 tonna feletti össztömeggel rendelkező lakóautók is.

 

A D1 és D2 díjkategóriákat azért sem érdemes összekeverni, mert az éves matricákat kivéve kétszeres árkülönbség van köztük.

 

Autóbuszok

 

Itt viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen a 10 vagy több személy szállítására alkalmas autóbuszok megengedett legnagyobb össztömegüktől függetlenül a B2 díjkategóriába tartoznak.

 

Utánfutók

 

A D2 és a B2 díjkategóriákba tartozó járművek vontatmányaira külön autópálya-matrica váltása szükséges, amelyek az U díjkategóriába sorolhatók. Az ebbe a kategóriába tartozó matricák megvásárlásával az érvényességi időn belül bármilyen forgalmi rendszámmal rendelkező utánfutó vagy pótkocsi használható a fizetős útszakaszokon.


Amennyiben még több információra kíváncsi, az Autopalyamatrica.hu weboldalon az egyes díjkategóriákba tartozó matricák típusai, illetve az azokhoz tartozó díjszabás is megtalálható. Ha a matrica vásárlása valamilyen oknál fogva elmaradt, akkor a honlapon az alap és emelt pótdíjak összege is megtekinthető díjkategóriánkénti bontásban.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A LED termékek széles tárháza

A LED világítás és annak eszközei egyre nagyobb figyelmet kapnak napjainkban, hiszen sokkal több előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, mint a hagyományos társaik. 

2021. május 11. 16:43

Légy tudatos a kutya simogatásánál is, és olvass a testbeszédéből!

Mint leendő vagy már szakavatott kutyatartó, érdemes tisztában lenned a kutyád jelzéseivel, hiszen ezáltal alakulhat ki egy felhőtlen és harmonikus kapcsolat kettőtök között, mikor már egy-egy tekintetből és egy bizonyos hanglejtés alapján megértitek egymást.

2021. május 1. 16:39

A vászonkép minőségének jelentősége

Vászonképet készíteni nem nehéz. Általában kell hozzá egy kép, egy cég, ahol elkészítik, és kész is van. Sokan elfeledkeznek egy olyan apróságról, ami aztán, ha nem profiktól kérünk segítséget, könnyen szemet szúrhat.

2021. május 1. 12:53

Mit érdemes tudni a fluktuációról?

A fluktuáció kifejezés általában automatikusan negatív érzéseket kelt. A rossz munkakörülményekkel, kevés fizetéssel és a be nem váltott ígéretekkel hozzák összefüggésbe, elsősorban munkavállalói megközelítésben.

2021. április 3. 10:43

4 tény a nyári gumiról, amire jobb odafigyelni

Íme négy tipp, mely segít a nyári gumi kiválasztásában, valamint a nyári gumiabroncs élettartamának növelésében. Hiszen a nyári gumiabroncs nem olyan rejtélyes, csak felkészültnek kell lennünk.

2021. április 2. 16:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35