Az EU sürgeti az átállást az új internetes protokollra

Milkovits Gábor, 2008. május 31. 18:36

Viviane Reding, az Európai Bizottság informatikai és távközlési biztosa arra szólította fel az európai kormányokat és a legfontosabb weboldalak üzemeltetőit, hogy álljanak az új internetes címkezelő protokollra történő átállás élére.

Reding a felhíváshoz egy tervezetet is mellékelt, amelyben azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re az európai internetezők 25 százaléka már az új rendszert használja. Jelenleg az internetes címek túlnyomó többsége az Internet Protokoll 4-es verzióját (IPv4) használja, ennek azonban vannak korlátai. Az IPv4 ugyanis egyszerre legfeljebb 4,3 milliárd címet tud kezelni, ezt a határt pedig előrejelzések szerint 2011-re eléri a világháló, köszönhetően a rengeteg műszaki újdonságnak, az intelligens világítási vagy fűtési rendszerektől az „okos árucímkékig”. Az új, 6-os verzió (IPv6) ezzel szemben gyakorlatilag korlátlan számú IP címet kezelhet zökkenőmentesen. A biztos arra figyelmeztet, hogy ha nem kezdjük meg időben az átállást, Európa válsággal lesz kénytelen szembenézni.

Az EB tervezete értelmében a tagállamok kormányainak minél előbb be kell vezetniük központi hálózataikon az IPv6-ot, emellett pedig a közbeszerzési eljárásoknál is kötelezővé kell tenniük a protokollnak való megfelelést. Reding követendő példaként említette a Geant-ot, a fontos európai kutatóközpontokat összekötő nagysebességű hálózatot, amely már most 100 százalékig IPv6-kompatibilis.

Kulcsszavak: szabvány internet

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A viszonteladók életét segíti a Circle platform

A biztonságos, mesterséges intelligencia és felhőalapú otthoni és üzleti megoldások szállítója, a Zyxel Networks bemutatta a Circle-t, a partnerek számára fejlesztett új licenc és előfizetés-kezelő platformját, amely egy helyen vonja össze az eszközök kezelését, a számlavezetést és az e-kereskedelmet, zökkenőmentes felhasználói élményt nyújtva.

2021. május 5. 19:58

Nemzetközi felmérés bizonyítja a digitális kompetenciafejlesztés fontosságát

Európai diákok körében végzett felmérést az OECD a Vodafone Németország Alapítvány társfinanszírozásában. A „21. századi olvasók: Az olvasási készségek fejlesztése a digitális világban” című jelentés a 15 éves korosztályra vonatkozóan nyújt mélyreható elemzést. 

2021. május 5. 18:11

A magyarok online szerencsejáték szokásaira volt kíváncsi a Vegas.hu

A Vegas.hu több mint 1000 főt kérdezett meg arról, hogy általánosságban és a pandémia alatt milyen volt az online szerencsejátékra való hajlandóságuk. A kérdések témája főleg arra irányult, hogy az elmúlt egy év alatt hogyan változott a játékkedv, illetve, hogy milyen területi és generációs eloszlás jellemzi az online szerencsejátékot hazánkban. Az országosan reprezentatív kutatás kizárólag a 18 évnél idősebb lakosságot vizsgálta. 

2021. május 5. 16:20

Megnyitott a Samsung Webáruház

Április 29-én elindult hazánkban a Samsung Magyarország hivatalos Webáruháza, amelyen keresztül a felhasználók közvetlenül a hivatalos magyarországi forgalmazó weboldaláról vásárolhatják meg a legújabb mobil és viselhető eszközöket. A saját üzemeltetésű értékesítési felület a márka weboldalába épülve kínál kényelmes lehetőséget a vásárlásra. A Samsung Webáruház nyitását különleges akciókkal ünnepli a vállalat, az első vásárlók kedvezményekben részesülhetnek és akár termékeket is nyerhetnek.

2021. május 5. 14:17

Elindult Magyarország új fogyasztóvédelmi blogja

Panaszakadémia egy olyan közösséget kíván létrehozni, ahol mindenki független és szakmai tanácsot kap, és egyúttal mások figyelmét is felhívja a fogyasztókra leselkedő veszélyekre.

2021. május 5. 12:35

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35