Informatikai kutatóközpont létesült a Pannon Egyetemen

MTI Sajtóadatbank, 2010. december 17. 11:02

Informatikai kutatóközpontot hozott létre a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán az IBM Magyarország; a cég az általa berendezett szoftvertechnikai laboratóriumban hatezerféle szoftvertermékéhez és a budapesti innovációs központjában működő hardvereszközeihez biztosít ingyenes hozzáférést - mondta Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes a központ megnyitóján, Veszprémben.

A fideszes politikus szólt arról, hogy az IBM két új informatikai megállapodást kötött Veszprémben, az egyik a kutatólabor felállítása. A másik megállapodás szerint az IBM két hónap alatt stratégiai fejlesztési terveket készít "élhetőbb város" programja keretében Veszprémnek, amellyel a város jelenlegi gazdasági helyzetét és versenyképességét tervezik hosszú távon fejleszteni - mondta a miniszterelnök-helyettes. Mint hozzátette: a cég kutatási programjaiban való részvétellel a város és az egyetem bekerül a nemzetközi fejlesztésekbe.

Bertók Botond, az IBM Informatikai Kutatóközpont vezetője elmondta, hogy a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a legkorszerűbb eszközökhöz és technológiákhoz jut az együttműködéssel. Az informatikus hallgatók a tananyag részeként ismerhetik meg a legújabb fejlesztéseket és gyakorlati tudást szerezhetnek, a partnercég pedig kapcsolatba kerülhet a legtehetségesebb hallgatókkal.

Az új központ működéséről azt mondta, hogy a kutatás-fejlesztéssel matematikai alapokon optimalizálnak olyan gyakorlati folyamatokat, mint a közlekedési, vagy logisztikai rendszerek. Az optimalizálással a folyamat javítható, az egyetemen
nemzetközileg elismert oktatási anyagokat dolgoztak ki - tette hozzá.

Pongrácz Ferenc, az IBM Magyarország megbízott vezérigazgatója a kutatóközpont átadásán elmondta, hogy az IBM régóta ápol előnyös együttműködéseket a világ jeles kutatóegyetemeivel: a cég a hallgatóknak ösztöndíjprogramokat, az oktatóknak továbbképzési lehetőséget nyújt.

A Veszprém város számára felkínált ingyenes stratégia elkészítését húsztagú nemzetközi munkacsoport végzi majd. A versenyképességi elemzésben más városokkal összehasonlítják a megyeszékhely gazdasági és szolgáltatási adatait. A nemzetközi
kutatócsoport hét terület adatait hasonlítja össze a hatékonyság és a minőség javításáról, amelyek a városi élet minőségével és a működőtőke-befektetésekkel kapcsolatosak - mondta Pongrácz Ferenc. A végeredmény megmutatja, hogy milyen fejlődési lehetőségek vannak, illetve hol, mely területeken kell javítani a célok elérése érdekében - magyarázta.

Kulcsszavak: felsőoktatás oktatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tokiói olimpia minden pillanata látható az Eurosporton

Az Eurosport minden eddiginél több programmal hozza közelebb a Tokiói Olimpiai Játékokat a nézőkhöz. Az Eurosport 1 és az Eurosport 2 csatornái mellett exkluzív, dedikált olimpiai pop-up csatornák, valamint az Eurosport 4K is elérhető lesz a magyar nézők számára, hogy minden kihagyhatatlan pillanatot átélhessenek a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokról.

2021. július 23. 19:50

2021. június legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint a Trickbot tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén, ahova május hónapban került fel.

2021. július 23. 17:04

450 millió forintos befektetési kört zárt a Blue Colibri

A vállalati belső kommunikációval, a munkavállalók oktatásának és adminisztrációjának digitalizációjával foglalkozó Blue Colbri nevű hazai startup 450 millió forintot vont be. Korábbi befektető, az OXO Technologies Holding Nyrt. mellett ezúttal a Bonitás Kockázati Tőkealap II. csatlakozott a második körhöz. Az innovatív HR-tech csapat a forrást a termék további fejlesztésére, hazai és nemzetközi terjeszkedésre, elsősorban Kelet-Közép-Európában és a DACH régióban történő értékesítés dinamikus felfuttatására fordítja.

2021. július 23. 15:33

Rádiós döntések a Médiatanács ülésén

A cseh társhatóság a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának jelzése alapján figyelmeztette az AMC szolgáltatóját egy helytelen korhatár-besorolás ügyében. A testület szabálytalan támogatás és termékmegjelenítés miatt is figyelmeztetett egy szolgáltatót, és rádiós frekvenciákkal kapcsolatban hozott döntéseket.

2021. július 23. 13:58

OPPO: 2035-ben várható a 6G mobilhálózatok kereskedelmi bevezetése

Az OPPO vezető globális mobil- és okoseszköz márka kutatóintézete, az OPPO Research Institute, bemutatta első 6G témájú fehér könyvét, amely a nemzetközi mobilkommunikációs-iparban is elsők között foglalkozik részletesen a következő generációs 6G hálózatok architektúrájával. A dokumentumban az OPPO által létrehozott dedikált kutatócsoport felvázolja a 6G hálózatok modelljének műszaki jellemzőit, szolgáltatási és rendszerkövetelményeit, valamint a gépi tanulás felhasználási lehetőségeit.

2021. július 23. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53