A rivális formátum kifejlesztője is beszáll a Blu-ray piacra

Kiss Ádám Zoltán, 2009. július 19. 12:13

A Toshiba, a megbukott HD DVD formátum kifejlesztője hosszú ellenállás után elszánta magát a Blu-ray lemezek és eszközök gyártására.

A szinte irreálisan elnyúlt HD DVD kontra Blu-ray formátumháborúban a Toshiba vezette a HD DVD szövetséget. A hagyományos piros lézeres technológiára építő éppen ezért gyorsabb és olcsóbb lemezeket, alacsonyabb árú lejátszókat ígérő rendszer azonban elbukott, amit hivatalosan is elismert a Toshiba a HD DVD termékek gyártásának leállításával. A legnagyobb gondot nem is a jövőbeli kapacitásnövelés lekorlátozottsága jelentette, hanem éppen az érezhetően olcsóbb termékek valódi megjelenésének hiánya. A formátum háború legalább két évvel elhalasztotta a nagyfelbontású lemezek elterjedését, mivel a vásárlók a korábban nagy marketinggel beharangozott, majd eltűnt formátumokból okulva a kivárás mellett döntöttek. Bár a Blu-ray-el kapcsolatos félelmek beigazolódtak, vagyis a lemezek valóban igen drágák, lassan kezd beérni a formátum. Ennek egyik oka a hagyományos DVD rendszerek és az új megoldás közti minőségkülönbség élvezetéhez szükséges nagyfelbontású televíziók elterjedése, valamint a lejátszók árának gyors és jelentős csökkenése. Az elemzők éppen ezért egyetértenek azzal, hogy az idei év lehet az áttörés a Blu-ray számára. A Toshiba a vereség után hosszan kivárt, és semmilyen ilyen jellegű terméke gyártásába nem szállt be, ám a japán cég is érzi a piaci viszonyok megváltozását. Ilyen körülmények között már saját maga ellen dolgozna, ha a rivális Sony által vezetett konzorcium formátumát nem vezetné be termékkínálatában, tehát üzlet mindenek felett alapon a cég félredobva eddigi sértettségét úgy határozott hogy megvásárolja a szükséges licenceket és a Blu-ray termékek gyártásába kezd.

 

Kulcsszavak: Toshiba Blu-ray HD DVD DVD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tiszta hangminőség és a kényelem találkozása

A fejhallgatók olyan perifériák, amelyek gyakran nem kapnak megfelelő figyelmet. A tiszta hangzás és a kényelmes viselet azonban rendkívül fontos, különösen a hosszú játékok során. Napjainkra a játék olyan gazdaggá, összetetté és magával ragadóvá vált, hogy az egyéni gaming felszerelés versenyelőnyt jelenthet. A csapat-alapú battle royale, akció RPG és MMORPG játékokban a tiszta és jellegzetes hangzás valamint a jó mikrofon a játékon belüli kommunikáció által egyértelmű előnyöket nyújt. De a munkával kapcsolatos vagy magánjellegű hang- és videohívásoknál is sokat számítanak a tiszta hangot küldő és fogadó headsetek, amelyek kényelmesen ülnek az ember fején.

2021. augusztus 4. 11:12

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Xiaomi a Fortune Global 500-as listájának 338. helyére lépett

2021. augusztus 3. 09:56

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52