Sikeres Ricoh-MTA SZTAKI k+f együttműködési projekt

Kovács Attila, 2009. december 14. 14:08

A jövő irodája témában három éves sikeres szoftver alapú k+f együttműködést zárt le az MTA SZTAKI és a Japán Ricoh cég.

A Donau projektet bemutató mai közös sajtótájékoztatón elhangzott: fő cél együttműködő csoportkiszolgáló szoftver rendszerek működési paradigmáinak alapkutatása, valamint ilyen csoportmunka-rendszerek kísérleti fejlesztése volt. Mindezt a tartalomszerkesztési és tárgyalás-támogatási rendszerek, illetve agilis feladatkezelés (agile tasking), valamint kontextus-tudatos (context awareness) támogatás integrálására építve érték el a fejlesztők. A szoftver eszközrendszer létrehozását célzó, nagy méretű, tipikusan ipari projekt eredményeit elsősorban a szokásos Ricoh termékfejlesztési folyamatban a webszolgáltatások terén kívánják felhasználni.

Kovács László (SZTAKI) projektkoordinátor elmondta, hogy három területen folyt a munka. Az első (prototípus létrejöttével) a következő generációs információs rendszerek kialakítását célozta. a második a csoport együttműködés megoldását támogatta jelenlét információ-kezeléssel ellátott integrált kontextus-tudatos és valós idejű webtechnológiával. A harmadik terület az agilis csoportmunka-vezérlés, a kreatív környezetben való munkairányítás köré szerveződött.

Az eredménye között nem elhanyagolható tény, hogy a Donau-projekt prototípus eredményei már sokkal összetettebb, mint a vele összehasonlítható GoogleWave pilot.
Kovcács szerint a projekt eredményeinek felhaználási területei az iroda, a kommunikáció (e-mail), együttműködés-támogatás, csoportvezérlés, és az új valós idejű webtechnológia.

A Ricoh szándéka szerint folytatja e csoportmunka-támogatás és kommunikációs technológiai k+f tevékenységet, annak érdekében, hogy még praktikusabb alkalmazásokat és megoldásokat illeszthessen a cég IT-megoldásaiba. 


 

Kulcsszavak: Ricoh MTA SZTAKI k+f kutatás

Tudomány ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új együttműködéssel gyorsítják a COVID-19 variánsainak azonosítási folyamatát

A koronavírus még fertőzőbb mutánsainak megjelenése magában hordozza annak veszélyét, hogy lelassul a globális felépülés és meghiúsul a vakcinák által nyert immunitás. Annak érdekében, hogy segítsék a kormányokat és az orvosszakmát az új variánsok felismerésében és a gyors reagálásban, az Oxfordi Egyetem és az Oracle egy globális kórokozó-elemző rendszert (Global Pathogen Analysis System, GPAS) hozott létre, amely egyesíti az Oxfordi Egyetem kórokozó-adatokat elemző platformját (Scalable Pathogen Pipeline Platform, SP3) az Oracle felhőalapú infrastruktúrájával (Oracle Cloud Infrastructure, OCI).

2021. május 18. 13:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15