Letiltották az ír hatóságok a közvetlen telefonhívásokat 13 országba

Milkovits Gábor, 2004. szeptember 22. 22:30
A radikális lépésre az utóbbi idők nagyarányú internetes csalásai miatt került sor, amelyek során több száz tárcsázós modemes kapcsolattal rendelkező ír felhasználó számítógépét és telefonvonalát drága távolsági hívások bonyolítására állították át.
Az ilyen típusú cselekmény esetében a bűnöző először egy olyan szoftvert telepít a számítógépre, amely megváltoztatja az internetes kapcsolat tárcsázási beállításait oly módon, hogy a felhasználó az internet helyett egy külföldi, igen drágán hívható telefonszámot tárcsázzon. Ezután a hívás díjának egy részét a támadó különféle eszközökkel megszerzi magának. Az utóbbi időben mintegy 350 ilyen esetről érkezett bejelentés az ír hatóságokhoz, amelyek között a legtöbb kiszámlázott indokolatlanul drága hívás a most letiltott 13 országba irányult - egy esetben egy cégnek közel 12 200 eurós számlát csináltak ismeretlen elkövetők. Ezt a fajta csalást csak a tárcsázós kapcsolattal rendelkező felhasználók kárára lehet elkövetni, a szélessávú ügyfeleket nem érinti (ez utóbbiakat természetesen csak akkor, ha nincs is modemük, illetve az fizikailag deaktiválva van (szoftveresen nem elég, átállítható!).

Az intézkedés következtében Írországból mostantól nem hívható közvetlenül 13 ország, köztük Mauritánia, illetve a Csendes- és az Indiai-óceánon található Salamon-szigetek, Cook-szigetek, a Comore-szigetek és Tuvalu sem. Az illetékes hatóság, a Kommunikációs Szabályozó Bizottság (ComReg) szóvivője szerint a lépés kivételes, ám a felmerült panaszok miatt megtétele szükséges volt. A korlátozás alá eső országok legkésőbb október 4-től hat hónapig Írországból csak külön kérés alapján hívhatók, amikor is a felügyeleti szerv felülvizsgálja majd a helyzetet. Hasonló panaszok egyébként Nagy-Britanniában is nagy számban felmerültek az elmúlt néhány hónap folyamán, ám egyelőre nem tudható, hogy a britek vagy más nemzetek terveznek-e hasonló intézkedéseket a gyakori csalások megelőzésére.
Kulcsszavak: vezetékes modem security

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Információk a HONOR Magic3 sorozatról

A HONOR a mai napon csatlakozott a Global CEO Tech Talkhoz, hogy megossza az 5G és az AI korszakában az intelligens és összekapcsolt élet jövőjéről alkotott elképzeléseit. Benjamin Lim, a Reuters korábbi pekingi irodavezetője és észak-ázsiai vezető tudósítója volt a moderátor, míg George Zhao, a HONOR Device Co.,Ltd. vezérigazgatója, Cristiano Amon, a Qualcomm Incorporated elnök-vezérigazgatója, Sitao Xu, a Deloitte China vezető közgazdásza és partnere, valamint Nathan Midler, a Harvard Business Publishing kínai igazgatója szintén csatlakozott a beszélgetéshez, hogy értékes meglátásokat osszanak meg arról, hogy az AI és az 5G hogyan teszi lehetővé mindenki számára az intelligens, hálózatba kapcsolt eszközök által támogatott mindennapokat.

2021. július 20. 19:50

Frissíti legfontosabb alkalmazását a Huawei

Számos fontos, a készülék működéséhez elengedhetetlen, kényelmi és terméktámogatási funkciót sűrített egyetlen alkalmazásba a Huawei. A MyHuawei elnevezésű új appban a felhasználók egy helyen érhetik el a vállalat legfrissebb híreit és tevékenységeit, az eszközökkel kapcsolatos információkat, az alkalmazások adatait és kapcsolatba léphetnek a többi Huawei felhasználóval is. A készüléken lévő Támogatás alkalmazás július 15-től automatikusan frissül a MyHuawei-re, így a felhasználók egyetlen appal folyamatosan naprakészek lehetnek.

2021. július 18. 10:19

Felpörgött az adathasználat a magyar EB-meccsek idején a Telenornál

A nemrég zárult labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott meccsei iránti érdeklődést jelzi, hogy a Telenor hálózati statisztikái szerint a mérkőzések idején szembeötlően megugrott az adatforgalom az EB többi meccséhez képest. A tavalyi év hasonló időszakához képest átlagosan 17%-kal nőtt az adatforgalom az EB egy hónapja alatt a Telenor hálózatán, amiben a megszokott éves növekedési trend is szerepet játszott.

2021. július 16. 11:18

Elindult a Hotel & More Group szállásfoglalás applikációja

Új, saját fejlesztésű szállásfoglalás applikáció bevezetésével nyitotta meg a nyári szezont a Hotel & More Group, annak érdekében, hogy vendégeik gyorsan és könnyen tudjanak szállást foglalni a cégcsoport szállodáiban.

2021. július 14. 11:08

Új funkciókkal bővült a kommunikációs nehézséggel élőket segítő AVAZ app

Minden kétszáz emberből egy komplex kommunikációs igényű – azaz nem képes beszélt vagy írott nyelven megértetni magát. Az ő akadálymentes kommunikációjukat segíti az AVAZ alkalmazás, amelynek magyar változata most új funkciókkal egészült ki. A Telenor támogatásával megvalósuló fejlesztésnek köszönhetően bővült az app személyre szabható szókészlete, és képek kiválasztásával már ragozni is lehet a szavakat. Emellett a felhasználó azt is megválaszthatja, hogy női vagy férfi hangon szeretné-e gondolatait megszólaltatni. Az alapvetően fizetős alkalmazáshoz most 50 érintett ingyenes hozzáférést is kap.

2021. július 8. 19:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53