Wi-Fi és egészségkárosodás: nem bizonyítható a kapcsolat

Kiss Ádám Zoltán, 2007. május 21. 20:03
Egy jó Wi-Fi-ellátottságú terület sugárzási szintje akár háromszorosa lehet egy mobilátjátszó állomásénak, de a tudósok nem látják bizonyíthatónak, hogy ez egészségkárosító hatással lenne az emberi szervezetre.
Egy brit iskolában a BBC munkatársai mértek ilyen magas szintet, ám ez még így is jóval a helyi egészségügyi határértékek alatt van. A Wi-Fi használat jelentős rádiófrekvenciás forgalommal jár, így felmerült a kérdés, nem lehet-e mindennek negatív hatása a felhasználókra. Az iskolában mért értékek a kormányzat által jelenleg érvényben tartott határérték 600-adát sem érik el, igaz, nem teljesen világos, hogyan lehet teljes bizonyossággal felállítani egy ilyen mérőszámot.

Lawrie Callins, a mobilkommunikáció egészségügyi hatásait vizsgáló program elnöke, egyben a Nottingham egyetem professzora szerint a kis rizikót a viszonylag kisteljesítményű adóegységeknek köszönhetjük, valamint annak a ténynek, hogy ezek általában nem érintkeznek közvetlenül az emberi szervezettel. A noteszgépek esetében azonban gyakran a felhasználó ölében található a gép, ami szinte közvetlen érintkezést jelent a szervezettel. Éppen ezért Callins itt is a gyerekek számára kiadott mobiltelefonos irányelveket tartja mérvadónak, ne legyen közvetlen érintkezési felület, helyezzék a gépeket egy asztalra.

Az eredmények tehát a Wi-Fi veszélytelenségét támasztják alá, ám mégis megfogalmaznak egy ajánlást. A helyzet vélhetően nagyon hasonlatos a mobiltelefonokhoz, az nem bizonyítható, hogy káros hatásuk lenne, de az szinte bizonyíthatatlan, hogy nem lenne, hiszen ahhoz egy vizsgált célcsoport és egy kontrollcsoport teljes életciklusát kéne végigkövetni.
Kulcsszavak: Wi-Fi

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A AOC bemutatta új termékcsaládját

Az AOC gaming monitor- és IT-kiegészítő márkája bejelenti új ernyőmárkáját, az AGON by AOC-t. Az új márka konszolidálja az AOC meglévő gaming monitor-, és kiegészítő kínálatát, továbbá új modellekkel bővíti az alkalmi játékosoknak, a versenyző játékosoknak és az ambiciózus esportolóknak szánt portfólióját.

2021. július 27. 15:52

A Dell Technologies Omnia szoftverével felgyorsíthatók az innovációs folyamatok

A Dell Technologies új megoldásokat mutatott be, amelyekkel ügyfelei hatékonyabban kezelhetik a nagy teljesítményű számítástechnikai megoldások (HPC), a mesterséges intelligencia (AI) és az adatelemzés egyesítésére irányuló műveleteket. A Dell kibővíti igény szerinti (on-demand) HPC-szolgáltatásait és a Dell EMC PowerEdge szervergyorsítási támogatását is, hogy a szervezetek könnyebben birkózhassanak meg az olyan nagy adatmennyiségű munkaterhelésekkel, mint például a genomszekvenálás a termékfejlesztési szimulációk során.

2021. július 27. 12:47

Az adathalászat által legjobban sújtott brand továbbra is a Microsoft

Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat Threat Intelligence részlege kiadta legújabb, 2021 második negyedévére vonatkozó adathalászati trendeket feltérképező jelentését. A jelentés azon brandeket emeli ki, melyeket a bűnözők leggyakrabban használtak azzal a céllal, hogy személyes információkat vagy fizetési igazolásokat tulajdonítsanak el április, május és június hónapok során.

2021. július 27. 11:21

Honnan tudhatjuk, hogy egy weboldal nem biztonságos?

Naponta valószínűleg több tíz, de akár több száz webhelyet is felkeresünk. Biztosan elolvasunk egy-egy cikket, ellenőrizzük a közösségi média profiljainkat, online nézzük a kedvenc műsorunkat, vagy éppen rákattintunk egy barátunktól kapott linkre. Honnan vehetjük észre, hogy az általunk látogatott oldalak biztonságosak-e, nem pedig az adatainkra vadászó webhelyek? 

2021. július 26. 15:56

2021. június legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint a Trickbot tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén, ahova május hónapban került fel.

2021. július 23. 17:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53