Kína online háborúra készül

Genda Csongor Zoltán, 2007. június 3. 11:06

Az amerikai nemzetvédelmi minisztériumnak tudomására jutott, hogy a kínai hadsereg nem csupán hagyományos, az emberéletek kioltására szolgáló fegyverekkel van felszerelve, hanem teljesen felkészült egy lehetséges internetes hadviselésre is.

A Pentagon éves biztonsági jelentésében az olvasható, hogy a Kínai Népköztársaság már 2005-ben megkezdte a felkészülést informatikai téren is egy jövőbeli online háborúra, és az elmúlt két esztendő során számtalan olyan kártékony szoftvert hoztak létre, amellyel megbéníthatják ellenségeik számítógépes infrastrukturáját, valamint saját rendszereik védelmét is olyannyira megerősítették, hogy már képesek egy kívülről érkező szájbertámadás kivédésére is. A nemzetvédelmi minisztérium webes háborúra vonatkozó bekezdése igencsak rövid, és a dokumentum készítői nem is mentek bele különösebb részletezésekbe. Annyi azonban bizonyos, hogy 2005-ben az ázsiai állam kormánya még defenzív politikát folytatott e téren, mostanra viszont már annyit fejlődtek, hogy ma már akár online támadást is indíthatnának más országok ellen, mivel megvannak az ehhez szükséges eszközeik.

A kínai külügyminisztérium képviselői elutasították a Pentagon jelentésében olvasható vádakat, és kijelentették, hogy finoman fogalmazva is túlzásnak nevezhető az Egyesült Államok ezen feltételezése.

Kulcsszavak: Kína

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nemzetközi szakmai elismerés a Telekom székháznak

Az A 'Design Award and Competition a világ egyik legjelentősebb szakmai elismerése, mely a design és az építészeti szakma kiemelkedő alkotásait díjazza. A HD Group a Telekom székházban kialakított vizuális normarendszer megalkotásával pályázott és nyert a Graphics, Illustration and Visual Communication kategóriában.

2021. május 8. 18:17

Új okoskarkötő a Huawei kínálatában

A Huawei Technologies bemutatta Band okoskarkötő-családjának legújabb tagját, a Band 6-ot. Az okoseszköz a korábbinál másfélszer nagyobb, 1,47 hüvelykes FullView, AMOLED kijelzőt kapott, súlya mindössze 18 gramm és egy feltöltéssel két hétig használható. A Band 6 egész nap figyel használója egészségére, méri többek között a véroxigén-szintjét, pulzusát és egyéb jellemzőit, valamint figyelmeztetést küld, ha problémát észlel. 

2021. május 8. 16:33

A Premier League az Oracle felhőinfrastruktúráját választotta

A Premier League, a világ legnézettebb labdarúgó-bajnoksága az Oracle-t választotta hivatalos felhőszolgáltatójának. Az Oracle-lel együttműködve kívánja tovább növelni az egyes mérkőzések izgalmát az új meccsstatisztikák által, melyek mélyebb rálátást nyújtanak a pályán élőben zajló eseményekre. Az Oracle adatelemzési és gépi tanulási technológiái valós időben fogják megosztani ezeket az úttörő statisztikákat a milliárdos nagyságrendű globális közönséggel minden szezonban.

2021. május 8. 14:49

Két vidéki frekvenciapályázat tervezetét fogadta el a Médiatanács

A testület elfogadta két vidéki frekvenciapályázat tervezetét és elvégezte a szolnoki és a veszprémi felhívásra érkezett ajánlatok alaki vizsgálatát. A grémium filmajánlók helytelen tévés korhatár-besorolása miatt rótt ki bírságot.

2021. május 8. 12:41

100%-ban környezetbarát mobiltok a Telenornál

Május 10., a madarak és fák napja alkalmából a Telenor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Cellect együttműködésében limitált szériás, 100%-ban lebomló, növényi alapú mobiltelefon tokok készültek. Az Év madarát, a cigánycsukot ábrázoló kollekciót Czikkely Panni formatervező művész álmodta meg. Minden eladott tok árából 500 forint az egyesület „Év madara” programját támogatja.

2021. május 8. 11:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35