Google Earth konkurencia Kínában

Milkovits Gábor, 2010. október 22. 20:03

A kínai állam saját, a Google Earth-höz hasonló hivatalos műholdképes szolgáltatást indított az interneten, amelyen végre rendes felbontásban láthatóak lesznek a kínai városok.

A kínai hatóságok jelentősen behatárolják, hogy kinek adnak engedélyt hasonló szolgáltatásra, illetve, hogy az engedélyt kapott társaságok mit és hogyan mutathatnak meg szoftverükön. Így aztán a legtöbb szolgáltató csak viszonylag rossz minőségű műholdképeket mutat az országról, a kormányzattal egy ideje hadilábon álló Google pedig széleskörű engedély híján szintén kénytelen beérni a szokásosnál jóval gyengébb képekkel. A most indult Map World ezzel szemben 60 cm-es felbontásra képes a nagyvárosokban, míg vidéken 2,5 m-nél nagyobb objektumokat tud megmutatni. A többi országra vonatkozóan a szolgáltatás ennél jóval pontatlanabb.

A Map World azért nem az egyetlen elérhető műholdkép-szolgáltatás lesz Kínáról, mivel a felügyelő hatóság az utóbbi időben mintegy 80 külföldi cégnek adott ki engedélyt hasonló megoldásokhoz, többek között a Nokiának is. Ugyanakkor nyilván az állami szoftver adja majd a legjobb képeket, hiszen ezt közvetlenül ellenőrizhetik a hatóságok és eltávolíthatják belőle a publikum elől elzárni kívánt objektumok képeit. A Map World egyébként egyelőre csak próbaverzióban üzemel és napi 10 millió látogatót tud zökkenőmentesen kiszolgálni.
 

Kulcsszavak: Kína onlineszolg térkép

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei új technológiájával sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet minden otthonba

A Távközlési Világnap keretében olyan új technológiát mutatott be a Huawei Technologies Hungary a győri Széchenyi István Egyetemen, amellyel az eddigieknél sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet a háztartásokba. 

2021. május 14. 13:32

A járvány első hulláma alatt is jól teljesített a digitális infrastruktúra

A hazai cégvezetők szerint 2020 tavaszán a mobil- és vezetékes internetes hálózatok lényegében tökéletesen működtek, átlagosan négyötödös osztályzatot adtak nekik – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített reprezentatív felmérésből. A kutatás ugyanakkor arra is kitér: a megkérdezett cégek majdnem negyven százalékánál panaszkodtak arra, hogy nincs elég szolgáltató a telephelyükön a választáshoz.

2021. május 12. 11:18

Sikeresen zárult a Vidanet Zrt. infrastruktúrafejlesztése a tabi járásban

A Vidanet Zrt. sikeresen megvalósította és lezárta a tabi járás 20 települését érintő szélessávú internetszolgáltatást biztosító hálózat és központi infrastruktúrafejlesztési projektjét. A fejlesztéshez jelentősen hozzájárult a Széchenyi 2020 program keretében kiírásra került GINOP-3.4.1-15 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése elnevezésű pályázat keretében a Vidanet Zrt. által elnyert 355,20 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatás is.

2021. április 9. 13:35

Minden eddiginél több optikai elérést épített tavaly a Telekom

A pandémia ellenére tavaly az eredeti tervek szerint zajlott a Magyar Telekom vezetékes hálózatfejlesztése. Minden korábbi évnél többet, összesen 377 ezer új optikai elérést épített a vállalat egy év leforgása alatt (azt megelőzően 2019-ben 342 ezret). Emellett 117 ezer kábeles elérési pontot is gigabites képességűvé fejlesztett. Így már közel 2,5 millió otthonban és vállalkozásban kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 58%-a már képes az elméleti gigabites sebességre. 

2021. március 1. 16:33

Szupergyors internetnek örülhetnek Ajkán és környékén is

A 2017-ben indult Szupergyors Internet Program (SZIP) a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia Digitális Infrastruktúra pillérének fontos eleme. A SZIP célja volt, hogy az Európai Unió Digitális Menetrendjével összhangban (2020 végéig) az unióban minden háztartás, illetve üzleti és kormányzati végpont számára elérhetővé váljon a legalább 30 Mbit/s sebességű, megbízható internetszolgáltatás. 

2021. február 23. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53