A mesterséges intelligencia bevezetésekor a vezérigazgatóknak kell az élen járni

forrás: Prím Online, 2024. június 24. 18:20

A vezérigazgatóknak minden tekintetben az élen kell járniuk, akkor is, amikor a generatív mesterséges intelligencia bevezetéséről van szó. A felelősség ebben az esetben is a szervezet vezetőségét terheli, akiknek üzleti sikeresség érdekében fontos tényezőket kell mérlegelniük a bevezetés során.

Az elmúlt évek slágertémája talán egyértelműen a generatív mesterséges intelligencia bevezetése volt. Ma már szinte minden cégnek foglalkoznia kell a kérdéssel, ha nem akar lemaradni a versenytársak mögött. Érdekes kérdés ugyanakkor a felelősség, hiszen ezt is tisztázni kell, és végső soron a vezérigazgatónak kell magára vállalnia. Első lépésként alaposan meg kell ismerniük a szervezetük technikai felkészültségét, emellett azonosítaniuk kell az AI bevezetéséből adódó esetleges versenyelőnyöket és kockázatokat.

 

„Arról is a vezérigazgatónak kell kimondania a végső szót, hogy elsőként vezessék-e be az új megoldást, vagy gyors követők legyenek a piacon. Ezek mind kulcsfontosságú kérdések a bevezetés előtt. Ahogy egyre több szereplő vezet be AI-lehetőségeket, a vezérigazgatóknak tanulniuk kell a múltbeli hibáikból, és már most időt kell szánniuk a jövőt érintő kulcsfontosságú döntések meghozatalára” – mondta Dr. Barta Gergő, a Deloitte vezető mesterséges intelligencia szakértője.

 

A Deloitte és a Fortune nemrégiben CEO-k körében végzett felmérése szerint a szervezetek 80%-a vagy már alkalmazza, vagy valószínűleg alkalmazni fogja a generatív mesterséges intelligenciát az innováció felgyorsítása érdekében, míg 96%-uk a hatékonyság növelése érdekében teszi ezt. A várható előnyök kiaknázása érdekében a szervezetek AI fejlesztési központokat hoznak létre. Ezek a központok az innováció katalizátoraiként szolgálnak, lehetővé téve a szervezetek számára az AI-megoldások koncepciójának kidolgozását, fejlesztését és széleskörű bevezetését. A vezérigazgató szerepe a kiválósági központ megvalósításában az, hogy kiálljon a létrehozás mellett, valamint támogatást és erőforrásokat biztosítson a bevezetés megkönnyítése érdekében. Ez magában foglalja az olyan kritikus elemek, mint a hardver, az adatigények és az irányítás megfelelő finanszírozásának biztosítását.

 

 

A mesterséges intelligencia üzleti követelménnyé válik

 

A generatív mesterséges intelligencia széles körű elterjedésével a modellek gyors tanítása, valamint a gyors végrehajtás kulcsfontosságú üzleti követelménnyé vált. A siker érdekében többek között a korábbinál fejlettebb processzorokra van szükség, és egyes szervezetek igényeit a processzorokra specializálódott felhőszolgáltatók elégíthetik ki. Az innovációra és versenyelőnyre törekvő, AI-ambícióval rendelkező vezérigazgatóknak azonban robusztusabb számítási teljesítményt kell biztosítaniuk.

 

„Természetesen a felelősség nem jelenti azt, hogy a döntéseket egyszemélyben a vezérigazgatónak kell előkészítenie. Fontos a közös munka a vezetőséggel, különösen az informatikai igazgatóval és a technológiai igazgatóval. Az értékteremtés és a méretnövelés érdekében a vállalkozásoknak ki kell választaniuk az egyedi igényeiknek megfelelő megoldásokat és tágabb értelemben vett AI-ökoszisztémákat” – mondta Dr. Barta Gergő.

 

Munkavállalói félelmek

 

Sok munkavállaló tart a mesterséges intelligenciára való átállástól, és nagyon szeretné megérteni, milyenek lehetnek a jövőbeli munkahelyek és készségek. A vezérigazgatóknak támogatniuk kell az AI-ismeret és az innováció kultúráját, és egyértelmű célként kell kitűzniük az AI bevezetését, amivel a munkavállalók képességeit felerősítik. Emellett fontos megértetni a munkavállalókkal is az AI előnyeit.

 

Az AI-forradalom az elkövetkező években minden bizonnyal megváltoztatja a CEO szerepeket. A vezérigazgatóknak már most is minden eddiginél jobban kell érteniük a technológiához, tekintve, hogy a technológia mennyire fontos a versenyelőny és a munkamódszerek szempontjából. Ahogy az AI még inkább beépül a tudásalapú munkába, a bevezetésének részletei a technológiai vezetők hatásköréből a vezérigazgatói prioritások közé kerülnek.

 

Ez különösen igaz akkor, amikor az AI bevezetése még csak kialakulóban van. A vezérigazgatók a tapasztalataikat be tudják vetni a számos makro- és mikrodöntésbe, amelyeket akkor kell meghozni, amikor egy technológia egyszerre nagyon új és nagyon nagy hatású.

 

Tudjon meg többet és töltse le a Deloitte CEO's guide to scaling the Generative AI Enterprise tanulmányát!

 

A fenti tanulmány mellett az alábbi linken elérheti a Deloitte Magyar MI Körkép 2023-as tanulmányát, amelyet a magyar piacon közel 130 vállalat bevonásával készítettünk el, köztük a legfontosabb pénzügyi szereplők bevonásával.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az MI lehet a kulcs az egyszemélyes vállalkozások nyári pihenéséhez

Ma Magyarországon 620 ezer regisztrált egyéni vállalkozó töri a fejét azon, hogy hogyan pihenhetne a nyári időszakban legalább egy, de inkább két hetet. A megoldás nem lehetetlen, azonban némi előkészületet és a mesterséges intelligencia által kínált lehetőségek használatát is igényli – derül ki a Billingo, az egyik leggyakrabban használt, online számlázóprogramot fejlesztő hazai cég összefoglalójából. A nyári időszak a vállalkozói szféra számára kihívásokkal teli, főként az egyéni vállalkozásaikat vezető tanácsadók, IT szakemberek, jogi, számviteli munkát végzők tudnak a legnehezebben elszakadni íróasztaluktól.

2024. július 13. 12:08

Az LG és a ChargePoint közösen bővítik globális elektromosautó-töltőhálózatukat

Az LG Electronics (LG) a közelmúltban egyetértési nyilatkozatot és végleges megállapodást írt alá az elektromos járművek (EV) kereskedelmi célú töltésére vonatkozóan az Egyesült Államokban a ChargePoint vállalattal, az EV-k hálózati töltési megoldásainak vezető szolgáltatójával. Az LG egyrészt arra számít, hogy az egyetértési nyilatkozat felgyorsíthatja az EV-töltési üzletág növekedését, másrészt további lendületet adhat a vállalat B2B tevékenységei bővülésének, illetve a társaság intelligens életmód-megoldásokat kínáló vállalattá történő átalakulását is támogatja.

2024. július 13. 10:24

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01