Számoljunk le a szexuális zavarokkal!

forrás: Prím Online, 2021. július 1. 08:38

Az emberek szexuális viselkedése összetett. Ennek bizonyos tényezői tudattalanok a mélyben, a gyermekkorunkban gyökereznek. Ugyanakkor a jól működő szexuális élet segít abban, hogy a párkapcsolatunk kiegyensúlyozott maradjon, ezért kiemelt jelentőséggel bír a szexuális problémák megoldása.

Szexuális zavarok és a segítség

 

A szexuális viselkedés több fázisra bomlik, s ezek bármelyikében történhet elakadás. A vágy fázisával van probléma például szexuális averzió esetén, az izgalmi fázis zavara az erektilis diszfunkció, az orgazmusé a korai magömlés és az orgazmus elmaradása. Ezenfelül még fájdalmi zavarok is előfordulhatnak.

 

A szexuális zavar lehet elsődleges probléma, de lehet valamilyen egyéb probléma következménye is, továbbá lehet általános vagy embertől, esetleg helyzettől függő is. Ha gondunk akad szexuális téren, az Online pszichológiai tanácsadás pszichológusa segíteni tud a megoldás megtalálásában.

 

A gyermekkori élmények jelentősége

 

Az első gyermekkori élmények hatással vannak arra, hogy később milyen mértékben vágyik az ember a testi kontaktusra. A biztonságos, örömteli kötődés a szülőkhöz, illetve később a tőlük való függetlenedés, valamint ezen időszakok elakadásoktól mentes vagy azokkal terhelt megélése mind-mind hatással lehet a felnőttkori szexuális viselkedésre. 

 

A párkapcsolat változásai

 

Törvényszerű, hogy a párkapcsolat változzon az idő haladásával. A kezdeti intenzív izgalmakat a csendesebb, de annál mélyebb érzelmi biztonság helyettesíti. Ehhez járul az érzelmi intimitás is. Ha ez nem növekszik az előbbivel párhuzamosan, akkor a szexuális intenzitás, gyakoriság csökkenni fog, ami szorongáshoz, vagy eltávolodáshoz vezethet a pár egyik vagy akár mindkét tagjánál. 

 

A gyermekvállalás és a szülés élménye is különböző problémákhoz vezethet. A szülés traumát jelenthet a férfi számára (is).

 

A szexuális problémákra gyakran válasz a hűtlenség, ezért (is) fontos foglalkozni velük. A szex nélküli házasságok száma nagyon magas, minden ötödik házasságra igaz, hogy alig van benne testiség.

 

Nemi különbségek

 

A nők szexuális vágya több összetevős, fontos eleme az elégedettség a párkapcsolattal, az érzelmi közelség és a szexuális ingerlés. A nőknél előbb jelenik meg az izgalom és csak utána a vágy, s utóbbi kialakulásához gyakran a férfi izgalmára is szükség van. A férfiaknak ezzel szemben alapvetően a vizuális inger a döntő.

 

A két nem esetében más különbségek is vannak, így például a nőknél az érzelmi és fizikai gyönyör kettéválhat és mindegyik megélhető külön is, a másik nélkül. Az érzelmi kielégülés ráadásul fontosabb számukra, mint a testi. A korábban bántalmazott nők gyakran éppen ennek átélésére nem képesek. 

 

Szexuálterápia kontra párterápia


Az előbbi a gyakorlatot tartja szem előtt, és jellemzően gyors javulás érhető el vele, ugyanakkor a háttérben rejtőző problémák megoldatlanok maradnak, s így gyakran más formában jelentkeznek újra, esetleg újratraumatizálódás jöhet létre. A párterápia során a párkapcsolati és a szexuális zavar közös okát keresik meg és oldják fel, nagy hangsúlyt fektetve a munka során az érzelmi biztonság megteremtésére.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Magyar márka ruhadarabjai a magabiztos magyar nőkre tervezve

Talán már te is gondolkodtál azon, hogy vajon miért külföldi márkákkal vannak telis tele az üzletek, miközben tehetséges magyar tervezők is fantasztikus kollekciókat álmodnak meg, kifejezetten a magyar nőkre. Miért is fontos ez? Gondolj csak bele! Egy olyan kollekció, amelynek minden egyes darabját te magad ihletted! Érted már?

2021. július 1. 14:50

Kényelmes és elegáns overálok a nyári hőségre!

Biztosan minden nő ismeri azt az érzést, amikor rápillant az időjárás-előrejelzésre, és kétségbeesik a ruháját illetően. “Mit vegyek fel, hogy elegáns legyek, mégse legyen melegem a ruhámban?” Itt az ideje bevetni a klasszikus és divatos overálokat!

2021. július 1. 10:18

Ez vár rád a biológia érettségin!

Az érettségi a középiskola igazi mumusa, amiről már az első évben is sztoriznak a tanárok. Azonban nem kell megijedni, hiszen sokan túlélték már, és alapos felkészüléssel biztosan mosollyal az arcodon távozol a tanteremből!

2021. július 1. 10:14

Számoljunk le a szexuális zavarokkal!

Az emberek szexuális viselkedése összetett. Ennek bizonyos tényezői tudattalanok a mélyben, a gyermekkorunkban gyökereznek. Ugyanakkor a jól működő szexuális élet segít abban, hogy a párkapcsolatunk kiegyensúlyozott maradjon, ezért kiemelt jelentőséggel bír a szexuális problémák megoldása.

2021. július 1. 08:38

A szem biztonsága és védelme

A munkavédelem kritikus fontosságú szinte minden munkakörben, de a szükséges védelem és óvintézkedések között már jelentős különbségek vannak. Általánosságban azt lehet mondani, hogy ott a legfontosabb, ahol nehéz fizikai munkát végeznek, nehéz gépekkel vagy éppen veszélyes anyagokkal dolgoznak.

2021. július 1. 08:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53