Moody's: "B1" az Invitel-holdingnak, rögtön negatív kilátással

MTI Sajtóadatbank, 2006. október 17. 09:14
Mélyen spekulatív, "B1" szintű vállalati adóskockázati osztályzattal látta el hétfőn az Invitel Holdings N.V.-t, a Magyar Telecom B.V. és az Invitel Távközlési Szolgáltató Rt. holdingvállalatát a Moody's Investors Service, amely egyidejűleg leminősítést valószínűsítő felülvizsgálat alá is vette a besorolást, miután a cég bejelentette 125 millió eurós változó kamatozású adósság kiadását. A múlt héten a Standard & Poor's a Magyar Telecom B.V.-t látta el negatív kilátással az adósságból fedezett osztalékfizetésre hivatkozva.
A Moody's hétfői londoni bejelentése szerint a felülvizsgálat érint két korábbi adósságkibocsátást - egy 127,9 millió eurós, "Ba3" besorolású, előresorolt, fedezett kötvényt, illetve egy "B3" osztályzatú, 142,0 millió eurós kibocsátást. A hitelminősítő egyben visszavonta a Magyar Telecom B.V. (mint anyavállalat) szintjén korábban megállapított "B1"-es cégcsoport-osztályzatot.

A hétfői közlemény szerint a felülvizsgálat a vállalat várható működési és pénzügyi teljesítményére összpontosít, a megnövekedett adósságszinttel és a jövőbeni pénzügyi politikával összefüggésben. A Moody's megjegyzi, hogy az Invitel a második legnagyobb vezetékes telefonszolgáltató Magyarországon.

Múlt csütörtökön a Standard & Poor's a Magyar Telecom B.V. – az Invitel Zrt. anyavállalata - nála is mélyen spekulatív cégadósi besorolásának kilátását rontotta leminősítést valószínűsítő negatívra addigi stabilról, arra hivatkozva, hogy a vállalat adósságot akar kibocsátani a további osztalékfizetés fedezeteként. Az S&P londoni közleménye szerint a kilátásrontás a Magyar Telecom B.V. "B plusz" cégadósi osztályzatára vonatkozik, amelyet a hitelminősítő egyben megerősített.

Az indoklás szerint a lépés előzményeként az Invitel bejelentette, hogy új holdingcége, az Invitel Holding N.V. 2013-as lejárattal 125 millió euró változó kamatozású adósságot ad ki, amelyből a magánrészvényeseknek folyósít további osztalékot. Az S&P szerint ez a vártnál agresszívabb pénzügyi politikát jelent, mivel az osztalékfizetés a cég adósságterhének tényleges emelkedését fogja eredményezni.

A Standard & Poor's szerint az Invitel besorolását továbbra is a cég központi tevékenységi körére, a hangátviteli üzletre nehezedő szabályozói és versenynyomás, valamint a magas - június végén 406,8 millió eurós - adósság korlátozza. Ez utóbbi csökkentése a szilárd üzleti teljesítmény és a kevésbé agresszív pénzügyi politika függvénye, állt az elemzésben.

A Standard & Poor's 2004 júliusában adta meg a Magyar Telecom B.V.-nek a jelenlegi "B plusz" besorolást, amely négy fokozattal marad el a megszorításokkal már gyenge befektetőinek tekintett "BBB" sáv alapszintjétől, a "BBB mínusz"-tól, és hat fokozattal gyengébb a "BBB plusz" szintű szuverén magyar hosszú futamú devizaadósi besorolásnál.

A hitelminősítő a múlt hónapban stabilról negatívra rontotta a Deutsche Telekom és magyarországi stratégiai érdekeltsége, a Magyar Telekom cégadósi besorolásának kilátását is, a német cég vártnál nagyobb amerikai mobiltelefon-piaci beruházásaira, valamint a visszavett idei és 2007-es előrejelzésekre hivatkozva.

