Egyre olcsóbbak a digitális fényképezőgépekbe szánt kontrollerek

Tóth Kristóf, 2003. december 27. 10:48
Tajvani források tudni vélik, hogy míg az idei esztendő első felében jóval több mint tíz dollárba kerültek a 3 megapixeles felbontással rendelkező digitális fényképezőgépekbe szánt vezérlő áramkörök, addig ugyanezen IC-kért ma már tíz dollárt vagy még kevesebbet kell fizetni.
A tajvani IC fejlesztő és gyártó cégekhez közelálló források jelentése szerint az MPEG-4 és audió szolgáltatásokat nélkülöző, 3 megapixeles kamerákban használatos kontroller megoldások ára hét dollár alá csökkent, az összetettebb integrált vezérlő chipek pedig jelen pillanatban átlagosan tíz dollárba kerülnek. Az alacsonyabb kategóriába tartozó, 2 megapixeles felbontású digitális fényképezőgépek esetében felhasznált vezérlő IC-k tudásuktól függően 5-8 dollárt kóstálnak.

Szakértők szerint a jelentős mértékű árcsökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy a piaci szegmensben az elmúlt hetekben-hónapokban korábban soha nem tapasztalt árháború vette kezdetét. A Sunplus Technology, a Sonix Technology, a Winbond Technology és a Service and Quality Technology nevezetű tajvani székhelyű vállalatok nemrégiben kezdték meg a 3 megapixeles digitális fényképezőgépekbe szánt vezérlő IC-ik tömeggyártását, ami alaposan lenyomta a piaci árakat.

A digitális fényképezőgépek piacán a lencsék és egyéb hasonló alkatrészek árán nem igazán lehet spórolni, így a gyártók mostanság a kontroller áramkörök és a képérzékelők árát kezdték el farigcsálni. A piackutató cégek előrejelzései azt mutatják, hogy a piaci verseny a következő esztendőben tovább fog fokozódni, vagyis a vezérlő IC-k ára még mélyebbre fog süllyedni, ennek köszönhetően pedig a rájuk épülő termékek is egyre olcsóbbak lesznek. Szakértők szerint egyébként 2004-ben már nem nagyon kerülnek majd forgalomba olyan digitális fényképezőgépek, melyek felbontása ne érné el a 3 megapixelt. A gyártók eközben mindent megtesznek a jelenlegi CMOS és CCD képérzékelő technológiák továbbfejlesztése érdekében, melynek köszönhetően a jövőben jobb képminőségű és alacsonyabb fogyasztású modellek megjelenésére lehet számítani.
Kulcsszavak: mpeg kamera

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05