Eredeti, negyvenéves Macintosh számítógépet mutat be a Múzeumok Éjszakáján a Neumann Társaság

forrás: Prím Online, 2024. június 18. 14:55

A Múzeumok Éjszakáján nyitja meg MAC40 kiállítását a Neumann Társaság, ahol egyebek közt a Ridley Scott ikonikus reklámfilmjével negyven éve bemutatkozó Macintosh 128K személyi számítógép is megtekinthető lesz. A Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállításán, a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában megrendezett ingyenes eseményen látható lesz a Macintosh családot megelőző Apple Lisa, valamint egy olyan Macintosh-gép, amelyet a személyi számítógépek úttörő szoftverfejlesztője, Charles Simonyi ajándékozott a családjának – és ők a társaságnak. A résztvevőket különleges előadások és a magyar videojáték-ipar aranykoráról szóló filmvetítés várja.

 

 

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság különleges, ingyenesen látogatható programokkal várja az érdeklődőket 2024. június 22-én, a Múzeumok Éjszakáján. Az esemény helyszíne a Neumann Társaság Informatika Történeti Kiállítása a szegedi Szent-Györgyi Albert Agorában, ahol az informatika történetének számos ikonikus elemét állítják ki. A látogatók több ritkaságot is megtekinthetnek, például egy eredeti MAC 128K számítógépet és egy működő telefonközpontot, retro számítógépeket az informatika múltjából. Emellett részt vehetnek a magyar videojáték-ipar aranykoráról szóló, VAKONDOK IV című dokumentumfilm ingyenes vetítésén is.

 

Bemutatkozik a MAC40 kiállítás

 

A rendezvény keretében nyílik meg az október végéig látogatható MAC40 kamarakiállítás, amelyen jeles magángyűjtők együttműködésével számos tárgy, többek között a kereken negyven évvel ezelőtt bemutatott első igazi Macintosh személyi számítógép is megtekinthető. A Macintosh 128K az Apple első sikeres tömeggyártású, grafikus felhasználói felülettel, beépített képernyővel és egérrel rendelkező személyi számítógépe, amelyet Ridley Scott rendező híres televíziós reklámjával mutattak be a XVIII. Super Bowl reklámszünetében, 1984-ben.

 

Emellett a kiállításon megtekinthető a Macintosh családot megelőző, 1983-ban kiadott, Steve Jobs kislányáról elnevezett Apple Lisa asztali számítógép egy variánsa is: ennek első szériája volt az első olyan tömeggyártású személyi számítógép, amely grafikus felhasználói felülettel működtethető. A kiállítás további érdekessége egy olyan Macintosh számítógép konfiguráció, amelyet az Office programok atyja, Charles Simonyi ajándékozott a családjának. Ő jól ismerte a személyi számítógép hőskorának vezéregyéniségeit – így a Microsoft-alapító Bill Gates-t és az Apple-alapító Steve Jobsot –, hiszen szoftverfejlesztőként maga is óriási hatást gyakorolt az iparág fejlődésére és arculatára. 

 

 

A kiállításmegnyitón jelen lesz előadóként az NJSZT korábbi alelnöke, Bedő Árpád, aki korábban az Apple Macintosh operációs rendszerének honosítását vezette, és az általa kidolgozott szótár nagy részét később a Microsoft is átvette. Bedő két éven át szerkesztője volt a PCWorld mellékleteként megjelent MacVilág Macintosh Magazinnak, nyugdíjasként pedig alkalmazásokat készít az Apple mobileszközeire. A másik előadó a Neumann-díjas Nagy Károly számítástechnikai magángyűjtő lesz, aki több mint húsz éve gyűjt számítástechnikai eszközöket – más gyűjtők mellett az ő tárgyai mutatkoznak be a különleges kiállításon. 

 

Videojátékok a vasfüggöny innenső oldalán

 

A Múzeumok Éjszakáján ezen kívül számos érdekes előadásra kerül sor. A közelmúltban nyitottak emlékvitrint a Novotrade-alapító Rényi Gábor tiszteletére, az ő emlékére vetítik le a hazai játékfejlesztés hőskoráról, elsősorban a ’80-as és ’90-es évekről szóló VAKONDOK IV dokumentumfilmet, amely bemutatja, hogyan zajlott a videojátékok fejlesztése a vasfüggöny innenső oldalán. A filmvetítés után a résztvevőknek lehetősége lesz Matusik Szilárddal, a film rendezőjével beszélgetni.

