ABO: komplett tartalomkezelési platform

A JPEG és az MPEG legújabb kihívója

Tóth Kristóf, 2003. december 1. 21:48
Az Adaptive Binary Optimization (ABO) nevezetű eljárással az ígéretek szerint sokkal kisebb állományok készíthetők, mint a JPEG, illetve MPEG technológiák segítségével, még pedig adatvesztés nélkül.

Az ABO-t kifejlesztő szingapúri cég azt állítja, hogy jelen pillanatban ez a világ legfejlettebb, legjobb minőségű képtömörítési eljárása, mely a közeljövőben várhatóan nagy sikert arat majd a felhasználók körében. A MatrixView munkatársai elmondták, hogy az ABO felhasználási lehetőségeinek száma lényegében végtelen, hiszen segítségével például optimalizálni lehet a kórházak digitális képtároló rendszereit, javítani lehet az internetes videoátvitelen, ezenkívül pedig a különböző szkennelési és faxolási tevékenységek sebességén is javítani lehet.

A MatrixView a számítástechnikában a közelmúltban de facto szabvánnyá vált JPEG (Joint Photographic Experts Group) képtömörítési, illetve MPEG (Motion Picture Experts Group) videotömörítési eljárás alternatívájának szánt ABO-t, mint egy komplett tartalomkezelési platformot kívánja bevezetni a piacra. Az új technológiában rejlő képességeket demonstrálandó, a vállalat egy szingapúri kórházban kísérleti projektet indított, melynek keretein belül az ABO segítségével archiválják az egészségügyi intézményben készített ultrahang felvételeket. Arvind Thiagarajan, a vállalat alapítója és egyben technikai vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az ABO révén jelentősen kedvezőbb képtömörítés valósítható meg, mint a manapság használatos egyéb hasonló megoldások segítségével. "A JPEG és JPEG2000 eljárások hatszoros-tízszeres tömörítési arányt biztosítanak sok hiba mellett, a veszteségmentes JPEG technológia pedig legfeljebb négyszeres-ötszörös kompressziót tesz lehetővé. Ezzel szemben az ABO segítségével akár harminckétszeres tömörítés is elérhető" - nyilatkozta Thiagarajan.

Bár a MatrixView munkatársai az új technológia részleteiről értelemszerűen nem kívántak nyilatkozni, annyit azért elárultak, hogy az ABO számos különböző eljárás révén a képállományokat több egymáshoz hasonló karakterisztikájú részekre bontja. Az ABO egyébként nem csak jobb tömörítést és jobb képminőséget ígér a felhasználók számára, hanem ezzel párhuzamosan nagyobb tömörítési és megjelenítési sebességet is.

Kulcsszavak: mpeg multimédia jpeg

Registry Finder 2.50.1.0

Paneles elrendezésű, könnyen használható registry kereső és szerkesztő alkalmazás. A hatékony és gyors programmal a keresés mellett egyszerűen lehet létrehozni, törölni, átnevezni, módosítani értékeket.

2021. június 13. 17:22

EssentialPIM 9.9

Az EssentialPIM egy komplett személyi információs menedzser. Találkozókat, feladatokat, jegyzeteket, névjegyzéket, jelszókat, vagy e-mail üzeneteket tárolhatunk és szerkeszthetünk egy grafikus és könnyen hozzáférhető formában.

2021. június 13. 17:19

A biztonság legyen egyszerű, intelligens és mindenhol elérhető

A világ egyre inkább a hibrid és távoli munkavégzés irányába mozdult el az elmúlt időszakban, és ez a trend – ami persze az irodai munkahelyekre vonatkozik - várhatóan a jövőben is velünk marad. A felhasználók most már elvárják, hogy bárhonnan, bármilyen eszközről tudjanak csatlakozni, miközben az IT-csapatok ugyanazokat a komplex és időigényes megoldásokat alkalmazzák. 

2021. június 13. 15:53

A túl optimista felsővezetők veszélyeztethetik a digitális átalakulást

A cégek felsővezetőinek több, mint 80%-a gondolja azt, hogy vállalatuk digitálisan felkészültnek számít, viszont a menedzsereknek már csak 58%-a ért egyet ezzel az állítással az ABBYY, egy vállalati digitális intelligenciára szakosodott cég legújabb kutatása szerint. A kutatás során 1200 informatikai döntéshozót kérdeztek meg az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Franciaországban, Németországban és Japánban olyan cégeknél, amelyek több mint 1000 alkalmazottal rendelkeznek. Az is kiderült, hogy a menedzserek viselik leginkább a digitális átalakulás (digitális transzformáció – DX) súlyát és kihívásait, elmondásuk szerint 2,5-szer több felelősség hárul rájuk, mint a C-szintű vezetőkre. Mindez a vállalkozásokon belüli aggasztó ellentétre mutat, ami a jövőben elpazarolt beruházások és elszalasztott lehetőségek sorát idézheti elő.

2021. június 13. 12:41

Magas termelékenység, alacsony költségek

Egyre több iparági szereplő ismeri el, hogy elérkezett az idő a belső logisztikai folyamatok újragondolására. Sokan közülük az automatizált megoldásokhoz fordulnak, egész pontosan autonóm mobil robotokhoz (AMR-ek). Az együttműködő mobil robotok új generációja optimalizálja a munkafolyamatokat, függetlenül attól, hogy milyen feladatot, melyik iparágban kell elvégezni, és így rugalmas intralogisztikát és zökkenőmentes gyártást tesz lehetővé. Annak ellenére, hogy az AMR-eket leginkább az autó- és elektronikai iparban alkalmazzák, többek közt az FMCG szektor kihívásaira is válasszal szolgálnak.

2021. június 13. 10:30

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29