Ez vár rád a biológia érettségin!

forrás: Prím Online, 2021. július 1. 10:14

Az érettségi a középiskola igazi mumusa, amiről már az első évben is sztoriznak a tanárok. Azonban nem kell megijedni, hiszen sokan túlélték már, és alapos felkészüléssel biztosan mosollyal az arcodon távozol a tanteremből!

Az érettségiről általánosan

 

Az érettségi vizsga a középiskola utolsó évében esedékes, amikor öt tantárgyból kell számot adni a megszerzett tudásról. Ezekből négy kötelezően előírt, egy pedig szabadon választott.

 

A vizsgázó utóbbiról maga dönti el, hogy melyik érettségi tárgyat választja, illetve azt is, hogy közép- vagy emelt szinten fogja azt letenni.

 

 

Az érettségi vizsgákat tantárgyanként értékelik, az elért pontokat pedig az elérhető összpontszám százalékában fejezik ki. Emelt szinten egyes osztályzatok ponthatárai jelentősen alacsonyabbak, mint a középszintű vizsgán.

 

Felsőoktatási intézménybe való jelentkezés esetén legalább egy tantárgyból emelt szintű vizsga letétele, valamint az adott szak minimális pontszámának elérése szükséges.

 

Orvostudományi, állatorvos-tudományi képzésre történő jelentkezés esetén két tantárgyból kell emelt szintű érettségit tenni. Ezekre a szakokra nagyon nehéz a bejutás, ezért érdemes tantermen kívül is készülni. Jó megoldás lehet egy interaktív biológia- és kémiafelkészítő tanfolyam, ahol kényelmesen, otthonról felkészülhetsz magántanárhoz járkálás nélkül.


Az érettségi napja

 

A vizsga előtti nap törekedj arra, hogy kipihend magad és nyugodtan, egészségesen érkezz. Vigyél magaddal több tollat, ceruzát, zsebkendőt, ételt és italt, szükséges igazolványokat és számológépet.

 

A feladatsor kiosztása után először lapozd végig a feladatokat, és kezdj a legkönnyebbel. Így elkerülheted, hogy egy-egy feladaton túl sokat rágódj, és nem marad idő a többire. Vizsga közben is tarts félóránként szünetet, nyugodtan igyál, egyél, és menj el mosdóba, az agyad hálás lesz néhány perc kikapcsolódásért is.


Tippek a szóbeli vizsgára

 

Szóbeli vizsgán figyelj arra, hogy a tételen szereplő összes kérdésre válaszolj. Középszinten maximum 15, emelt szinten maximum 20 percig felelhetsz, ezért ügyelj arra, hogy ne csússz ki az időből.

 

Nem történik tragédia, ha egy kérdésre nem tudod a választ, vagy valami nem jut eszedbe a kidolgozásnál. Aranyszabály, hogy arról beszélj, amiről tudsz! 

 

A vizsgabizottság értékeli az igyekezetet, és sokszor segítenek rávezetni a helyes válaszra. Ilyenkor ne ess kétségbe, hanem próbálj rájuk figyelni, és ha továbbra sem vagy biztos magadban, bátran vállald fel, hogy nem tudod, és a felelet megy tovább.

 

Beszélj határozottan és próbálj meg minél több önbizalmat és jókedvet sugározni. Egy mosoly még a legszigorúbb vizsgabiztost is megenyhítheti!

 

A lvlUP kémia- és biológia érettségi felkészítő tanfolyamai nagy tudással, profi tanárokkal és interaktív tananyagokkal segítenek neked a tanulásban. Online visszanézhető óráikat bármikor megállíthatod, visszatekerheted, így alaposan átrághatod magad a témákon!

 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09