Viszlát Pannon, helló Telenor

Kiss Ádám Zoltán, 2010. március 18. 14:44

A Pannon bejelentette, hogy felveszi a tulajdonosra utaló Telenor nevet és márka-identitást, közvetlenül összekapcsolva a 3,6 millió magyar előfizetőt a 13 európai és ázsiai országban jelen lévő Telenor 174 milliós ügyfélkörével.

A Pannonban a vállalat 1994-es alapításakor Pannon GSM néven kezdte meg hazai pályafutását a tulajdonos természetesen már akkor is a Telenor volt. Az időközben Pannon névre váltó vállalat újabb márkaformálásként hamarosan felveszi a Telenor nevet. Ezzel összhangban a Telenor bejelenti a Digitális Magyarország koncepció iránti elkötelezettségét, amely gazdasági és társadalmi téren is segít kiaknázni a mobilinternetes kommunikációban rejlő lehetőségeket.

Egy a Telenor által ma közzétett felmérés eredményei szerint az internet jövőbeni terjedése számottevően növelheti a GDP-t, mintegy 88 ezer új munkahelyet teremt a hagyományos és új, kreatív iparágakban, és akár 44 ezer új vállalkozás elindításához is vezethet a 2020-ig tartó időszakban. A Boston Consulting Group által készített felmérés azt prognosztizálja, hogy az internetezés nagyrészt a mobil szélessávú technológiának köszönhető terjedése nyomán 2020-ra mintegy 5,7 millió előfizető, azaz a háztartások 91 és a cégek 96 százaléka rendelkezik majd internet-hozzáféréssel, amelyek 54 százaléka vezeték nélküli technológia lesz majd. Ez tekintélyes, mintegy 805 milliárd forintos többlet adóbevételt hozhat a költségvetés számára, valamint elvben jelentősen emelheti a szociális, oktatási és egészségügyi szolgáltatások színvonalát, továbbá a hátrányos helyzetű csoportok és a vidéki területeken élők számára is elérhetővé teszi az internetet.

A Digitális Magyarország kezdeményezés megvalósításába bevont szakmai partnerek többek között: a Microsoft, az IBM, az SAP Hungary, a HP, a Promedcom és az Omron Healthcare Magyarország, az Alcatel Lucent Hungary, a MOHAnet, a CompuGroup CEE GmbH, a MultiAlarm, a Szegedi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem Informatikai Kara, az Óbudai Egyetem, a Corvinus Egyetem, a Nokia Siemens Networks, az Ericsson, a Huawei, a Cisco, a ZTE, az NSN, a NEC, a Dell, a Lenovo, az Acer, a HTC, a RIM, a Wavecom és a Cinterion. A projekt arra keres választ, miként segítheti elő a mobil szélessávú internet a mobil munkavégzés, a szállítmányozás és a logisztika, az élelmiszeripar és a mezőgazdaság, a közszolgáltatások (pl. az egészségügy és az oktatás) fejlődését, valamint a társadalmi esélyegyenlőség és a közbiztonság javítását. Ennek érdekében 16 kísérleti projekt indul különböző magyarországi településeken. Ezzel kapcsolatban a Telenor később közöl részleteket, valamint a cég szeretné elérni, hogy Magyarország lakosságának többsége hozzáférhessen mobil szélessávhoz 2013-ra, és hogy 2020-ra általánosan elérhetővé váljon a mobil szélessáv.

A Telenor Csoport nemzetközi szinten nyújt távközlési, adat- és médiakommunikációs szolgáltatásokat. Skandinávia, Kelet-Közép-Európa és Ázsia 13 piacán rendelkezik mobil érdekeltséggel. A norvégiai központú Telenor a világ egyik legnagyobb mobilszolgáltatója – 174 millió mobil előfizetővel (2009. IV. negyedév), 107 milliárd norvég korona éves árbevétellel (2009) és több mint 40 ezer alkalmazottal (mindhárom adatba beleértve a Kyivstar számait).

Kulcsszavak: Pannon GSM Telenor

Infogazdaság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Útnak indult a Yunex Traffic márka

A korábbi Siemens Intelligens Közlekedési Rendszerek (ITS) új márkanevet vezet be Yunex Traffic néven, és július 1-jétől a Siemens Mobility új vállalataként működik. A vállalat egy gyors ütemben fejlődő piacon pozícionálja magát, ahol stratégiailag kihasználhatja piacvezető pozícióját az utak és városok számára kínált innovatív, intelligens és átfogó mobilitási megoldások terén. Világszinten Markus Schlitt vezérigazgató és Jan Villwock pénzügyi igazgató vezetésével a Yunex Traffic világos üzleti fókusszal és vállalkozói szabadsággal működik, saját növekedési stratégiáját követheti, stratégiai partnerségeket építhet, alakíthatja az iparág digitalizációját és aktívan előmozdíthatja a piaci konszolidációt.

2021. július 26. 14:15

Az ABB felvásárolja az ASTI Mobile Robotics Group-ot

Az ABB bejelentette, hogy megvásárolja az autonóm mobil robotok gyártása terén globális vezető szerepet betöltő ASTI Mobile Robotics Group-ot (ASTI), amely applikációival széles termékválasztékot kínál a főbb robotikai alkalmazások terén. Az akvizíció eredményeként bővül az ABB robotikai és automatizálási kínálata, és az egyetlen olyan vállalat lesz, amely teljes körű portfóliót kínál a rugalmas automatizálási rendszerek következő generációjához.

2021. július 26. 11:18

A hibrid munkakörnyezet több érzékenységet és rugalmasságot kíván meg a vezetőktől

A munkavállalók közel fele radikális karrierváltáson gondolkodik, hasonló arányban érzik magukat túlterheltnek és kiégettnek – derül ki a Microsoft friss Work Trend Index felméréséből. A tanulmány szerzői és a Microsoft által megkérdezett HR vezetők javaslatokat is megfogalmaznak a járvány mentális következményeinek és a hibrid munkavégzés által generált problémák kezelésére.

2021. július 26. 10:06

A győri egyetem hallgatói segítik a TSPC Csoportot Budapest legnagyobb egészségügyi fejlesztésében

A győri Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja a gyakorlatorientált képzést és a gazdaság szereplőivel való szoros kapcsolatot. Mindkettőre jó példa a TSPC Csoporttal közös program, amelynek keretében az intézmény építészhallgatói a budapesti Szent János Kórház fejlesztési folyamatában vesznek részt.

2021. július 25. 10:19

Európa összefogott: 4 millióan az újrahasznosításért

Az első ”ON THE GO” újrahasznosítási kampány az „Every Can Counts” szervezésében egyidejűleg 16 országban hívta fel a figyelmet az italos dobozok újrahasznosításának fontosságára, melynek aktualitását a Környezetvédelmi Világnap adta.  

2021. július 24. 16:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53