Nagy tévedés volt az izraeli kiberterror-elhárítási egység

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 5. 08:30

Izrael hét hónappal ezelőtt nagy csinnadrattával bejelentett kiberterror-elhárítási egysége szakértők szerint nagy tévedésnek bizonyult: a költségvetésen kívül a személyi állomány és a hatáskör is hiányzik, a kiszemelt műveleti vezető pedig visszautasította a felkínált munkát - írta a Háárec című izraeli napilap internetes oldalán szerdán.

    Jair Kohen, az izraeli központi katonai hírszerzés, az úgynevezett 8200-es csoport egykori vezetője forráshiányra hivatkozva nem vállalta el a feladatot.
    Az egység hivatalosan a héten kezdte meg működését, de ebből egyelőre semmit sem látni. A szervezet nem tudta megakadályozni azt a szaúdi hacker támadást sem, amelyben 15 ezer - más források szerint 40 ezer - izraeli hitelkártya adatait lopták el és tették közzé a világhálón.
    Egyes tisztségviselők szerint ez nem is az ő feladatuk lett volna, hanem a rendőrség számítógépes bűnözéssel foglalkozó alosztályáé, amelynek látóterébe eddig főként pedofíliával kapcsolatos esetek kerültek. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonban amikor tavaly májusban bejelentette a szervezet létrehozását, a létfontosságú hálózatok védelme mellett a hitelkártyaadatok védelmét is megemlítette feladatai között.
    Egy magas rangú biztonsági tisztségviselő szemfényvesztésnek nevezte az új egységet. "A szép szavak sehova sem vezettek" - mondta a szakértő kedden, megjegyezve, hogy "két és fél ember még nem alkot ütőerőt". Szerinte "ezt a miniszterelnöki hivatalnak kellene felügyelnie, de valójában senki sem gondolja, hogy a kormányfőnek van ideje ilyesmire, vagy hogy jelenleg bárkit is komolyan érdekelne az egység sikere." A tisztségviselő szerint valóban szükség van a kiberbiztonságért felelős szervre, de vannak testületek, amelyek nem akarják segíteni ezt az egységet, és a projektet egyébként sem karolta fel senki.
    (http://www.haaretz.com/print-edition/news/netanyahu-s-anti-cyber-terror-task-force-is-virtually-nonexistent-1.405345)

Kulcsszavak: security hacker

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Samsung TV formatervezésének története

A 2006-ban bemutatott keskeny Bordeaux LCD TV-től, egészen a legújabb, 2021-es Neo QLED  8K modellekig, a Samsung dizájnfilozófiája számos egyedülálló készülék megalkotásához vezetett. A televíziók kialakítása a hatékonyságra és a felhasználóbarát megoldásokra fókuszál, amelyeket világszerte kedvelnek a tévénézők. 

2021. július 25. 16:08

Az ELTE Informatikai Kar tovább erősítette pozícióját a felsőoktatásban

Az ELTE Informatikai Kar idei felvételi eredményei a növekedésről, a felsőoktatási rendszerben elfoglalt pozíció további erősödéséről szólnak. Fontos, hogy az egyes képzési területeken a felvételt nyert hallgatók számának emelkedése a minőség emelkedésével jár együtt. Ezt legjobban az mutatja, hogy az átlagpontszám a tavalyihoz képest is emelkedett, immár 450 pont.

2021. július 25. 12:10

A győri egyetem hallgatói segítik a TSPC Csoportot Budapest legnagyobb egészségügyi fejlesztésében

A győri Széchenyi István Egyetem rendkívül fontosnak tartja a gyakorlatorientált képzést és a gazdaság szereplőivel való szoros kapcsolatot. Mindkettőre jó példa a TSPC Csoporttal közös program, amelynek keretében az intézmény építészhallgatói a budapesti Szent János Kórház fejlesztési folyamatában vesznek részt.

2021. július 25. 10:19

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53