ABO: komplett tartalomkezelési platform

A JPEG és az MPEG legújabb kihívója

Tóth Kristóf, 2003. december 1. 21:48
Az Adaptive Binary Optimization (ABO) nevezetű eljárással az ígéretek szerint sokkal kisebb állományok készíthetők, mint a JPEG, illetve MPEG technológiák segítségével, még pedig adatvesztés nélkül.

Az ABO-t kifejlesztő szingapúri cég azt állítja, hogy jelen pillanatban ez a világ legfejlettebb, legjobb minőségű képtömörítési eljárása, mely a közeljövőben várhatóan nagy sikert arat majd a felhasználók körében. A MatrixView munkatársai elmondták, hogy az ABO felhasználási lehetőségeinek száma lényegében végtelen, hiszen segítségével például optimalizálni lehet a kórházak digitális képtároló rendszereit, javítani lehet az internetes videoátvitelen, ezenkívül pedig a különböző szkennelési és faxolási tevékenységek sebességén is javítani lehet.

A MatrixView a számítástechnikában a közelmúltban de facto szabvánnyá vált JPEG (Joint Photographic Experts Group) képtömörítési, illetve MPEG (Motion Picture Experts Group) videotömörítési eljárás alternatívájának szánt ABO-t, mint egy komplett tartalomkezelési platformot kívánja bevezetni a piacra. Az új technológiában rejlő képességeket demonstrálandó, a vállalat egy szingapúri kórházban kísérleti projektet indított, melynek keretein belül az ABO segítségével archiválják az egészségügyi intézményben készített ultrahang felvételeket. Arvind Thiagarajan, a vállalat alapítója és egyben technikai vezetője az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy az ABO révén jelentősen kedvezőbb képtömörítés valósítható meg, mint a manapság használatos egyéb hasonló megoldások segítségével. "A JPEG és JPEG2000 eljárások hatszoros-tízszeres tömörítési arányt biztosítanak sok hiba mellett, a veszteségmentes JPEG technológia pedig legfeljebb négyszeres-ötszörös kompressziót tesz lehetővé. Ezzel szemben az ABO segítségével akár harminckétszeres tömörítés is elérhető" - nyilatkozta Thiagarajan.

Bár a MatrixView munkatársai az új technológia részleteiről értelemszerűen nem kívántak nyilatkozni, annyit azért elárultak, hogy az ABO számos különböző eljárás révén a képállományokat több egymáshoz hasonló karakterisztikájú részekre bontja. Az ABO egyébként nem csak jobb tömörítést és jobb képminőséget ígér a felhasználók számára, hanem ezzel párhuzamosan nagyobb tömörítési és megjelenítési sebességet is.

Kulcsszavak: mpeg multimédia jpeg

A Samsung TV formatervezésének története

A 2006-ban bemutatott keskeny Bordeaux LCD TV-től, egészen a legújabb, 2021-es Neo QLED  8K modellekig, a Samsung dizájnfilozófiája számos egyedülálló készülék megalkotásához vezetett. A televíziók kialakítása a hatékonyságra és a felhasználóbarát megoldásokra fókuszál, amelyeket világszerte kedvelnek a tévénézők. 

2021. július 25. 16:08

Az ELTE Informatikai Kar tovább erősítette pozícióját a felsőoktatásban

Az ELTE Informatikai Kar idei felvételi eredményei a növekedésről, a felsőoktatási rendszerben elfoglalt pozíció további erősödéséről szólnak. Fontos, hogy az egyes képzési területeken a felvételt nyert hallgatók számának emelkedése a minőség emelkedésével jár együtt. Ezt legjobban az mutatja, hogy az átlagpontszám a tavalyihoz képest is emelkedett, immár 450 pont.

2021. július 25. 12:10

A győri egyetem hallgatói segítik a TSPC Csoportot Budapest legnagyobb egészségügyi fejlesztésében

A győri Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja a gyakorlatorientált képzést és a gazdaság szereplőivel való szoros kapcsolatot. Mindkettőre jó példa a TSPC Csoporttal közös program, amelynek keretében az intézmény építészhallgatói a budapesti Szent János Kórház fejlesztési folyamatában vesznek részt.

2021. július 25. 10:19

Így változott a Samsung TV-k formavilága

A 2006-ban bemutatott keskeny Bordeaux LCD TV-től, egészen a legújabb, 2021-es Neo QLED  8K modellekig, a Samsung dizájnfilozófiája számos egyedülálló készülék megalkotásához vezetett. A televíziók kialakítása a hatékonyságra és a felhasználóbarát megoldásokra fókuszál, amelyeket világszerte kedvelnek a tévénézők. 

2021. július 25. 10:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53