Villámgyorsan terjed a mobiltelefon a fejlődő országokban

MTI Sajtóadatbank, 2008. február 8. 10:10

Már minden második emberre jut egy mobiltelefon a harmadik világban.

Három év alatt a duplájára nőtt a készülékek száma, és a mobiltelefon a legfontosabb kommunikációs eszközzé lépett elő a fejlődő országokban - állapította meg legutóbbi elemzésében az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciája (UNCTAD).

2005-ben még négy emberre jutott egy készülék, most pedig valószínűleg az 50 százaléknál is jóval magasabb a használók aránya, mert a nyugati világban megszokott 1 készülék/1 felhasználó modell helyett inkább az a jellemző, hogy több ember osztozik egy mobilon.

A technológia terjedése mindenekelőtt a kisvállalkozásoknak és a kereskedőknek hasznos. Az UNCTAD felmérése szerint az afrikai cégek 2006-ban jóformán kizárólag mobiltelefon tartották a kapcsolatot az
ügyfelekkel és a beszállítókkal.

A mobiltelefon-használat terjedése így a gazdasági fejlődés motorja is egyben; a legújabb kutatások szerint a mobilpenetráció 10 százalékos emelkedése 0,6 százalékos GDP-növekedést indukál a fejlődő országokban.

Míg nyugaton már mindenkinek van legalább egy készüléke, a harmadik világban még jó ideig eltart, mire eléri a 100 százalékot a penetráció, ezért a mobilszolgáltatók és a telefongyárak számára ez a növekedés legfontosabb terepe.

Az internet ellenben csigalassúsággal terjed - állapítja meg az elemzés. A hozzáféréssel rendelkezők aránya átlagosan 13 százalék, szemben a fejlett ipari államokban mért 65 százalékkal. Nyugaton a lakosság 28 százaléka már szélessávú internetkapcsolatot használ, a fejlődő országokban viszont csak 2 százalék, és számos országban - például Beninben vagy Afganisztánban - egyáltalán nincs is ilyen szolgáltatás.

Kulcsszavak: India mobiltelefon trend

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett a realme 8 5G okostelefon

Az 5G okostelefonok térnyerése mellett elkötelezett realme bemutatta a  realme 8 5G modellt, mely új szintre emeli a piacon elérhető 5G-s modellek palettáját. A Dimensity 700-as 5G processzor először jelenik meg ebben az ár szegmensben, így mostantól innen sem hiányzik majd a rendkívüli, 5G-s adatátviteli sebesség. 

2021. május 15. 17:11

Itt az egészségügyi kommunikáció új formája

Egy olyan komplex, magyar egészségügyi digitális mérőeszköz és felhőalapú applikáció került kifejlesztésre, amely segítségével lehetővé válik a népbetegségek hatékonyabb kiszűrése, valamint a betegút szervezés új formája. Az INNObyte Informatikai Zrt. digitális asszisztensének köszönhetően olyan felhasználók is képesek lesznek otthonukból „távleletet” küldeni kezelőorvosuknak, akik helyzetüknél vagy életkoruknál fogva kevéssé tudnak okoseszközöket használni. A fejlesztést a Széchenyi 2020 program keretében a GINOP-2.1.2-8.1.4-16 támogatási konstrukció segítette, teljes költségvetése 347,3 millió forint, melyből 121,6 millió forint a támogatás. 

2021. május 13. 18:55

100%-ban környezetbarát mobiltok a Telenornál

Május 10., a madarak és fák napja alkalmából a Telenor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Cellect együttműködésében limitált szériás, 100%-ban lebomló, növényi alapú mobiltelefon tokok készültek. Az Év madarát, a cigánycsukot ábrázoló kollekciót Czikkely Panni formatervező művész álmodta meg. Minden eladott tok árából 500 forint az egyesület „Év madara” programját támogatja.

2021. május 8. 11:07

Csúcsot döntve telefonáltunk és interneteztünk a járvány második hulláma alatt

A belföldi negyedéves mobilinternet-forgalom 2020 végén túllépte a 126 millió GByte-ot, miközben egy évvel korábban még a 100 millió GByte-ot sem érte el – derül ki a mobiltelefon-, a mobilinternet- és a mobil M2M-szolgáltatások főbb mutatóinak alakulását tartalmazó legfrissebb mobilpiaci jelentésből, amelyet tegnap tett közzé a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). A hazai telefonhívások forgalma egy év alatt 18 százalékos emelkedéssel 7,1 milliárd percre nőtt 2020 utolsó negyedévére az előző év azonos időszakához képest.

2021. május 7. 09:55

Rangos nemzetközi dizájn díjat nyert a magyar pénzügyi edukációs mobiljáték

Az egyik legrangosabb nemzetközi dizájn díjat nyerte el a magyar fejlesztésű edutainment applikáció, a Platypus: a FinLit Story. A 67 éves történelemre visszatekintő díjra idén közel 10.000 nevezés érkezett 52 országból. A fiatalok pénzügyi tudatosságának, gazdasági ismereteinek fejlesztését célzó, szórakoztatva tanító mobilos játékot az OTP Fáy András Alapítvány álmodta meg, az applikáció megtervezését, a dizájn kivitelezését és részben a fejlesztést a magyar Supercharge innovációs ügynökség végezte az Alapítvány megbízásából. Az alkalmazást már közel 35.000 hazai felhasználó töltötte le. 

2021. május 3. 14:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15