 

Sipos Csaba rádiós hálózati tervező mobilhálózati bemutatót tart, amelyen a közönség megtekinthet és kipróbálhat egy működő telefonközpontot a mobiltelefónia múltjából. Képes Gábor, a Neumann Társaság ügyvezető igazgatója a 40 évvel ezelőtti, de játékra és tanulásra még ma is kreatívan használható mikroszámítógépekről, a School-Computer kiállításról és a HCC Retro Mikroszámítógépes Szakosztályról ad elő. A Múzeumok Éjszakáján Kónya Orsolya múzeumpedagógus tárlatvezetésén is részt vehetnek az Informatika Történeti Kiállítást felkereső érdeklődők, megismerve az 1200 négyzetméteren elterülő, keleti és nyugati IT-ritkaságokat egyaránt tartalmazó, egyedülálló állandó kiállítást.

 

A Múzeumok Éjszakája program belépődíj nélkül látogatható. Az érdeklődők a részletes programtervről a Neumann Társaság oldalán tájékozódhatnak.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Lenovo lett a PC piac legnagyobb nyertese 2024 első félévében

2024 első félévében a PC piac jelentős átalakuláson ment keresztül, amit a technológiai újítások és a globális gazdasági környezet egyaránt befolyásoltak.
A Lenovo, mint vezető asztali számítógép (PC) gyártó, kiemelkedő teljesítményt nyújtott ebben az időszakban és a piac legnagyobb nyertesévé vált – olvasható a gazdasagielet.hu-n

2024. július 13. 13:50

Az MI lehet a kulcs az egyszemélyes vállalkozások nyári pihenéséhez

Ma Magyarországon 620 ezer regisztrált egyéni vállalkozó töri a fejét azon, hogy hogyan pihenhetne a nyári időszakban legalább egy, de inkább két hetet. A megoldás nem lehetetlen, azonban némi előkészületet és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek használatát is igényli – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. A nyári időszak a vállalkozói szféra számára kihívásokkal teli, főként az egyéni vállalkozásaikat vezető tanácsadók, IT szakemberek, jogi, számviteli munkát végzők tudnak a legnehezebben elszakadni íróasztaluktól.

2024. július 13. 12:08

Az LG és a ChargePoint közösen bővítik globális elektromosautó-töltőhálózatukat

Az LG Electronics (LG) a közelmúltban egyetértési nyilatkozatot és végleges megállapodást írt alá az elektromos járművek (EV) kereskedelmi célú töltésére vonatkozóan az Egyesült Államokban a ChargePoint vállalattal, az EV-k hálózati töltési megoldásainak vezető szolgáltatójával. Az LG egyrészt arra számít, hogy az egyetértési nyilatkozat felgyorsíthatja az EV-töltési üzletág növekedését, másrészt további lendületet adhat a vállalat B2B tevékenységei bővülésének, illetve a társaság intelligens életmód-megoldásokat kínáló vállalattá történő átalakulását is támogatja.

2024. július 13. 10:24

Idén is meghirdette fenntarthatósági versenyét a Schneider Electric

Már lehet nevezni a Schneider Electric fenntarthatósági versenyére, a pályázatokat október 15-ig várják. A „Sustainability Impact Awards” kezdeményezés célja a fenntarthatósági törekvések támogatásában és megvalósításában élen járó partnerek, ügyfelek és beszállítók erőfeszítéseinek elismerése. 

2024. július 12. 18:50

A Samsung Galaxy Z Fold6 és Z Flip6 új lehetőségeket nyit a Galaxy AI korszakában

A Samsung ma bejelentette az új Galaxy Z Fold6 és Galaxy Z Flip6 hajlítható okostelefonok, valamint a Galaxy Buds3 és Galaxy Buds3 Pro fülhallgatók érkezését a Galaxy Unpacked eseményen, Párizsban.

2024. július 12. 17:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01