Nokia: multifunkciós notebookmodem

Tóth Kristóf, 2002. március 18. 22:34
A Nokia képviselői hétfőn bemutatták a cég azon új, kifejezetten hordozható számítógépekhez kifejlesztett mobilmodemét, mely a 802.11b hálózati szabvánnyal való kompatibilitása révén képes csatlakozni a különböző vezeték nélküli hálózatokhoz, emellett pedig a mobiltelefonos hálózatokra is képes felcsatlakozni.
A hitelkártya-méretű vadonatúj modem révén a notebookkal rendelkező felhasználóknak nem kell újraindítani a számítógépüket, kivenni az egyik modemet, betenni és konfigurálni a másik modemet, ugyanis a 802.11b és a mobiltelefonos hálózatok közötti váltás mindössze egy gombnyomás kérdése.

A Nokia képviselői a bejelentés kapcsán hangsúlyozták, hogy az új generációs modem nemcsak kényelmesebb használatot jelent, de jelentős mértékben kíméli a felhasználók pénztárcáját, ugyanis az új eszköznek köszönhetően a jövőben már nem kell - a két különböző hálózattal kommunikálni képes - két különböző eszközt vásárolni. A Nokia egyébként rendkívül büszke arra, hogy a világon elsőként ő dobott piacra egy olyan modemet, mely közel 100 méteres hatósugárban vezeték nélküli internetezésre, ezenfelül pedig a normál mobiltelefonos hálózatra történő csatlakozásra is alkalmas egyben. Az újdonság egyébként jelen pillanatban még nem kapható kereskedelmi forgalomban, azonban a finn cég ígéretei szerint az Egyesült Államokban még az idén megvásárolható lesz, és piaci debütálását követően várhatóan számos, hozzá kapcsolódó új hálózati szolgáltatást vezetnek majd be a különböző telekommunikációs cégek.

Szakértők szerint az említett két vezeték nélküli hálózati szabvány összeházasítása egyelőre gyerekcipőben jár, éppen ezért mindenképpen üdvözlendő, hogy a Nokia már a közeljövőben piacra kívánja dobni a 802.11b és mobiltelefonos hálózatokkal egyaránt kompatibilis notebookmodemjét. Ugyancsak figyelemre méltó, hogy az olyan nagy szolgáltató cégek, mint például a Verizon Wireless, a Cingular Wireless, az AT&T Wireless és a Sprint PCS a közelmúltban egytől egyig elkötelezték magukat a 802.11b szabvánnyal kompatibilis szolgáltatásoknak a normál mobiltelefonos szolgáltatások mellé történő felvétele mellett. A szakértők emellett egyébként arra is figyelmeztetnek, hogy a nagy adatátviteli sebességgel kecsegtető harmadik generációs, azaz 3G mobiltelefonos rendszerek a 802.11b hálózatok térnyerése mellett sem veszítik értelmüket, azonban tény, hogy a 3G rendszerek széles körben történő elterjedésére egy darabig még várni kell, a 802.11b szabványban rejlő lehetőségeket pedig akár már most is ki lehet aknázni.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53