Díjat nyert a KÜRT H2O programja

Elismerés a hátrányos helyzetűek hazai oktatásának támogatásáért

forrás Prim Online, 2011. január 24. 16:51

A KÜRT Zrt. H2O (Hátrányos Helyzetűek Oktatása) programja díjat nyert a „Hungarian Business Leaders Forum-Vodafone Munkahelyi Önkéntesség” pályázatán. A KÜRT projektje a „Kisvállalat” kategória magyarországi nyerteseként az Európai Unió CSR pályázatán is indul, ahol a HBLF nemzetközi hálózatához tartozó vállalatok CSR programjaival fog versenyezni.

A KÜRT 20 éve fektet az oktatásba. Első társadalmi felelősségvállalási programját 1990-ben indította: létrehozta a KÜRT Alapítványi Gimnáziumot. Ezt követően 1997-ben a Pannon Egyetemen megalapította a „Hátrányos Helyzetű, Elsősorban Cigány Származású Gyerekek Oktatási Alapítványát”. Ebben a programban olyan tanár-mentorokat szponzorált a KÜRT, akiknek feladata a felkarolt diákok közvetlen támogatása és államilag elismert végzettséghez (diploma, érettségi, nyelvvizsga,…) juttatása volt.
A Hátrányos Helyzetűek Oktatása (H2O) elnevezésű programot 2009 őszén indította útjára a KÜRT. Ez a program, tanulva a korábbi kezdeményezések tapasztalataiból, minden eddiginél hatékonyabban teszi lehetővé a hátrányos helyzetűek sikeres iskolai szereplését, és ezzel nagymértékben segíti integrálódásukat, társadalmi hátrányuk leküzdését.

A KÜRT által felkarolt program Magyarország legelmaradottabb régiójában, a kelet-magyarországi Hejőkeresztúron már 8. éve működik. A helyi általános iskolában az egyesült államokbeli Stanford Egyetemtől átvett, és hazai viszonyokra adaptált oktatási program alapján folyik a hátrányos helyzetű diákok oktatása. Az eredmény meggyőző: a 2009-2010-es eredmények minden paraméterükben jobbak voltak, mint a nem hátrányos helyzetű iskolák átlagértékei. A KÜRT célja a program támogatásával és terjesztésével az, hogy a hazai általános iskolák közel felét kitevő 1560 hátrányos helyzetű általános iskola lehető legtöbbjében bevezessék a H2O programot. Egy iskola „átalakítása” közel 5 éves munkavégzést és összefogást kíván, és közel 20 millió forintos költségvonzata van. Jelenleg 2 budapesti hátrányos helyzetű iskolában folyik a H2O módszertan bevezetése. A pozitív eredmények már ezekben is mérhetők. A KÜRT célja 2011-ben, hogy újabb öt iskola átalakítása kezdődjön meg. Az iskolák kiválasztása már megtörtént, és a szponzorok a szükséges pénzösszegeket felajánlották.

A Stanford Egyetemtől átvett program a hátrányos helyzetű iskolák előnyös helyzetűvé alakításának módszertana. Az amerikai modell a magyar helyzetre alakítva és H2O névre keresztelt módszertanként szervezett akkreditációt, így illeszkedik a magyar oktatási rendszerbe. Leglényegesebb eleme a Komplex Instrukciós Program, amely lehetővé teszi a tanárok számára a magas szintű csoportmunka szervezését olyan osztályokban, ahol a tanulók közötti tudásbeli különbség és kifejezőkészség tág határok között mozog. A program azért alkalmas a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségének megteremtésére az osztálytermi munkában, mert a rangsorbeli problémák felismerhetőkké és kezelhetőkké válnak. A heterogén összetételű osztályokban lehetőséget ad a tanulóknak az együttműködési normák elsajátítására, valamint a sokféle, eltérő képességet megmozgató tananyag alkalmazásával a felszín alatt megbúvó képességek kibontakoztathatók.
A H2O olyan mértékig dokumentált, hogy franchise rendszerként bármely oktatási intézményben alkalmazható.


A „Hungarian Business Leaders Forum-Vodafone Munkahelyi Önkéntesség” pályázatán a KÜRT H2O projektje a „Kisvállalat” kategóriában díjat kapott. Magyarországi nyertesként a szervezet nemzetközi, International Business Leaders Forum mezőnyében lesz megmérettetve a H2O projekt. A 2010. január 20-i díjátadó gálán, a KÜRT Zrt. alapító-elnöke, dr. Kürti Sándor elmondta: „A KÜRT az informatikai és üzleti kockázatok csökkentéséből él. Magyarország legnagyobb „üzleti” kockázata a hátrányos helyzetűek leszakadása. Hisszük, hogy nemcsak az ország, de a vállalkozások, így a KÜRT reputációját is növeli, ha nem csak az informatikai kockázatokat, hanem az ország legnagyobb kockázatait is képesek vagyunk csökkenteni. Erre azért is szükség van, mert elemi érdekünk, hogy jól képzett szakembereink legyenek. Magyarországnak lényegében nincs más erőforrása.”
 

Kulcsszavak: Kürt security oktatás

Infotársadalom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Díjazták az építőipar „rocksztárját”

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezető igazgatója vehette át az idei "Év Építőipari Személyisége" díjat. A szakember 30 éve képzi és inspirálja a szakembereket és az építőanyag kereskedőket, emellett támogatja a megrendelőket építési álmaik valóra váltásában. Legyen szó TikTok videóról, egy medence burkolásáról készülő oktatóanyagról, vagy ezer szakember motiválásáról egy konferencián, Markovich Béla mindenhol ott vagy és minden lehetőséget megragad, közvetlenül hozzájárulva az építőipar kultúrájának fejlődéséhez.

2024. március 29. 15:16

Térítésmentesen tanulhatnak nyelvet a tanárok

A hétköznapi élet során egyre több olyan impulzussal találkozunk, ami idegen nyelvhez kötött. Így vannak ezzel a pedagógusok is, akiknek a kezében páratlan lehetőség van: azok a tanárok ugyanis, akik még nem beszélnek angolul vagy németül, vagy esetleg magasabb szintre emelnék a nyelvtudásukat, esetleg csak gyakorolnák a kiejtésüket, bővítenék a  szókincsüket, térítésmentes nyelvtanulási lehetőséget tudhatnak magukénak. A KRÉTA Idegennyelvi Felkészítő Modulja (IFM) ugyanis térítésmentes lehetőséget biztosít minderre a pedagógusoknak is, akik közül már több ezren használják a felületet.

2024. március 29. 13:30

Idén is a „Bajnokok" között a Schneider Electric

Zsinórban az ötödik évben kapott „Champion", vagyis „Bajnok" minősítést a Schneider Electric a Canalys kutatócég „Titans Channel Leadership Matrix" elemzésében. A vállalat az értékesítési csatornái folyamatos fejlesztése iránti elkötelezettségével, valamint a bevezetett programokkal és a partnereit támogató eszközökkel érdemelte ki az elismerést.

2024. március 29. 10:48

Fényes jövő vár idén az adatközponti szektorra

Saját átalakulási folyamaton megy keresztül az adatközpontok piaca, amely magába foglalja a legmodernebb technológiák használatát a műveletek és az erőforrások elosztásának optimalizálása, valamint a biztonsági protokollok javítása érdekében. 

2024. március 28. 19:05

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05