Átértelmezi az asztali PC fogalmát a Microsoft

Genda Csongor Zoltán, 2007. május 30. 19:40

A Microsoft a tegnapi napon bemutatta legújabb innovatív fejlesztését, egy teljesen új formában ránk köszönő, sokkal emberközelibbnek tűnő számítógépet, és ezáltal új tartalommal tölti meg a vállalat az eddig hagyományos értelemben vett asztali PC fogalmát.

A redmondi konszern által bemutatott eszköz olyan, akár egy a távoli jövőben játszódó, sci-fi filmben látható, űrhajók irányítására szolgáló vezérlőpanel, vagy ha egy hétköznapibb példával akarok élni, akkor leginkább egy még csak elméleti szinten, a rajzasztalon vagy a tervező fejében, koncepcióként létező high-tech kávézóasztalkára hasonlít.

Az évekkel ezelőtt két Microsoft-munkatárs által megálmodott ötlet most megtestesülni látszik egy teljesen felhasználóbarát, eleganciát sugárzó, intuitív módon kezelhető, asztalszerű PC-ben. A korábban Milan kódnév alatt futó fejlesztés végterméke a tegnap bemutatott Surface lett, amellyel az a célja a szoftveróriásnak, hogy közelebb hozza az embert a modern technológiához, akárcsak korábban az Intel is hasonló elgondolásokból kiindulva a nappalik szerves részévé akarta tenni a médiaközpontú számítógépeket.

A Surface felső részét egy óriási 30" átmérőjű (76,2 cm) karcmentes felület képezi, melyre egy DLP-projektor vetíti ki a képet. A PC-t kézmozdulatokkal, érintésekkel lehet irányítani, az utasításokat pedig öt beépített infrakamera érzékeli, és különlegességnek számít, hogy egyidejűleg akár több személy is használhatja azt, ráadásul kommunikál az a ráhelyezett, valamilyen vezeték nélküli modullal felszerelt hordozható eszközökkel, illetve felismeri a kódjellel ellátott tárgyakat is. A hardverelemeket illetően az eszköz belsejében egy hagyományos számítógép kapott helyet, azaz a fejlesztők egy 3 GHz-n működő Intel Pentium 4-es processzort és 2 GByte memóriát szereltek a standard változatba, a merevlemez tárolókapacitásáról, illetve a videókártya teljesítményéről viszont nem közöltek információt az illetékesek. Szinte felesleges is mondani, hogy a PC-n Windows Vista operációs rendszer fut.

A Microsoft év vége felé kezdi meg az innovatív, perifériás eszközöket nélkülöző számítógép forgalmazását, és kezdetben inkább a vállalati vásárlóréteget célozzák meg. Az eszköz elsőként hotelekben, kaszinókban és éttermekben fog megjelenni, azonban a T-Mobile szolgáltató is rendelt az asztali PC-kből. A jövőt idéző készülékeket kezdetben 5-10 000 dolláros áron értékesíti a Microsoft, azonban a későbbiekben tervezik egy olcsóbb, az otthoni felhasználóknak szánt változat megépítését is.

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Itt az új Dell Latitude 7320 leválasztható billentyűzetű laptop

A Dell Technologies bemutatta legújabb Latitude 7320 Detachable modelljét. Az új termékkel számos funkció és tervezési innováció is érkezett, amelyeknek célja a kényelmesebb, rugalmasabb és végeredményben hatékonyabb munkavégzés. A leválasztható billentyűzet, a felhasználói élményt javító akkumulátor- és hűtéstechnológia vagy a jelenlét-érzékelő mind a munkaközpontú tervezés eredménye. 

2021. május 3. 16:12

Pozitív technológiai élmények a nagyobb hatékonyságért

A Dell Technologies bemutatta az első Brain on Tech-tanulmányt, amely a technológiai megoldások, a hatékonyság és az érzések közötti kapcsolatot vizsgálja. Tavaly március óta függünk a különböző informatikai eszközöktől, igyekszünk átalakítani a munkamódszereinket és küzdünk az egyén és a társadalom számára egyaránt fontos emberi kapcsolatok hiányával. A tanulmányból kiderül, hogy a vállalatok milyen azonnali intézkedésekkel segíthetik elő a dolgozók hatékonyabb munkavégzését, illetve mérsékelhetik az alkalmazottak kiégését.

2021. május 2. 16:16

10 éven belül eltűnhet a klasszikus ügyfélszolgálati irodák többsége

A vírushelyzet kapcsán szinte nincs olyan területe a világnak, ahol ne merült volna fel a kérdés, hogyan lehetne úgy minimalizálni a személyes érintkezést, hogy az a lehető legkevesebb kényelmetlenséggel és hátránnyal járjon. A technológia bebizonyította, hogy minden körülmény adott ahhoz, hogy kizárólag azon esetekben találkozzunk személyesen– például üzleti vagy hivatalos ügyekben –, amikor ezt tényleg akarjuk. A NETLOCK úgy látja, hogy ezzel együtt a fogyasztói igények és a technológia hamarosan eltüntethetik az ügyfélszolgálati irodákat is.

2021. április 30. 17:24

Új stílusos, környezetbarát Inspiron termékcsalád

A Dell Technologies bemutatta a legújabb, környezetbarát Inspiron termékeket, amelyeket minimalista, modern külső és természet ihlette színek jellemeznek. Az Inspiron laptopok csomagolótálcái* 100%-ban újrahasznosított papírból, az egyéb csomagolóelemek** pedig akár 90%-ban újrahasznosított anyagokból készültek. A modellek festett alkatrészei száz százalékban alacsony illékonyanyag-tartalmú, organikus összetételű (VOC), vízbázisú festékkel*** készültek.

2021. április 29. 17:09

Magyarországon is kapható a Huawei első asztali monitorja

A Huawei Technologies Magyarországra is elhozza nemrég bemutatott, első asztali monitorját. A Display 23,8” névre keresztelt megjelenítő FullView kijelzője keskeny, mindössze 5,72 mm-es kávát kapott, Full HD felbontású, valamint 1000:1 kontrasztaránnyal rendelkezik, és szemvédő funkcióval is ellátták. A monitor nem csak számítógépekkel, hanem mobiltelefonokkal is könnyedén összekapcsolható. A Display 23,8” április 23-tól elérhető a Huawei kereskedelmi partnereinél bruttó 63.990 Ft-os ajánlott fogyasztói áron.

2021. április 23. 12:50

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35