Kiberbűnőző-csoportot számoltak fel Oroszországban

MTI Sajtóadatbank, 2010. szeptember 1. 09:45

Magánemberek számítógépeit vírussal megfertőző, majd a helyrehozás fejében pénzt kizsaroló bűnözői csoportot leplezett le a gazdasági bűncselekményekkel foglalkozó belügyi igazgatóság nemrég létrehozott internetbűnözés elleni csoportja.

A módszer a következő volt: a csoport programozói vírust írtak, amely szinte teljesen megbénította a számítógépeket. A képernyőn szinte az egész felületet betöltő panel jelent meg, amelyen egy pornográf kép mellett felirat közölte, hogy a gép működőképességének helyreállításához jelszó szükséges, amelyet az érintett úgy kaphat meg, ha mobilján SMS-t küld egy emelt tarifájú négyjegyű telefonszámra, majd a kapott jelszót is el kellett küldeni.

 A felirat figyelmeztetést is tartalmazott, miszerint ha valaki más eszközzel próbál fellépni a vírus ellen, a gépéről törlődik minden adat.

 Azt nem közölték, mennyibe kerül az SMS, de az összeg 300 és 1000 rubel között volt. Oroszországban, Ukrajnában, Moldovában, Fehéroroszországban és a Baltikumban több tízezer gép esett ilyen támadás áldozatául, a hackerek pedig több mint félmilliárd rubelt zsebeltek be.

 Az internetbűnözés ellen küzdő csoportnak ez volt az első nagy fogása. Tavaly tavasz óta nyomoztak az ügyben, és a napokban csaptak le: 20 helyen tartottak egyidejűleg házkutatásokat, 10 embert vettek őrizetbe: a szervezők mellett programozókat, olyanokat, akik a beérkezett összegek készpénzre váltásával foglalkoztak és másokat. Mindannyiuk ellen a büntető törvénykönyv káros számítógépes programok írására és terjesztésére vonatkozó paragrafusa alapján emelnek vádat.
 

Kulcsszavak: vírus security hacker

IT ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Hogyan találjuk meg a megfelelő monitort?

Lassan, de biztosan beszivárgott az életünkbe a sokat emlegetett „új normális”, vagyis egy olyan hibrid világ, ahol bár picit visszatérhetünk a régi kerékvágásba, de megmaradnak az újonnan kialakult digitális szokások. Életünk egy része online marad, például sok munkahelyen megtartják a távoli munkavégzést és ma már az online ügyintézés is természetes. Mivel erre a helyzetre hosszú távon kell berendezkednünk, érdemes az otthoni munkakörnyezetünk kialakításába, a számítógépes infrastruktúrába is beruházni. Ideje például egy megfelelő monitort keresni, hiszen a munkaállomásunk egyik legfontosabb eszközéről van szó. 

2021. július 28. 11:15

A Xiaomi öt új okoseszközt mutatott be

A Xiaomi az AIoT termékek széles választékát mutatta be a mai napon. A vállalat szerint az új okos eszközök komfortosabbá és élvezetesebbé tehetik a mindennapjainkat.  A bemutatott készülékek között volt egy csúcskategóriás router, a Mi Router AX9000, egy hajlított, videójátékra tervezett monitor, a Mi 2K Gaming Monitor 27'', egy elektromos roller, a Mi Electric Scooter 3, a Redmi Buds 3 Pro fülhallgató és egy olaj nélküli, forrólevegős fritőz, a Mi Smart Air Fryer 3.5L.

2021. július 27. 19:08

A AOC bemutatta új termékcsaládját

Az AOC gaming monitor- és IT-kiegészítő márkája bejelenti új ernyőmárkáját, az AGON by AOC-t. Az új márka konszolidálja az AOC meglévő gaming monitor-, és kiegészítő kínálatát, továbbá új modellekkel bővíti az alkalmi játékosoknak, a versenyző játékosoknak és az ambiciózus esportolóknak szánt portfólióját.

2021. július 27. 15:52

A Dell Technologies Omnia szoftverével felgyorsíthatók az innovációs folyamatok

A Dell Technologies új megoldásokat mutatott be, amelyekkel ügyfelei hatékonyabban kezelhetik a nagy teljesítményű számítástechnikai megoldások (HPC), a mesterséges intelligencia (AI) és az adatelemzés egyesítésére irányuló műveleteket. A Dell kibővíti igény szerinti (on-demand) HPC-szolgáltatásait és a Dell EMC PowerEdge szervergyorsítási támogatását is, hogy a szervezetek könnyebben birkózhassanak meg az olyan nagy adatmennyiségű munkaterhelésekkel, mint például a genomszekvenálás a termékfejlesztési szimulációk során.

2021. július 27. 12:47

Az adathalászat által legjobban sújtott brand továbbra is a Microsoft

Check Point Software Technologies Ltd., a cyber-biztonsági megoldásokat szállító vállalat Threat Intelligence részlege kiadta legújabb, 2021 második negyedévére vonatkozó adathalászati trendeket feltérképező jelentését. A jelentés azon brandeket emeli ki, melyeket a bűnözők leggyakrabban használtak azzal a céllal, hogy személyes információkat vagy fizetési igazolásokat tulajdonítsanak el április, május és június hónapok során.

2021. július 27. 11:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53