A céges adatok fele laptop-lopás és hanyagság miatt vész el

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 16. 18:04
A Symantec egy nemrég közzétett jelentéséből kiderül, hogy a bizalmas céges információk közel felének az eltűnése a figyelmetlenségre illetve a hordozható adattároló eszközök ellopására vezethető vissza.
A Symantec munkatársai több mint kétszáz vállalati menedzsert kérdeztek meg az adatvesztés témakörét felölelő tanulmányuk elkészítéséhez, melynek eredményeként megállapították, hogy az esetek 42%-ában a hanyagság és a laptop-tolvajlás az oka a fontos információk eltűnésének. A noteszgépeket, PDA-kat leginkább a repülőtereken, vonaton illetve az autóból lopják el a bűnözők, vagy hagyják el azokat a sokszor szétszórt tulajdonosok, ám számtalanszor előfordult már, hogy az irodában veszett nyoma a készüléknek. A megkérdezettek negyede úgy nyilatkozott, hogy egy ilyen adatvesztés során 1.000-5.000 euró közötti kára keletkezik, 6%-uk viszont 10.000 euró fölötti anyagi kárról beszélt. A tanulmány kitér még arra is, hogy a cégeknek a 25%-a egyáltalán nem, harmada pedig csak alkalmanként készít biztonsági másolatokat.

A szakemberek szerint a legtöbb esetben nem az információk miatt tulajdonítják el a hordozható eszközöket, hanem azok értéke miatt lopnak laptopokat és PDA-kat a bűnözők.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A FinTech világszerte egyre népszerűbb a fogyasztók és a vállalkozások körében egyaránt

A koronavírus-járvány hatására életünk számos oldala lassult le, akadt vagy szűnt meg teljesen – ugyanakkor vannak területek, melyek sokkal gyorsabban fejlődtek, mint azt bárki várta volna. Az elmúlt évre reflektálva az ESET az egyik ilyen gyorsan fejlődő terület, a pénzügyi technológia, azaz a FinTech vizsgálatát helyezte a fókuszba. A kiberbiztonsági vállalat több mint 10 ezer fogyasztót és senior üzleti vezetőt kérdezett meg az Egyesült Királyságban, az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Japánban, Mexikóban és Brazíliában. A kutatás a FinTech-kel kapcsolatos tapasztalatokat, a FinTech-megoldások jövőjét és a kiberbiztonsági szokásokat vizsgálta. 

2021. június 22. 11:10

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40