Értékes számítógépeket loptak a PTE Biofizikai Intézetéből

MTI Sajtóadatbank, 2008. október 29. 08:11

Értékes, speciális kártyákkal felszerelt, öt év kutatási adatait tároló számítógépeket loptak el a napokban a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Biofizikai Intézetéből, a kár tízmillió forint.

Grama László, az intézet adjunktusa beszámolt arról, hogy az ismeretlen elkövetők a mikroszkópos laborba törtek be, onnan vittek el berendezéseket az azokhoz tartozó, mikroszkópokat vezérlő kártyákkal, továbbá a merevlemezeken rögzített, sejtek és sejtekből izolált fehérjék vizsgálatával kapcsolatos alapkutatási adatokkal együtt. Hozzátette: a kutatási eredmények kilencven százalékáról készült biztonsági másolat, így azok nagy része nem veszett el, a kártyák pótlása ugyanakkor milliókba kerül, azokat pályázati források elnyerése nélkül az intézet nem tudja beszerezni.

 Mártonfalvi Zsolt egyetemi gyakornok arról szólt, hogy a speciális kártyák és az emberi test sejtműködésének jobb megértését célzó kutatási adatok önmagukban eladhatatlanok, de hiányuk miatt hónapokig nem tud dolgozni az ezzel foglalkozó szakembergárda. Megjegyezte: bíznak abban, hogy a rendőrség elfogja az áruk eszmei értékéről mit sem tudó tolvajokat, vagy a számítógépek és a kártyák megtalálója értesíti az intézetet, s visszaadja az ellopott berendezéseket.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53