A S&P, amely hagyományosa együtt mozgatja a két cég adósosztályzatait és azok kilátásait, megerősítette a DT és az Magyar Telekom egyaránt elsőrendű "A mínusz" hosszú távú kockázati besorolását, de megjegyezte, hogy ez a következő 12-18 hónapban egy fokkal romolhat, ha a német anyacég nem tudja mérsékelni a befektetések pénzügyi hatását.

A Magyar Telekom "A mínusz" besorolása egy fokkal meghaladja az S&P által a szuverén magyar devizaadósságra a júniusi leminősítés óta érvényben tartott, negatív kilátású, már csak közepes befektetői "BBB plusz"-t.
Kulcsszavak: +céginfo Invitel

Egymilliárd euróval estek vissza a globális jogdíjak 2020-ban

Kisebb volt a 2020-ban a beszedett jogdíjak globális visszaesése, mint arra számítottunk: 9,9%-os, vagyis több mint egymilliárd eurós volt a csökkenés, amit a 123 országban működő jogkezelők és az általuk képviselt alkotók elszenvedtek. De 2020 őszén még 20, vagy akár 35%-os zuhanást vártak. A visszaesés Európában volt a legnagyobb (16,9% csökkenés); Magyarországon az Artisjus 17,7%-kal kevesebb jogdíjat tudott beszedni, mint 2019-ben.

2021. október 27. 21:10

Ki jut ki a Cisco műegyetemi szabadulószobájából?

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Villamosmérnöki és Informatikai Kara és a Cisco Magyarország együttműködésében született meg a világszinten újdonságnak számító oktatási célokra használható szabadulószoba. A legkorszerűbb technológián és szoftveres megoldásokon alapuló fejlesztést a Cisco magyar mérnökei találták ki, és a BME-vel együttműködve hozták létre. A Cisco technológiái mellett több nagy informatikai cég (Dell Technologies Magyarország, Gloster Infokommunikációs Nyrt., Samsung Electronics Magyar Zrt.) is beszállt a megvalósításba.

2021. október 27. 20:25

A legújabb Gen 4x4 NVMe vezérlőt használja a Kingston KC3000 SSD-je

Kingston Digital Europe Co LLP bemutatta asztali PC-khez és laptopokhoz szánt, újgenerációs PCIe 4.0 NVMe M.2 SSD meghajtóját, a KC3000-et. A Kingston az SSD-t a legújabb Gen 4x4 NVMe vezérlővel és a piacon elérhető legnagyobb sebességet igénylő, nagy teljesítményigényű felhasználóknak szánt 3D TLC NAND technológiával látta el.

2021. október 27. 19:46

A HONOR bemutatja erőteljes és kompakt laptopjait 10. generációs Intel Core processzorral

A HONOR nemzetközi technológiai márka bejelentette az új HONOR MagicBook X 14 és HONOR MagicBook X 15 laptopokat. A karcsú, alumínium készülékház 10. generációs Intel Core processzort, 56 Wh-s akkumulátort, kétcsatornás memóriavezérlőt, 2x2 MOMO kétantennás kialakítást és nagyteljesítményű hűtőventilátort rejt. A laptopok így gyors működést és kimagasló felhasználói élményt biztosítanak munka és kikapcsolódás közben. 

2021. október 27. 18:40

Az észt-központú Magnetic MRO-val szerződött a magyar AerinX

Folytatja nemzetközi piaci terjeszkedését a start-upból immáron scale-uppá érett magyar techcég, az AerinX. Az innovatív vállalkozás legújabb nemzetközi partnere a tallini központú, de globális piacra dolgozó Magnetic MRO. A két cég közötti megállapodás értelmében a Baltikum legnagyobb légikarbantartó vállalata hamarosan elkezdi használni az AerinX által fejlesztett kevert valóság (mixed reality) alapú, fejlett repülőgép átvizsgáló rendszert. 

2021. október 27. 17:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hosszabbít Az Év Honlapja Pályázat

2021. október 15. 18:12

Google: környezetbarát keresési funkciók érkeztek

2021. október 7. 17:13

Radikális változások jönnek a Google keresésben: itt a MUM!

2021. szeptember 30. 19:07

Megújul a Vodafone vezetékes internet és TV portfoliója

2021. szeptember 29. 11:20