Húsz német nagyvárosban működik már a Google utcanézegető

MTI Sajtóadatbank, 2010. november 19. 17:49

Húsz német nagyváros látható a Google utcanézegetőben (Street View). A nagyfelbontású panorámaképeket - a németek érzékenysége miatt - csak fokozatosan tették fel az internetre, csütörtöktől viszont Berlin, Hamburg és München mellett további 17 város is bejárható.

Az első utcanézetek november elején kerültek fel a maps.google.com oldalra, amely elsősorban a személyiségi jogi bizonytalanságok, illetve adtakezelési hiányosságok miatt okozott aggodalmakat.

 Az amerikai informatikai vállalat ígéreteihez híven húsz német nagyvárost tett elérhetővé a nagyfelbontású panorámaképekkel kiegészített utcanézegetőjén. A városok feltérképezése már jóval korábban befejeződött (például Berlin egyes területeit 2008 nyarán fényképezték), azonban a személyiségi jogi kérdésekre gondosan ügyelő német szövetségi kormány addig nem engedte a szolgáltatás elindítását, amíg a polgárok kifogásaira nem találtak megnyugtató megoldást.

 A németek szimpátiáját a Google azzal próbálta megnyerni, hogy nemcsak az arcokat és a rendszámtáblákat, hanem a házakat, kerteket is töröltetni engedte a műholdas térképéhez kapcsolódó utcanézetekből. Több mint 245 ezer német háztartás élt ezzel a lehetőséggel, így a Street View német változatában nemcsak a nemzetbiztonsági szempontból jelentős objektumok lehetnek kimaszatolva.

 A Google akkor veszítette el számos ország bizalmát, mikor kiderült, hogy az utcanézeteket rögzítő, kamerákkal felszerelt járműveik "véletlenül" a titkosítás nélküli Wi-Fi-hálózatokról is rögzítettek adatokat. Az informatikai vállalat később elismerte, hogy 2006-tól kezdve több mint 30 országban gyűjtött hálózati információkat, amelyeket folyamatosan törölni fognak, és az elmúlt négy év gyakorlatával ellentétben hálózati adatokat sem rögzítenek többé.
 

Kulcsszavak: onlineszolg térkép Google

Internet ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Huawei új technológiájával sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet minden otthonba

A Távközlési Világnap keretében olyan új technológiát mutatott be a Huawei Technologies Hungary a győri Széchenyi István Egyetemen, amellyel az eddigieknél sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet a háztartásokba. 

2021. május 14. 13:32

A járvány első hulláma alatt is jól teljesített a digitális infrastruktúra

A hazai cégvezetők szerint 2020 tavaszán a mobil- és vezetékes internetes hálózatok lényegében tökéletesen működtek, átlagosan négyötödös osztályzatot adtak nekik – derül ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) megbízásából készített reprezentatív felmérésből. A kutatás ugyanakkor arra is kitér: a megkérdezett cégek majdnem negyven százalékánál panaszkodtak arra, hogy nincs elég szolgáltató a telephelyükön a választáshoz.

2021. május 12. 11:18

Sikeresen zárult a Vidanet Zrt. infrastruktúrafejlesztése a tabi járásban

A Vidanet Zrt. sikeresen megvalósította és lezárta a tabi járás 20 települését érintő szélessávú internetszolgáltatást biztosító hálózat és központi infrastruktúrafejlesztési projektjét. A fejlesztéshez jelentősen hozzájárult a Széchenyi 2020 program keretében kiírásra került GINOP-3.4.1-15 Újgenerációs NGA és felhordó hálózatok fejlesztése elnevezésű pályázat keretében a Vidanet Zrt. által elnyert 355,20 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatás is.

2021. április 9. 13:35

Minden eddiginél több optikai elérést épített tavaly a Telekom

A pandémia ellenére tavaly az eredeti tervek szerint zajlott a Magyar Telekom vezetékes hálózatfejlesztése. Minden korábbi évnél többet, összesen 377 ezer új optikai elérést épített a vállalat egy év leforgása alatt (azt megelőzően 2019-ben 342 ezret). Emellett 117 ezer kábeles elérési pontot is gigabites képességűvé fejlesztett. Így már közel 2,5 millió otthonban és vállalkozásban kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 58%-a már képes az elméleti gigabites sebességre. 

2021. március 1. 16:33

Szupergyors internetnek örülhetnek Ajkán és környékén is

A 2017-ben indult Szupergyors Internet Program (SZIP) a Nemzeti Infokommunikációs Stratégia Digitális Infrastruktúra pillérének fontos eleme. A SZIP célja volt, hogy az Európai Unió Digitális Menetrendjével összhangban (2020 végéig) az unióban minden háztartás, illetve üzleti és kormányzati végpont számára elérhetővé váljon a legalább 30 Mbit/s sebességű, megbízható internetszolgáltatás. 

2021. február 23. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53