Olcsó Ethernet-kábel lehet a jövő televíziós adatátviteli szabványa

MTI Sajtóadatbank, 2010. július 8. 18:36

A digitális televíziózás adatátviteli szabványának tekintett HDMI-kábeleket a jövőben a lényegesen olcsóbb Ethernet-kábelek válthatják fel, miután a szórakoztatóelektronikai iparág neves képviselői is támogatják a HDBaseT nevű új szabványt.

Az elsőre technológiai visszalépésnek tűnő döntésnek számos praktikus oka van. A nagysebességű vezetékes hálózatokban megszokott Ethernet-kábelek akár 100 méteres távolságot is képesek áthidalni 100Mb/s-os adatátviteli sebességgel, ráadásul ezek a kábelek
rendkívül olcsók, és szinte minden számítógéppel rendelkező háztartásban megtalálhatók.

Az Ethernet előnye, hogy a kábelek méretre vágását és a csatlakozóvég kialakítását - kis gyakorlással - bárki elvégezheti.

A Valens Semiconductor elsőször a 2009-es Las Vegas-i szórakoztatóelektronikai vásáron (CES) mutatta be a hagyományos RJ-45-ös csatlakozókon keresztül a másodpercenként legfeljebb 8 gigabájtnyi tömörítés nélküli videojel továbbítására alkalmas adatátviteli rendszert. A szabvány tökéletesítésére létrejött HDBaseT szövetséghez később az LG, a Sony és a Samsung is csatlakozott. A szabvány műszaki paramétereinek véglegesítése a múlt hónapban fejeződött be.

Az első HDBaseT 1.0-s csatlakozóval ellátott HD-tévék és Blu-ray-lejátszók akár már az év vége felé megjelenhetnek a boltokban - olvasható a DailyTech technológiai szakportál beszámolójában.

Fogyasztói elektronika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Online mutatja be új termékeit a TP Vision

A TP Vision bejelentette, hogy folytatja nagy sikerű különleges online eseménysorozatát, amelyből a harmadikra augusztus 31-én kerül sor. Az esemény során bemutatkoznak az őszi, téli hónapokban debütáló izgalmas, új Philips TV & Sound termékek.

2021. április 29. 12:23

Limitált szériás változatokkal emlékezik meg Forma 1-es győzelmeiről a Maserati

Dicső versenymúltját ünnepelve, új limitált szériás modelleket mutatott be a Maserati. A Ghibli F Tributo, és Levante F Tributo változatokkal az olasz gyártó Juan Manuel Fangio, argentin világbajnok Forma 1-es pilótával elért közös sikereinek állít emléket. 

2021. április 28. 13:40

Ezer darab profi vércukormérőt kap az Országos Mentőszolgálat

Ezer darab egyénileg testreszabható, „okos” vércukormérőt adományoz a száz százalékban magyar tulajdonú 77 Elektronika Kft. az Országos Mentőszolgálat Alapítványnak. A közel laboratóriumi pontosságú, telemedicinás rendszerrel összekapcsolható vércukormérők lehetővé teszik, hogy a mentősök kiérkezéskor gyorsan és hatékonyan állapítsák meg a koronavírus által különösen veszélyeztetett, ellátásra szoruló cukorbetegek vércukorszintértékét. 

2021. április 27. 16:51

Az Év Beszállítója lett a Bridgestone Tatabánya 2021-ben

Autógyártók és autógyárak véleménye, ajánlásai alapján tartotta kiemelkedőnek a Bridgestone Tatabánya Termelő Kft. teljesítményét a neves szakmai újságírókból álló zsűri. A sikerhez a BIRD X érintés nélküli technológia bevezetésétől kezdve az első nagy autóipari beszállításon keresztül a digitális gyártástechnológiáig több lépés vezetett. A folyamatos fejlesztések 2021-ben sem állnak le; részben a Versenyképesség Növelő Támogatási Program keretében újabb K1-Single típusú gumiabroncs-felépítő gépsor is munkába áll a gyárban.

2021. április 26. 14:59

Nagy teljesítményű, vezeték nélküli hangsugárzók a Sonytól

Az életet teljes hangerőn kell élni, ezért érdemes felcsavarni a zenét is, hogy egész este tiszta és gazdag hangzásra táncolhassunk. A Sony ma bejelentette az X-széria legújabb hangsugárzóit, amikkel minden egyes pillanatból a lehető legtöbbet hozhatjuk ki és olyan hangerő-élményt kínálnak, amelyekre örökké emlékezni fogunk, és együtt énekelhetjük, hogy SZÓLJON HANGOSAN AZ ÉLET!

2021. április 25. 16:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Digitalizációs „bumm” a bankszektorban!

2021. május 4. 19:29

Óvakodjunk a COVID-19 vakcinával kapcsolatos csalásoktól és álhírektől

2021. április 19. 14:58

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35