Az autópálya-matricák díjkategóriái

forrás: Prím Online, 2021. április 2. 10:14

Autópálya-matrica vásárlásakor nem csak arra kell figyelni, hogy garantáltan valamennyi használni kívánt díjköteles szakaszra megváltásra kerüljön az úthasználati jogosultság, de arra is, hogy ez használat csak a matrica érvényességi idején belül történhet. Ezenkívül nagyon fontos figyelni arra is, hogy a forgalmi engedély “J” mezőjében szereplő járműkategóriának megfelelő díjkategóriába tartozó autópálya-matrica kerüljön megvásárlásra.

Amennyiben a fenti feltételek nem vagy nem megfelelően teljesülnek, annak a legtöbb esetben pótdíj kiszabása lesz a következménye. Azért, hogy ez ne fordulhasson elő, az alábbiakban a különböző díjkategóriák megkülönböztetésében szeretnénk segítséget nyújtani. 

 

Motorkerékpárok

 

A motorkerékpárok a D1M díjkategóriába tartoznak, amely csak a heti és a havi autópálya-matricák esetén elérhető. Az éves és a megyei matricák díjszabása megegyezik a személyautókéval, így ezekben az esetekben a D1 kategóriát kell kiválasztani.

 

Személygépkocsik

 

A személygépkocsik két díjkategóriába tartoznak a jármű össztömegétől és a szállítható személyek számától függően. A legnépszerűbb D1 kategóriába azok a legfeljebb 3,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeggel rendelkező gépjárművek tartoznak, amelyek maximálisan 7 személy szállítására alkalmasak (a vezetőt is beleértve). Fontos könnyítés, hogy az ide tartozó járművek esetén a pótkocsira nem kell külön matricát váltani.

 

A személygépkocsik másik - D2 megjelölésű - díkategóriájába azok a legfeljebb 3500 kg megengedett legnagyobb össztömegű járművek sorolhatók, amelyek 7-nél több személy szállítására is alkalmasak. Ide tartoznak a kisbuszok, valamint bizonyos - forgalmi igazolványuk szerint N1 járműkategóriába eső - haszongépjárművek és a 3,5 tonna feletti össztömeggel rendelkező lakóautók is.

 

A D1 és D2 díjkategóriákat azért sem érdemes összekeverni, mert az éves matricákat kivéve kétszeres árkülönbség van köztük.

 

Autóbuszok

 

Itt viszonylag egyszerű a helyzet, hiszen a 10 vagy több személy szállítására alkalmas autóbuszok megengedett legnagyobb össztömegüktől függetlenül a B2 díjkategóriába tartoznak.

 

Utánfutók

 

A D2 és a B2 díjkategóriákba tartozó járművek vontatmányaira külön autópálya-matrica váltása szükséges, amelyek az U díjkategóriába sorolhatók. Az ebbe a kategóriába tartozó matricák megvásárlásával az érvényességi időn belül bármilyen forgalmi rendszámmal rendelkező utánfutó vagy pótkocsi használható a fizetős útszakaszokon.


Amennyiben még több információra kíváncsi, az Autopalyamatrica.hu weboldalon az egyes díjkategóriákba tartozó matricák típusai, illetve az azokhoz tartozó díjszabás is megtalálható. Ha a matrica vásárlása valamilyen oknál fogva elmaradt, akkor a honlapon az alap és emelt pótdíjak összege is megtekinthető díjkategóriánkénti bontásban.

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09