Az LCD a globális piacvezető a televízióknál

Milkovits Gábor, 2008. február 20. 21:31

A DisplaySearch piackutató adatai szerint most először felülmúlta az LCD televíziók globális forgalma a hagyományos katódsugár-képcsöves (CRT) készülékekét a tavalyi utolsó negyedévben.

A statisztika alapján az LCD tévék a világpiac forgalmának 47%-át tették ki, míg a katódsugaras készülékek 46%-ot értek el – összehasonlításul, 2006 elején a CRT tévék még 77%-kal abszolút vezettek. A fennmaradó 7%-on a plazmatévék és a hátsó megvilágításos televíziók osztoztak. Az LCD tévékből összesen 28,5 millió példány fogyott a szóban forgó időszakban, 56%-kal több, mint egy évvel korábban. A teljes 2007-es évben a 200 millió értékesített készülékből 79,3 millió példány volt LCD-képernyős, ám mivel a síkképernyős televíziók általában jóval drágábbak a CRT dobozoknál, érték alapján a 100 milliárd dolláros összforgalomból 68 milliárdot hoztak az LCD készülékek.

Az LCD technológia előretörése a fejlett térségekben a legszámottevőbb: a tavalyi utolsó negyedévben arányuk Japánban 86%, Nyugat-Európában 84%, Észak-Amerikában pedig 78% volt. A síkképernyős technológiák között az LCD elsősorban azért a legnépszerűbb, mert az egészen kis mérettől a 40” feletti szegmensig mindenütt versenyképes termékeket tud kínálni. Az 1080p felbontóképességű HDTV-k szintén egyre népszerűbbek: ezek a tárgyalt időszakban az összes eladott tv 17%-át tették ki, ám a 40 colosnál nagyobb képernyős készülékeknél arányuk 57%.

Kulcsszavak: TV LCD trend

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Egyre több autós önvédelmi eszköze a menetrögzítő kamera

Egy év alatt több mint háromszorosára nőtt a menetrögzítő kamerák iránti kereset a MediaMarkt tapasztalatai szerint. Egyre többen küldik be az ezekkel az eszközökkel készített felvételeket is a Budapesti Autósok Közösségéhez. Az autósok a saját védelmükben használják ezeket az eszközöket, úgy érzik, bármikor előfordulhat, hogy egy vitás közlekedési szituációban bizonyítaniuk kell ártatlanságukat. 

2021. május 14. 18:25

A Samsung Bespoke készülékeiből épül fel a jövő konyhája

A Samsung a Bespoke Home 2021 online eseményen mutatta be vízióját a jövő háztartásáról. A bemutatón a vállalat Bespoke berendezései is bemutatkoztak, amelyek közül a Bespoke hűtőszekrény első alkalommal válik elérhetővé Magyarországon. Az új készülékek sokoldalúak, kialakításuk személyre szabható és hozzájárulnak a felhasználók csatlakoztatott életmódjához. 

2021. május 13. 16:48

A Facebook új fejlesztése: karszalag az AR eszközök vezérléséhez

Amikor egy olyan technológiában, mint a kibővített valóság ilyen mértékű növekedés tapasztalható, akkor egyértelművé válik, hogy óriási változást hoz majd életünkben és mindennapjaink részévé válik. 

2021. május 10. 11:38

Hozzáférhetőségi funkciókkal érkeznek a legújabb okostévék

A televízió az utóbbi időben olyan központi eszközzé vált, amely összeköti a felhasználókat a világgal. Ahogy a tévékre elérhető tartalomkínálat egyre növekszik és színesedik, az otthoni szórakozási lehetőségek is egyre sokfélébbek. A folyamatos fejlődés ellenére a siketek és nagyothallók, valamint a vakok és gyengénlátók számára a készülékek alapvető funkcióinak használta is nehézséget okozhat.

2021. május 10. 09:55

Új okoskarkötő a Huawei kínálatában

A Huawei Technologies bemutatta Band okoskarkötő-családjának legújabb tagját, a Band 6-ot. Az okoseszköz a korábbinál másfélszer nagyobb, 1,47 hüvelykes FullView, AMOLED kijelzőt kapott, súlya mindössze 18 gramm és egy feltöltéssel két hétig használható. A Band 6 egész nap figyel használója egészségére, méri többek között a véroxigén-szintjét, pulzusát és egyéb jellemzőit, valamint figyelmeztetést küld, ha problémát észlel. 

2021. május 8. 16:33

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35