Visszafejlesztik infrastruktúrájukat a mobilszolgáltatók?

forrás Prim Online, 2010. március 16. 17:51

A nem megfelelően kialakított frekvenciahasználati díj rendszere miatt az egyik magyarországi mobilszolgáltató kapacitáscsökkentésre kényszerült. Ez azt jelenti, hogy a rádió-adóvevő egységei számát országosan csaknem 8 százalékkal csökkentette, ami a kiélezett szolgáltatói versenyben kimondottan különös. A lépésre azért kényszerült, mert frekvenciadíj szempontból országunk a világon az egyik legdrágább. Gazdasági szakértők a szabályozási rendszer átalakítását javasolják a probléma kiküszöbölésére.

Nyolc százalékkal csökkentette egyik mobilszolgáltató, a Pannon a magyarországi rádió-adóvevő egységei számát. A visszafejlesztés oka a nem korszerűen kialakított frekvenciahasználati díjrendszer. A fizetett díj ugyanis, ellentétben a világszerte használt, egyszeri frekvenciasáv alapú elszámolással, Magyarországon egy sokváltozós, nehezen áttekinthető rend alapján áll össze.

Egy Magyarországon működő szolgáltató által fizetendő frekvenciahasználati díj kiszámolásához figyelembe kell venni az adóvevő egységek számát, egy meghatározott alapdíjat és számos változót. Az alapdíj ráadásul sávonként is változik. Bár a rendelkezésre álló frekvenciáknak csak kis részét használják, mégis a mobilszolgáltatóktól származik a spektrumbevételek legnagyobb része, ami e társaságok költségeit aránytalanul növeli. Európa többi részén csak egy általános frekvenciadíjat kell fizetnie a szolgáltatóknak.

A mobilcég az infrastruktúra-leépítéssel így éves szinten mintegy 200 millió forinttal csökkentette költségeit. A jelenlegi díjszabás ráadásul azokat a társaságokat „bünteti”, amelyek nagyobb hálózati kapacitást építenek ki. Az adóvevők lekapcsolásából az előfizetők elméletileg semmit nem fognak érzékelni, csupán a szolgáltató tartalékkapacitása csökken. Ez bizonyos esetben azt eredményezheti, hogy a hálózat hívásokat szabad kapacitás hiányában blokkolja, ez azonban csak nagyon kivételes esetekben fordulhat elő.

Dr. Pápai Zoltán gazdasági szabályozási szakember, az Infrapont tanácsadó cég ügyvezető igazgatója szerint több okból is aggasztó a szolgáltató lépése. Egyrészt teljes mértékben ellentétes a piac fejlődésének kívánatos irányával, hiszen a fejlesztések visszafogása akadályozza a korszerű információs és kommunikációs szolgáltatások, s különösen a szélessávú mobilinternet minél szélesebb körű elterjedését. Másrészt rávilágít arra a problémára, hogy a jelenlegi elavult szabályozás fékezi a gazdasági növekedést is, miközben mindenki számára világos, hogy a fejlesztések jelentik a gazdaság húzóerőt, mind mikro-, mind makroszinten. Egy átgondolt, korszerű szabályozással ez az állapot megfordítható lenne, így a szolgáltatók is folytathatják fejlesztéseiket, valamint a versenynek köszönhetően a fogyasztók is jobb minőségű szolgáltatást kapnának, ráadásul alacsonyabb áron. „Napjainkban, amikor mindenki a gazdasági növekedés fontosságáról beszél, épp a korszerűtlen szabályozás jelenti a fejlődés egyik akadályát” - mondta a szakértő.

A másik két szolgáltató tervezett lépéseiről konkrét hírek még nincsenek, de az világos, hogy Magyarországot frekvenciadíj szempontjából a világ egyik legdrágább országának tartják. Összességében elmondható, hogy mindhárom szolgáltató sokallja a frekvenciahasználati díjakat, s a rendszer szabályozása valóban megérett a változtatásra.

Kulcsszavak: hírközlés Pannon GSM

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Telekom bemutatja fiataloknak szóló ajánlatát

Formáld szabadon a kereted! – ez a koncepciója a Telekom új, fiataloknak szóló ajánlatának, amely az adatforgalom és a hanghívás terén is a célcsoport különböző élethelyzeteihez maximális rugalmassággal alkalmazkodik. A Kraft Ajánlat paramétereit az Y és a Z generáció megkérdezésével alakították ki – azt is ők dönthették el, hogy az alternatívák közül melyik kerüljön végül a piacra. Az ajánlat abban is igazodik a korosztály szükségleteihez, hogy igény szerint további szolgáltatásokkal bővíthető.

2021. július 26. 19:09

Információk a HONOR Magic3 sorozatról

A HONOR a mai napon csatlakozott a Global CEO Tech Talkhoz, hogy megossza az 5G és az AI korszakában az intelligens és összekapcsolt élet jövőjéről alkotott elképzeléseit. Benjamin Lim, a Reuters korábbi pekingi irodavezetője és észak-ázsiai vezető tudósítója volt a moderátor, míg George Zhao, a HONOR Device Co.,Ltd. vezérigazgatója, Cristiano Amon, a Qualcomm Incorporated elnök-vezérigazgatója, Sitao Xu, a Deloitte China vezető közgazdásza és partnere, valamint Nathan Midler, a Harvard Business Publishing kínai igazgatója szintén csatlakozott a beszélgetéshez, hogy értékes meglátásokat osszanak meg arról, hogy az AI és az 5G hogyan teszi lehetővé mindenki számára az intelligens, hálózatba kapcsolt eszközök által támogatott mindennapokat.

2021. július 20. 19:50

Frissíti legfontosabb alkalmazását a Huawei

Számos fontos, a készülék működéséhez elengedhetetlen, kényelmi és terméktámogatási funkciót sűrített egyetlen alkalmazásba a Huawei. A MyHuawei elnevezésű új appban a felhasználók egy helyen érhetik el a vállalat legfrissebb híreit és tevékenységeit, az eszközökkel kapcsolatos információkat, az alkalmazások adatait és kapcsolatba léphetnek a többi Huawei felhasználóval is. A készüléken lévő Támogatás alkalmazás július 15-től automatikusan frissül a MyHuawei-re, így a felhasználók egyetlen appal folyamatosan naprakészek lehetnek.

2021. július 18. 10:19

Felpörgött az adathasználat a magyar EB-meccsek idején a Telenornál

A nemrég zárult labdarúgó Európa-bajnokságon a magyar válogatott meccsei iránti érdeklődést jelzi, hogy a Telenor hálózati statisztikái szerint a mérkőzések idején szembeötlően megugrott az adatforgalom az EB többi meccséhez képest. A tavalyi év hasonló időszakához képest átlagosan 17%-kal nőtt az adatforgalom az EB egy hónapja alatt a Telenor hálózatán, amiben a megszokott éves növekedési trend is szerepet játszott.

2021. július 16. 11:18

Elindult a Hotel & More Group szállásfoglalás applikációja

Új, saját fejlesztésű szállásfoglalás applikáció bevezetésével nyitotta meg a nyári szezont a Hotel & More Group, annak érdekében, hogy vendégeik gyorsan és könnyen tudjanak szállást foglalni a cégcsoport szállodáiban.

2021. július 14. 11:08

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53