Az ABB célja a nettó zéró kibocsátású gyártás a bulgáriai Rakovszkiban lévő üzemében

forrás: Prím Online, 2024. június 12. 13:11

Az ABB Energetika bulgáriai Rakovszkiban található gyára jelentős lépést tesz a nettó zéró káros kibocsátású működés felé azáltal, hogy a CO2e-kibocsátását 1250 tonnával csökkenti. Ez nagyrészt olyan energiaoptimalizálási intézkedéseknek köszönhető, mint a 100 százalékban mért és szabályozott energiafogyasztás, az épületfelügyeleti rendszer, a hőszivattyúk telepítése, a világítás LED-es korszerűsítése és az elektromos járművek (EV) töltőpontjainak kiépítése. 

 

• Az ABB a bulgáriai Rakovszkiban lévő gyárában 1250* tonnával csökkenti a CO2e-kibocsátást, és 22 százalékkal mérsékli az energiafogyasztást a Mission to Zero programja részeként. 

• A gyár 43 százalékkal javította az energiaintenzitást azáltal, hogy fenntartható megoldásokat alkalmaz a gyártási eljárásaiban. 

 

A gyár 22 százalékkal csökkentette a működése energiafogyasztását, ugyanakkor növelte a termelési árbevételt is, ami a 2019-es bázishoz képest jelentősen, 43 százalékkal javítja az energiaintenzitást. A 39 000 négyzetméter alapterületű üzem két gyártóépületből áll, és kis- és középfeszültségű termékeket gyárt adatközpontok, ipari és gyártóüzemek, kritikus infrastruktúrák és épületek számára. 

 

2021 óta a gyár csapata szisztematikus lépéseket tesz az ABB fenntarthatósági programjában (Sustainability Agenda) kitűzött célok elérése érdekében. Az első jelentős lépésük az volt, hogy a két gyártócsarnokban az összes hagyományos világítást energiatakarékos, LED-es lámpatestekkel korszerűsítették, és integrálták az ABB i-bus KNX rendszert az intelligens világításvezérlés biztosításához. 

 

 

A Mission to Zero programban a gyár következő fontos mérföldköve az ABB Ability Energy and Asset Manager megoldások telepítése volt mindkét üzemegységben, és ez az innováció az energiahatékonyság optimalizálásával és a prediktív karbantartással biztonságosabb és intelligensebb működést tett lehetővé. A rendszer valós idejű adatokat szolgáltat, és megkönnyíti a döntéshozatalt azáltal, hogy az energiaforrások költségeit csoportok – azaz termelés, világítás, fűtés, szellőzés és légkondicionálás (HVAC), valamint adminisztráció – szerint osztja fel. Az ABB megoldásainak telepítése, valamint a rakovszki üzem fenntartható intézkedései hozzájárultak az ISO 50001 tanúsítvány sikeres megszerzéséhez.

 

A HVAC energiafogyasztásából és gázfelhasználásából származó CO2e-kibocsátás akár 80 százalékos csökkentése érdekében a gyárban tavaly hőszivattyúkat telepítettek egy olyan központi rendszerrel, amely vezérli és felügyeli a fűtést-hűtést és a folyadékelosztó rendszert. A teljes körű, “end-to-end” megoldások nyomon követik és előre jelzik az energiafogyasztást, ami megkönnyíti a megújuló energia jövőbeni tervezett felhasználását, és biztosítja a stabil energiaellátást.

 

„Végponttól végpontig (end-to-end) terjedő megoldásaink hozzájárulnak az energiafogyasztás hatékony nyomon követéséhez és előrejelzéséhez” – mondta Mike Mustapha, az ABB Energetika üzletágához tartozó Smart Buildings divízió vezetője. „A bulgáriai üzemünkben elért eredmény nemcsak azt mutatja meg, hogy miként csökkentjük a szén-dioxid-kibocsátást saját épített környezetünkben, hanem azt is igazolja, hogy képesek vagyunk segíteni ügyfeleinket és partnereinket saját fenntarthatósági céljaik elérésében.” 

 

Az ABB 2030-ig szóló flotta-villamosítási kötelezettségvállalásának teljesítése érdekében a rakovszki gyár megkezdte járműparkjának elektromos járművekre való átállítását. A vállalat 17 AC és DC EV töltőállomást telepített, támogatva az EV töltést a szélesebb közösség és az áthaladó forgalom számára. 

 

Ezek az eredmények kulcsfontosságú mérföldkövet jelentenek az ABB Bulgária nettó zéró célkitűzéseinek megvalósításában, és feljogosítják az üzemet arra, hogy az ABB Mission to Zero címet elnyerje. Az ABB Mission to Zero program támogatja a vállalat azon kötelezettségvállalását, hogy 2050-ig* 100 százalékkal csökkenti az 1. és a 2. alkalmazási körbe tartozó (Scope 1 és Scope 2) ÜHG- kibocsátását. A helyi csapatok által irányított telephelyek az ABB innovatív technológiáinak és harmadik fél integrációjának felhasználásával az energiatermelés, -kezelés és -tárolás révén a hatékonyság javítására összpontosítanak.

 

_____________________

* A 2019-es bázishoz képest 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Stabilizálódást mutat a pénzügyi vezetők előrejelzése: a legtöbben nem terveznek átszervezést

A pénzügyi vezetők (CFO-k) 70%-a nem tervezi átszervezni pénzügyi osztályát a következő két évben – állapítja meg a Deloitte 2024-es közép-európai CFO-felmérésének kiegészítő tanulmánya, amelyben a szakértők a pénzügyi osztályok belső működését és változó szerepeit vizsgálták.

2024. július 22. 13:27

A mesterséges intelligenciával tuningolt névjegykártyák piaci robbanás előtt állnak

A vállalkozások közel 30 százaléka már most is a mesterséges intelligencia technológiáját használják a névjegykártyák készítéséhez, amelyben további 10 százalék növekedésre számítanak a 2032-ig – derül ki a Card in Move, hazai alapítású digitális névjegykártya gyártó cég összefoglalójából.  Az AI forradalmasítja a névjegykártyák világát, új szintre emelve a személyes és üzleti kapcsolatok ápolásának módját. Az AI-alapú tervezési megoldások a környezetkímélő szerepükön túl automatizálják a kapcsolatteremtés mögötti adminisztrációt, hiszen képesek egyből CRM rendszerbe importálni az újonnan megszerzett kontaktokat.

2024. július 22. 11:50

Az Optimus Solutions az első viszonteladói partner az ABB Value Provider programjában

Az isztanbuli székhelyű Optimus Solutions Teknoloji lett az első kiemelt viszonteladói partner („csatornapartner”), amely tanúsítványt szerzett az ABB Value Provider programjában, mind a KNX-, mind a fűtést, szellőzést és légkondicionálást átfogó épületgépészeti (HVAC) rendszerekre kiterjedő épületautomatizálás terén. A török rendszerintegrátor az intelligens épületek megoldásainak tervezésére, fejlesztésére és gyártására specializálódott.

2024. július 22. 09:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59