A régi Windowsok napjai meg vannak számlálva

forrás Prim Online, 2010. március 25. 20:56

A közeljövőben több Windows operációs rendszer, a Windows XP 2. szervizcsomag (SP2), a Windows 2000 és a Windows Vista végleges (RTM) verziójának támogatása véget ér. A Microsoft az újabb operációs rendszerekre vagy szervizcsomagokra való frissítést javasolja ügyfeleinek.

Azok a Windows verziók, amelyek támogatása megszűnik, nem kapnak több programfrissítést a Windows Update szolgáltatáson keresztül. Ez vonatkozik azokra a biztonsági frissítésekre is, amelyek célja, hogy a számítógépét megóvják az ártalmas vírusoktól, kémprogramoktól és a személyes adatok eltulajdonítására alkalmas egyéb kártevőktől.

A Windows XP rendszer Általános terméktámogatása 2009. április 14-én lejárt, azóta csak a Meghosszabbított támogatási szolgáltatáson keresztül kerülnek díjmentes biztonsági frissítések a támogatott szervizcsomagokra. 2010. július 13-tól a biztonsági frissítések már kizárólag a Windows XP SP3 szervizcsomaghoz készülnek el, mivel az SP2 szervizcsomag támogatása aznap lejár. A Windows XP SP3 támogatása 2014-ig érvényes.
A Windows Vista végleges (RTM), azaz szervizcsomag nélküli rendszerének támogatása 2010. április 13-ig él, ezt követően az Általános terméktámogatás keretében kizárólag a SP1 és SP2 szervizcsomagokra érvényesek a terméktámogatási szolgáltatások.
A Windows 2000 terméktámogatása 2010. július 13-án végleg megszűnik, e termékre támogatási szolgáltatás ­– a Terméktámogatási szabályzatnak megfelelően – már nem lesz elérhető.

Aki Windows XP, Windows Vista vagy Windows 2000 rendszerű számítógépét még a támogatás befejeződése előtt frissíti, gondoskodhat arról, hogy az naprakész maradjon, és megkapja a szükséges és ajánlott biztonsági frissítéseket. Biztonsági szempontból a legjobb megoldás, ha a felhasználó a Windows 7 operációs rendszerre tér át.

A hazánkban immár több mint tíz és fél százalékos részesedést szerzett Windows 7-re való átállás egyéni, avagy tiszta telepítéssel történhet – erről a folyamatról tudni kell, hogy nem tartja meg a fájlokat, a beállításokat és a programokat, ezért azok előzetes elmentése és utólagos visszatöltése szükséges. Annak, aki nem tervezi a Windows 7 operációs rendszerre való átállást, a Microsoft a legfrissebb szolgáltatáscsomag telepítését javasolja, hogy a biztonsági frissítéseket és programfrissítéseket továbbra is megkapja számítógépére.

Aki a Windows XP nem támogatott verzióját vagy a Windows Vista szervizcsomag nélküli változatát, illetve a Windows 2000 rendszert használja a támogatási időszakok lejártát követően is, annak számítógépén a Windows továbbra is el fog indulni, de rendszerfrissítések hiányában sebezhetőbb lesz a biztonsági réseken keresztül érkező esetleges támadásokkal szemben.
 
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53