Bemutatkozott a Serial ATA 3.0

Genda Csongor Zoltán, 2009. május 28. 21:01

A Serial ATA International Organization tegnap közzétette a SATA 3.0 port specifikációit. Rövidesen megjelennek az új verzióval kompatibilis termékek is a piacon.

A Serial ATA 3.0 egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága a sebessége, hiszen elődjénél kétszer gyorsabban, maximum 6 GBit/s-al másolja az adatokat. A tempónövelés már időszerű volt lévén, hogy az aktuális SSD-k már a 2.0-ás verzió határait feszegették. A SATA 3.0 rendelkezik az 1.8"-es merevlemezekhez való LIF dokkoló porttal is, sőt a 7 milliméteres optikai meghajtókat is tudja kezelni köszönhetően egy további csatlakozónak. Szintén új funkció a Native Command Queing is, ami az egyidejűleg beérkezett utasítások optimalizálására szolgál oly módon, hogy az elérendő adatokat távolság szerint növekvő sorrendbe helyezi, így a fejnek kevesebbszer kell pozícionálnia, ez pedig nagyobb teljesítményt eredményez. És szintén jelentős újításnak számít még az energiahatékonyság növelése is.
A SATA IO konzorciumnak már fél évvel ezelőtt közzé kellett volna tennie a SATA 3.0 specifikációit, ám erre csak most került sor. A Seagate már elkészítette az új portot használó HDD-k prototípusait, a jövő héten megrendezésre kerülő Computex kiállításon azonban várhatóan egyéb SATA 3.0-ás termékek is bemutatkoznak majd.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35