Önvezető és dróntechnológia járult hozzá az agrárium fejlődéséhez a Széchenyi-egyetem projektjében

forrás: Prím Online, 2024. július 7. 12:15

Sikeresen megvalósult a 2020-2.1.1-ED-2021-00152 azonosítószámú, „Fejlett önvezető és dróntechnológia a mezőgazdaságban” című projekt az Innovációs és Technológiai Minisztérium Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból nyújtott támogatásával, a 2020-2.1.1-ED pályázati program finanszírozásában a Széchenyi István Egyetem vezetésével. A cél egy kísérleti rendszer létrehozása volt a hazai mezőgazdaság, azon belül is a kertészeti ágazat hatékonyságának növelése érdekében, fejlett technológiák alkalmazásával és integrációjával.

A projektnek köszönhetően jelentős eredmények születtek. A kísérleti rendszer bizonyította, hogy az autonóm drónok és traktorok, valamint a precíziós mezőgazdasági technológiák nagymértékben növelhetik a mezőgazdasági termelés eredményességét. Az alkalmazott felhőszolgáltatások lehetővé tették a valós idejű adatgyűjtést és -elemzést, ami tovább növelte a precizitást és a termelés biztonságát.

 

 

Az „entitás trackelés” technológiájának köszönhetően az ültetvények pontos monitorozása és a kártevők elleni védekezés hatékonysága is jelentősen javult. A projekt végére az autonóm járművek és drónok alkalmazása nemcsak a munkaerő-szükségletet csökkentette, hanem növelte a termelés hatékonyságát és biztonságát is. A gyümölcstermesztésben felmerülő veszélyek – például a fagykár és a jégverés – mérséklésére is sikeres megoldások születtek.

 

 

A modern technológiák bevezetése lehetővé tette a precíziós műveletek – a permetezés, a fűnyírás, a gyomirtás és a metszés – támogatását. A projekt eredményei hozzájárulnak a hazai agrárium technológiai szintjének növeléséhez, valamint a gazdálkodók versenyképességének erősítéséhez is.

 

 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az LG AI alapú szervizrobotot fejlesztett a vendéglátás és az egészségügy számára

Az LG Electronics (LG) bemutatta legújabb LG CLOi ServeBot (LDLIM31 modell) elnevezésű autonóm kiszolgáló robotját, amelyet arra terveztek, hogy biztonságos kiszállítást nyújtson a vendéglátásban és az egészségügyben. A bőséges belső tárolóhellyel rendelkező, négyajtós kialakítású CLOi ServeBot különböző kézbesítési feladatok elvégzésére képes, így nagy terhet képes levenni a személyzet válláról.

2024. július 18. 16:00

140 millió eurós befektetés: az OMV is csatlakozik az EIT InnoEnergy-hez

Zártkörű részvénykibocsátás keretében az osztrák székhelyű globális üzemanyag és vegyipari vállalat, az OMV, a romániai integrált energiaipari vállalat, a OMV Petrom és a hollandiai székhelyű vállalat, az ACB Participaties B.V. csatlakozott a fenntartható energiaipari fejlesztésekben élenjáró EIT InnoEnergy-hez idén júliusban. A három cég által biztosított és 140 millió euró értékben lejegyzett részvények jelentős tőkeinjekciót nyújtanak a szervezet átfogó energiaipari célkitűzéseinek megvalósításához.

2024. július 18. 14:31

A Delta Systems újítja meg az Állatorvostudományi Egyetem komplex audiovizuális rendszerét

Bemutatták az Állatorvostudományi Egyetem első, legmodernebb technikával felszerelt okostantermét. A komplex audiovizuális rendszert a Delta Systems Kft. újítja meg, miután elnyerte az erre kiírt, nyílt, Európai Uniós közbeszerzési eljárást. A mintegy 1,089 milliárd forint értékű beruházás új utat nyitott az egyetem számára. Az európai szinten is egyedülálló korszerűsítéssel 45 prezentációs térben 13 gyártó 1842 eszközét alakítják egy komplex, hallgatóközpontú rendszerré. 

2024. július 18. 12:58

Szigorodhat a piac: Két nyomtatóóriás fogott össze a cégekért és a környezetvédelemért

A legtöbb vállalkozás még ma is a papír alapú iratkezelést preferálja, ami egyrészt hatalmas terhet ró a környezetre, másrészt pedig olyan fejlesztést igényel a közeljövőben, ami fenntarthatóvá és hatékonnyá is teszi egyben az irodai működést. Ennek érdekében fogott össze két nyomtatóóriás, hogy a vállalkozások átállását megkönnyítsék.

2024. július 18. 11:36

Kékszalag: nyomkövető rendszert fejlesztett a Széchenyi-egyetem a vitorlásszövetséggel és a Telekommal partnerségben

Az 56. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj vitorlásversenyen idén először minden hajót nyomkövető eszközzel látnak el, amelyet a hozzá tartozó online alkalmazással együtt a győri Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központja a Magyar Telekommal közösen, a Magyar Vitorlásszövetséggel együttműködésben fejlesztett. Az újítás segítségével folyamatosan figyelhető a versenyzők haladása, emellett a rendszer háttértámogatást nyújt a szervezőknek.

2024. július 18. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59