Terjednek a több formátummal kompatibilis DVD-írók

Tóth Kristóf, 2003. július 4. 07:43
[smallimage 1 left] A DVD-írók piaca nagy átalakulásban van, és ennek elsősorban kivételesen a vásárlók örülhetnek, ugyanis arról van szó, hogy az eddig csak egy-egy formátumot támogató meghajtók kezdenek kikopni a piacról, helyüket pedig átveszik a kettő, illetve adott esetben három szabványt is támogató új generációs eszközök.
A legtöbb felhasználót az eddigiekben alaposan összezavarták a különböző DVD formátumok, és idővel a gyártók rájöttek arra, hogy nincs ez így jól, vagyis éppen ideje lenne már olyan termékekkel előrukkolni, melyek a nagyobb szabványok mindegyikével kompatibilisek. Manapság szerencsére már több különböző, úgynevezett multiformátumú DVD-író is jelen van a piacon, aminek köszönhetően nemrégiben már ebben a piaci szegmensben is elkezdtek zuhanni az árak.

A sort tavaly ősszel a japán székhelyű Sony kezdte meg, amikor is piacra dobta a világ első olyan DVD-író meghajtóját, mely mind a DVD-R, DVD-RW, mind pedig a DVD+R, DVD+RW lemezek írásával könnyedén elboldogult. Az azóta eltelt időkben többek közt az Iomega, a Memorex, az NEC, a Plextor és a TDK is bejelentette legújabb, immár mindkét formátummal kompatibilis DVD-íróit, mely termékek egy része már most jelen van a piacon, más része pedig még idén nyáron meg fog jelenni a kereskedelmi forgalomban.

Említésre méltó, hogy a DVD Forum-féle DVD-R, illetve DVD-RW szabványok élharcosaként jegyzett Pioneer is beadta nemrégiben a derekát, vagyis bejelentette vadonatúj multiformátumú DVD-íróját, valamint a Pioneerhez hasonlóan cselekedett az LG is, mely dél-koreai vállalat egy nem csak a DVD-R/DVD-RW, illetve DVD+R/DVD+RW, hanem a DVD-RAM lemezek írására is alkalmas újdonsággal rukkolt elő. Szakértők szerint a közeljövőben egyre nagyobb számban lesznek jelen a piacon a két nagy szabványon kívül a DVD-RAM-ot is támogató eszközök, melynek ékes bizonyítéka, hogy a közelmúltban az Iomega is egy ilyen széles szolgáltatási körű DVD-írót jelentett be.

A többfajta DVD lemez írására képes új meghajtók természetesen drágábbak a csak az egyik DVD szabvánnyal kompatibilis elődeiknél, azonban ezen árkülönbség a legtöbb esetben nem haladja meg az 50-80 dollárt.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40