Konferencia a látássérültek ECDL oktatásáért

forrás Prim Online, 2010. július 1. 13:03

Június 22-én a budapesti Gyengénlátók Általános iskolája adott otthont annak a konferenciának, melyet az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT) közösen szervezett. A konferencia célja az volt, hogy a látássérült emberek informatika oktatását végző elemi rehabilitációs központok és az érintett csoport ECDL-vizsgáztatását felvállaló, vagy az ezt tervező ECDL-vizsgaközpontok tájékozódjanak az oktatási és vizsgáztatási lehetőségekről, módszerekről.

Közismert, hogy az ECDL vizsgát egész Európában elfogadják az informatika bizonyos szintű tudásaként. A hét modulból álló vizsgarendszerből a vak és a gyengénlátók is képesek felkészülni és számot adni tudásukról. Ezt erősítette meg dr. Kutor László is előadásában, aki az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Karának oktatója és kezdeményezésére itt jött létre elsőként az ECDL-vizsgaközpont, ahol látás- és hallássérültek is tanulhatnak, majd vizsgázhatnak.

Hogy miért is fontos ez a vizsga, illetve egyes moduljainak ismerete a vak és a gyengénlátó diákok esetében? – tette fel a kérdést a házigazda igazgatója, Jankó-Brezovai Pálné. Azért, mert ezzel a többlettudással, jóval sikeresebb tovább tanulási esélyük, és az új közösségben fogyatékosságuk elfogadtatása.

Szuhaj Mihály, az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány elnöke és egyben a Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány kuratóriumi tagja teljes egyetértésben Alföldi Istvánnal, az NJSZT elnökével úgy nyilatkozott, hogy a technika fejlődésével mára már elérhetővé vált a látássérültek számára is az informatika kínálta lehetőségek kiaknázása.

Szuhaj Mihály előadásában nyomatékosan kihangsúlyozta, hogy a párhuzamosan végrehajtott fejlesztés, azaz az elemi rehabilitációs központok hálózattá való kiépítése és   a regionális rehabilitációs képzőközpontok akadálymentesítése fontos lépés volt. Az intézmények között az ECDL oktatása és vizsgáztatása lehet a jövőben az összekötő kapocs.

A további előadók közül Szatmári Péter ügyvezető helyettes és Herczeg Lajos informatikus/oktató (Informatika a látássérültekért” Alapítványtól) a felnőttkori látássérültek oktatásának gyakorlati tapasztalatairól számoltak be. Megjegyezzük, hogy az utóbbi előadó nevéhez fűződik a látássérültek számára elkészített ECDL tananyag is, amely az Alapítvány honlapjáról (www.infoalap.hu) ingyenesen letölthető.

Nagy figyelmet kapott Helfenbein Henrik (ELTE Informatikai Kar) előadása is, melyben bemutatta a látássérültek számára elkészült vizsgapéldatár kiegészítő CD-jét. Bevezetésképpen elmondta, hogy ha a hét ECDL modul közül négyből levizsgázik a látássérült ember, akkor ECDL Start vizsgabizonyítványt kap. Annak érdekében, hogy a teljes vizsgát letehesse úgy változtattak a tananyagon, hogy a grafikus részek, mint pl. a prezentáció kiváltására beiktattak egy nyolcadik modult kizárólag vak vagy gyengénlátó vizsgázóknak. Ez a bizonyos modul OCR (optikai karakterfelismerés) és képernyőolvasó program kezelését kéri számon. További segítség a látássérült vizsgázóknak, hogy a 45 perces vizsga nekik 90 perc. Segítőt is vihetnek magukkal, de csak a feladatok felolvasására.
Az említett engedmények a színvonalat nem csökkentik, ugyanúgy kéri számon a tudást a látássérültektől, mint a látó emberektől.

A konferencia fórumán és kötetlen munkaebéden cserélhettek véleményt a meghívottak annak reményében, hogy új együttműködések születnek, melyek lehetővé teszik a látássérült emberek ECDL oktatásának és vizsgáztatásának minél szélesebb körű elterjedését.
 

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tokiói olimpia minden pillanata látható az Eurosporton

Az Eurosport minden eddiginél több programmal hozza közelebb a Tokiói Olimpiai Játékokat a nézőkhöz. Az Eurosport 1 és az Eurosport 2 csatornái mellett exkluzív, dedikált olimpiai pop-up csatornák, valamint az Eurosport 4K is elérhető lesz a magyar nézők számára, hogy minden kihagyhatatlan pillanatot átélhessenek a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokról.

2021. július 23. 19:50

2021. június legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint a Trickbot tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén, ahova május hónapban került fel.

2021. július 23. 17:04

450 millió forintos befektetési kört zárt a Blue Colibri

A vállalati belső kommunikációval, a munkavállalók oktatásának és adminisztrációjának digitalizációjával foglalkozó Blue Colbri nevű hazai startup 450 millió forintot vont be. Korábbi befektető, az OXO Technologies Holding Nyrt. mellett ezúttal a Bonitás Kockázati Tőkealap II. csatlakozott a második körhöz. Az innovatív HR-tech csapat a forrást a termék további fejlesztésére, hazai és nemzetközi terjeszkedésre, elsősorban Kelet-Közép-Európában és a DACH régióban történő értékesítés dinamikus felfuttatására fordítja.

2021. július 23. 15:33

Rádiós döntések a Médiatanács ülésén

A cseh társhatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának jelzése alapján figyelmeztette az AMC szolgáltatóját egy helytelen korhatár-besorolás ügyében. A testület szabálytalan támogatás és termékmegjelenítés miatt is figyelmeztetett egy szolgáltatót, és rádiós frekvenciákkal kapcsolatban hozott döntéseket.

2021. július 23. 13:58

OPPO: 2035-ben várható a 6G mobilhálózatok kereskedelmi bevezetése

Az OPPO vezető globális mobil- és okoseszköz márka kutatóintézete, az OPPO Research Institute, bemutatta első 6G témájú fehér könyvét, amely a nemzetközi mobilkommunikációs-iparban is elsők között foglalkozik részletesen a következő generációs 6G hálózatok architektúrájával. A dokumentumban az OPPO által létrehozott dedikált kutatócsoport felvázolja a 6G hálózatok modelljének műszaki jellemzőit, szolgáltatási és rendszerkövetelményeit, valamint a gépi tanulás felhasználási lehetőségeit.

2021. július 23. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53