Számoljunk le a szexuális zavarokkal!

forrás: Prím Online, 2021. július 1. 08:38

Az emberek szexuális viselkedése összetett. Ennek bizonyos tényezői tudattalanok a mélyben, a gyermekkorunkban gyökereznek. Ugyanakkor a jól működő szexuális élet segít abban, hogy a párkapcsolatunk kiegyensúlyozott maradjon, ezért kiemelt jelentőséggel bír a szexuális problémák megoldása.

Szexuális zavarok és a segítség

 

A szexuális viselkedés több fázisra bomlik, s ezek bármelyikében történhet elakadás. A vágy fázisával van probléma például szexuális averzió esetén, az izgalmi fázis zavara az erektilis diszfunkció, az orgazmusé a korai magömlés és az orgazmus elmaradása. Ezenfelül még fájdalmi zavarok is előfordulhatnak.

 

A szexuális zavar lehet elsődleges probléma, de lehet valamilyen egyéb probléma következménye is, továbbá lehet általános vagy embertől, esetleg helyzettől függő is. Ha gondunk akad szexuális téren, az Online pszichológiai tanácsadás pszichológusa segíteni tud a megoldás megtalálásában.

 

A gyermekkori élmények jelentősége

 

Az első gyermekkori élmények hatással vannak arra, hogy később milyen mértékben vágyik az ember a testi kontaktusra. A biztonságos, örömteli kötődés a szülőkhöz, illetve később a tőlük való függetlenedés, valamint ezen időszakok elakadásoktól mentes vagy azokkal terhelt megélése mind-mind hatással lehet a felnőttkori szexuális viselkedésre. 

 

A párkapcsolat változásai

 

Törvényszerű, hogy a párkapcsolat változzon az idő haladásával. A kezdeti intenzív izgalmakat a csendesebb, de annál mélyebb érzelmi biztonság helyettesíti. Ehhez járul az érzelmi intimitás is. Ha ez nem növekszik az előbbivel párhuzamosan, akkor a szexuális intenzitás, gyakoriság csökkenni fog, ami szorongáshoz, vagy eltávolodáshoz vezethet a pár egyik vagy akár mindkét tagjánál. 

 

A gyermekvállalás és a szülés élménye is különböző problémákhoz vezethet. A szülés traumát jelenthet a férfi számára (is).

 

A szexuális problémákra gyakran válasz a hűtlenség, ezért (is) fontos foglalkozni velük. A szex nélküli házasságok száma nagyon magas, minden ötödik házasságra igaz, hogy alig van benne testiség.

 

Nemi különbségek

 

A nők szexuális vágya több összetevős, fontos eleme az elégedettség a párkapcsolattal, az érzelmi közelség és a szexuális ingerlés. A nőknél előbb jelenik meg az izgalom és csak utána a vágy, s utóbbi kialakulásához gyakran a férfi izgalmára is szükség van. A férfiaknak ezzel szemben alapvetően a vizuális inger a döntő.

 

A két nem esetében más különbségek is vannak, így például a nőknél az érzelmi és fizikai gyönyör kettéválhat és mindegyik megélhető külön is, a másik nélkül. Az érzelmi kielégülés ráadásul fontosabb számukra, mint a testi. A korábban bántalmazott nők gyakran éppen ennek átélésére nem képesek. 

 

Szexuálterápia kontra párterápia


Az előbbi a gyakorlatot tartja szem előtt, és jellemzően gyors javulás érhető el vele, ugyanakkor a háttérben rejtőző problémák megoldatlanok maradnak, s így gyakran más formában jelentkeznek újra, esetleg újratraumatizálódás jöhet létre. A párterápia során a párkapcsolati és a szexuális zavar közös okát keresik meg és oldják fel, nagy hangsúlyt fektetve a munka során az érzelmi biztonság megteremtésére.

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Egy forradalmi, izgalmas ajándék ötlet: quadot a gyereknek!

Amennyiben valaki unja már a sablonos játékokat, vagy azt, hogy a gyerek mindig a számítógép előtt ül, és kimozdítaná kicsit a komfortzónájából, akkor olykor szélsőséges döntést kell hozni! Aki ült már quadon, pontosan tudja, hogy ez nem más, mint első látásra szerelem. Az élmény pedig már a gyerekeknek is elérhető – természetesen biztonságos körülmények között.

2024. április 1. 22:37

Hasznos tanácsok Máltára utazóknak

Málta egy gyönyörű kis európai szigetország, mely több ezer éves múltjával, csodás látnivalóival, kellemes éghajlatával tökéletes helyszín nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz. 

2024. április 1. 22:32

Hogyan tisztítsuk a felniket hatékonyan?

Az autó ápolása, karbantartása nélkülözhetetlen feladat. Ha nincs gazdája, az sok szempontból megbosszulhatja magát, ezért műszaki és esztétikai okokból is érdemes odafigyelni a tisztaságra. A látványos elemek mellett a sokat kapó, érzékeny részeket is érdemes gondozni, mint például a felniket.

2024. április 1. 22:27

A tökéletes vízparti élmény: mobilstégek a vízben

A vízparti élet legszebb pillanatai közé tartozik, amikor egy stégen szinte a víz felett sétálhatunk, napozhatunk vagy horgászhatunk. Sokan azt gondolják, hogy ez az élmény csak a nyaralók és a drága szállások kiváltsága, pedig könnyen megvalósítható mindenki számára.

2024. április 1. 22:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50