EU-elnökség - Szakértő: a legfontosabb kommunikációs eszköz a honlap lesz

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 15. 10:24

A magyar EU-elnökség legfontosabb kommunikációs eszköze a honlap lesz, amelyet hétfőn kezdenek tesztelni, és december 20. körül élesítenek - mondta el az elnökség hivatalos honlapjáról tartott előadásában a projekt vezetője egy szombati budapesti szoftverfejlesztési konferencián.

Rácz Péter - aki európai uniós szakértő és politikai elemző, emellett weblapok projektmenedzselésével és tervezésével foglalkozik - elmondta: a jelenlegi belga elnökség honlapjának nyílt forráskódú Drupal keretrendszerét veszik át, alakítják a magyar igényekhez.

A szakértő a CEU konferenciaközpontban rendezett Drupal-hétvégén kifejtette: az elnökségi honlapnak mindenekelőtt gyors és hatékony kommunikációs eszközként kell funkcionálnia. A legfőbb tartalmi követelmény, hogy közvetítse az elnökség céljait és eredményeit, ezenkívül tartalmazni fog "egy kis országpromóciót". Rámutatott, ez utóbbit nem szabad túlzásba vinni, ugyanis nem turisztikai oldalról van szó; ezt a feladatot elsősorban kulturális elemek elhelyezésével fogják megoldani.

Rácz Péter elmondta, hogy a problémamentesen működő belga honlap testreszabásához megvizsgálták a korábbi elnökségi oldalakat és felmérték a célközönséget. A legfontosabb célközönséget az újságírók alkotják, de a sajtón kívül a diplomaták és szakértők, továbbá az "egyszerű látogatók" szempontjait is figyelembe vették. Elmondta, hogy napi 10-20 ezres látogatottsági mutatóra lehet majd számítani.

A fejlesztés legfőbb elvei között említette a könnyen kezelhető felület kialakítását, az egyszerű navigációt. Az is fontos cél, hogy - bár hivatalos, intézményi oldalról van szó - látványos, szerethető felületet hozzanak létre, ahol a felhasználók otthonosan érezhetik magukat.

A honlapfejlesztők vezetője bemutatta a honlap kezdőoldalának vázlatát. Az oldal felső, rögzített eszközsávjában lehet egyebek között nyelvet váltani, betűméretet változtatni, és onnan lehet előhívni a kommunikációs eszközöket és a főbb közösségi megoldásokat.

Az oldal az aktuális hírek, események mellett statikus, például az EU-t és Magyarországot bemutató elemeket is tartalmaz. A honlap fogyaszthatóságát fogják szolgálni a színes elemek, köztük magazinjellegű írások, ez utóbbi modulok a honlap alján kapnak helyet. A jobboldali sávban kaphat helyet a kulturális blokk. Mint elmondta, el akarják kerülni, hogy az EU-elnökségi oldalra látogatók azt unalmasnak találva 2-3 kattintás után továbbálljanak.

Rácz Péter az MTI-nek elmondta: a honlapnak egy vagy több belső, külügyminisztériumi bloggere lesz, és a legismertebb, véleményformáló magyar bloggerek, köztük politológusok, szakértők blogjaihoz vezető linkeket is elhelyeznek az oldalon. Az a szándék, hogy a hivatalos EU-elnökségi kommunikáció mellett a politikai spektrum minden részét képviselő bloggerek is hangot kapjanak - tette hozzá.

A szakértő azt is elmondta: részben a korábbi elnökségek hagyományai alapján négy-öt Twitter-csatornát fognak megnyitni; az EU-elnökségi szóvivőknek lehetőségük lesz, hogy ezeken a csatornákon személyesebb, könnyedebb kommunikációt folytassanak.

Kiss Márton, a honlapfejlesztési projekt műszaki vezetője elmondta: a nyílt forráskódú, ingyenes Drupal tartalomkezelő rendszert használó belga honlap átvételének az a nagy előnye, hogy nem kell valamely külföldi cégnek magas licenc-díjat fizetni. Azt is
előnynek mondta, hogy a Drupalt más országokban is sikerrel alkalmazzák intézményi szinten, például a washingtoni Fehér Ház honlapja is ezt a rendszert használja.

A Külügyminisztérium az MTI-t korábban úgy tájékoztatta: a honlapon az elnökséggel kapcsolatos hírek és háttéranyagok lesznek olvashatók, de a hivatalos közleményeken, dokumentumokon kívül az elnökségi mindennapok is megjelennek majd országpromóciós elemekkel. A szervezők törekvése szerint az olvasók olyan kulisszatitkokat is megtudhatnak majd, hogy mi szerepel a díszvacsorák menüjén és milyen kulturális eseményeken vesznek részt az EU-elnökség vendégei.

A magyar EU-elnökség weboldalán - a www.eu2011.hu címen - egyelőre csak az a tájékoztatás olvasható magyar, angol és francia nyelven, hogy Magyarország 2011. január 1-jétől látja el az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztét.

Kulcsszavak: közigazgatás EU

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tokiói olimpia minden pillanata látható az Eurosporton

Az Eurosport minden eddiginél több programmal hozza közelebb a Tokiói Olimpiai Játékokat a nézőkhöz. Az Eurosport 1 és az Eurosport 2 csatornái mellett exkluzív, dedikált olimpiai pop-up csatornák, valamint az Eurosport 4K is elérhető lesz a magyar nézők számára, hogy minden kihagyhatatlan pillanatot átélhessenek a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokról.

2021. július 23. 19:50

2021. június legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint a Trickbot tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén, ahova május hónapban került fel.

2021. július 23. 17:04

450 millió forintos befektetési kört zárt a Blue Colibri

A vállalati belső kommunikációval, a munkavállalók oktatásának és adminisztrációjának digitalizációjával foglalkozó Blue Colbri nevű hazai startup 450 millió forintot vont be. Korábbi befektető, az OXO Technologies Holding Nyrt. mellett ezúttal a Bonitás Kockázati Tőkealap II. csatlakozott a második körhöz. Az innovatív HR-tech csapat a forrást a termék további fejlesztésére, hazai és nemzetközi terjeszkedésre, elsősorban Kelet-Közép-Európában és a DACH régióban történő értékesítés dinamikus felfuttatására fordítja.

2021. július 23. 15:33

Rádiós döntések a Médiatanács ülésén

A cseh társhatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának jelzése alapján figyelmeztette az AMC szolgáltatóját egy helytelen korhatár-besorolás ügyében. A testület szabálytalan támogatás és termékmegjelenítés miatt is figyelmeztetett egy szolgáltatót, és rádiós frekvenciákkal kapcsolatban hozott döntéseket.

2021. július 23. 13:58

OPPO: 2035-ben várható a 6G mobilhálózatok kereskedelmi bevezetése

Az OPPO vezető globális mobil- és okoseszköz márka kutatóintézete, az OPPO Research Institute, bemutatta első 6G témájú fehér könyvét, amely a nemzetközi mobilkommunikációs-iparban is elsők között foglalkozik részletesen a következő generációs 6G hálózatok architektúrájával. A dokumentumban az OPPO által létrehozott dedikált kutatócsoport felvázolja a 6G hálózatok modelljének műszaki jellemzőit, szolgáltatási és rendszerkövetelményeit, valamint a gépi tanulás felhasználási lehetőségeit.

2021. július 23. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53