Magyarországon is elérhető a szabad böngészőválasztás

MTI Sajtóadatbank, 2010. március 16. 10:16

Magyarországon is felkínálja a Microsoft a Windows operációs rendszerein a szabad böngészőválasztást, ami Lerch Attila, a cég magyarországi üzletfejlesztési igazgatója szerint összesen mintegy 1 millió számítógépen jelenik meg folyamatosan, heti 5 százalékos arányban növekedve.

A Microsoft az Európai Bizottság nyomására, a kiegyensúlyozottabb piaci verseny érdekében döntött Európában a rendszerfrissítésekkel érkező böngészőválasztó ablak megjelenítéséről, amelyen keresztül az Internet Explorerrel együtt összesen 12 különböző szoftver közül választhat a felhasználó.

Lerch Attila elmondta, mindez nemcsak konkurenciát jelent számukra, hanem lehetőséget is arra, hogy a felhasználókat meggyőzzék arról, térjenek át az Internet Explorer legújabb, 8-as változatára, ami az amerikai, független elemző cég, az NSS Labs szerint a világ legbiztonságosabb böngészője.

Az igazgató szerint a magyarországi pc-k 30-40 százalékát érinti a választási lehetőség, mivel csak azoknak a gépén jelenik meg a lehetőség, akik Internet Explorert használnak, s a Windows automatikus frissítési szolgáltatását engedélyezték a gépükön.

Az MTI érdeklődésére elmondta, érdemi hatása még nincs Magyarországon a választásnak, részben azért, mert heti 5 százalékkal nő azon gépek aránya, amelyek ilyen lehetőséget kapnak, részben pedig azért, mert már nem az Internet Explorer, hanem a Firefox a domináns böngésző a magyar piacon.

Ettől függetlenül azonban bizonyosan verseny lesz a böngészők között, már csak azért is, mert a számítógép előtt ülők idejük 60 százalékát böngészéssel töltik, s a böngésző választása befolyásolja a keresőprogramok használatát is, ezen keresztül pedig azt, hogy a felhasználók milyen hirdetéseket látnak az interneten.

A frissítés megérkezésekor a képernyőn az öt jelenleg legelterjedtebb böngésző, az Internet Explorer 8, a Firefox, a Chrome, a Safari és az Opera közül lehet választani. Akinek azonban ez az öt nem elég, az további hét böngésző, például a Flock, a Maxthon vagy a Sleipnir közül is válogathat.

A fejlesztők szerint igazi áttörés akkor várható, ha mind a 200 millió európai Windows-alapú gép kijelzőjén megjelenik majd a böngészőválasztás.

Lerch Attila elmondta: azok, akik meg vannak elégedve eddig használt böngészőjükkel, a jobb felső sarokban található jól ismert X-re kattintva bezárhatják az ablakot, s az többet nem fog felugrani nekik, ám ha mégis elő szeretnék hívni, az asztalon található ikon segítségével elindíthatják a programot.

Kulcsszavak: Internet Explorer

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még nagyon kevesen vetik be az építőipar "csodafegyverét"

A magyar építőipar hároméves lemaradásban van, nem a Nyugathoz, önmagához képest, hangzott el a Portfolió által szervezett, Építőipar 2021 elnevezésű konferencián. A lemaradás okát az előadók szerint az ágazat digitalizációs visszamaradottságában kell keresni. A megoldás a BIM (Building Information Modelling), vagyis az épületinformáció-modellezés széleskörű elterjedése, alkalmazása, amely lehetővé teszi, hogy az adott projektek résztvevői összehangoltan tudjanak dolgozni a közös információs térben a tervezéstől kezdve a kivitelezésen át egészen az elkészült épületek üzemeltetéséig.  

2021. június 18. 11:50

Új APT-csoportot fedeztek fel az ESET kutatói

Az ESET Research által felfedezett új APT-csoport, a BackdoorDiplomacy elsősorban közel-keleti és afrikai külügyminisztériumok hálózatába próbál bejutni, de az is előfordul, hogy telekommunikációs vállalatok kerülnek a támadások célkeresztjébe. A folyamat során a kiberbűnözők a szervereken futó programok sebezhetőségeit kutatják fel és használják ki annak érdekében, hogy hátsó ajtót telepíthessenek ezekre. Az újonnan beazonosított csoportról szóló kutatást az idei ESET World konferencián mutatták be először a kutatók.

2021. június 16. 17:13

A realme bemutatta új csúcsmodelljét, a realme GT-t!

A realme első nemzetközi rendezvényén hivatalosan is bemutatta az idei év csúcsmodelljeit kihívó realme GT okostelefont, a brand új AIoT termékeit és stratégiáját. 

2021. június 16. 12:21

Adatvédelmi felmérés a GDPR hatálybalépése után

Három éve lépett hatályba az Európai Általános Adatvédelmi Rendelet (GDPR). A vállalkozások, tartva a kilátásba helyezett bírság extrém magas összegétől, nagy lendülettel igyekeztek megfelelni a szabályoknak, ám az elmúlt években mintha ez a tendencia alább hagyott volna. Az adatvédelmi keretrendszer szabályozásában vannak még hiányosságok, miközben egy-egy adatvédelmi incidens komoly anyagi-, és presztízsveszteséggel jár. Vajon mennyire érettek most a vállalkozások adatvédelmi szempontból? 

2021. június 15. 09:57

A biztonság legyen egyszerű, intelligens és mindenhol elérhető

A világ egyre inkább a hibrid és távoli munkavégzés irányába mozdult el az elmúlt időszakban, és ez a trend – ami persze az irodai munkahelyekre vonatkozik - várhatóan a jövőben is velünk marad. A felhasználók most már elvárják, hogy bárhonnan, bármilyen eszközről tudjanak csatlakozni, miközben az IT-csapatok ugyanazokat a komplex és időigényes megoldásokat alkalmazzák. 

2021. június 13. 15:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53

Rekord összeget költenek a cégek IT-ra

2021. június 7. 17:38

Kihirdették az Év Gyára verseny nyerteseit

2021. május 31. 09:54

Hétszeres Business Superbrands díjas az ABB

2021. május 17. 16:40