Egyre olcsóbbak a digitális fényképezőgépekbe szánt kontrollerek

Tóth Kristóf, 2003. december 27. 10:48
Tajvani források tudni vélik, hogy míg az idei esztendő első felében jóval több mint tíz dollárba kerültek a 3 megapixeles felbontással rendelkező digitális fényképezőgépekbe szánt vezérlő áramkörök, addig ugyanezen IC-kért ma már tíz dollárt vagy még kevesebbet kell fizetni.
A tajvani IC fejlesztő és gyártó cégekhez közelálló források jelentése szerint az MPEG-4 és audió szolgáltatásokat nélkülöző, 3 megapixeles kamerákban használatos kontroller megoldások ára hét dollár alá csökkent, az összetettebb integrált vezérlő chipek pedig jelen pillanatban átlagosan tíz dollárba kerülnek. Az alacsonyabb kategóriába tartozó, 2 megapixeles felbontású digitális fényképezőgépek esetében felhasznált vezérlő IC-k tudásuktól függően 5-8 dollárt kóstálnak.

Szakértők szerint a jelentős mértékű árcsökkenés elsősorban annak köszönhető, hogy a piaci szegmensben az elmúlt hetekben-hónapokban korábban soha nem tapasztalt árháború vette kezdetét. A Sunplus Technology, a Sonix Technology, a Winbond Technology és a Service and Quality Technology nevezetű tajvani székhelyű vállalatok nemrégiben kezdték meg a 3 megapixeles digitális fényképezőgépekbe szánt vezérlő IC-ik tömeggyártását, ami alaposan lenyomta a piaci árakat.

A digitális fényképezőgépek piacán a lencsék és egyéb hasonló alkatrészek árán nem igazán lehet spórolni, így a gyártók mostanság a kontroller áramkörök és a képérzékelők árát kezdték el farigcsálni. A piackutató cégek előrejelzései azt mutatják, hogy a piaci verseny a következő esztendőben tovább fog fokozódni, vagyis a vezérlő IC-k ára még mélyebbre fog süllyedni, ennek köszönhetően pedig a rájuk épülő termékek is egyre olcsóbbak lesznek. Szakértők szerint egyébként 2004-ben már nem nagyon kerülnek majd forgalomba olyan digitális fényképezőgépek, melyek felbontása ne érné el a 3 megapixelt. A gyártók eközben mindent megtesznek a jelenlegi CMOS és CCD képérzékelő technológiák továbbfejlesztése érdekében, melynek köszönhetően a jövőben jobb képminőségű és alacsonyabb fogyasztású modellek megjelenésére lehet számítani.
Kulcsszavak: mpeg kamera

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35