Oroszországban nem lesz internet-cenzúra

MTI Sajtóadatbank, 2012. január 21. 09:40

Megengedhetetlen a számítógépes világháló cenzúrája - az orosz távközlési és kommunikációs miniszter véleményét a Vedomosztyi című orosz lap közölte pénteken.

    Az orosz miniszter az internetes kalózkodás elleni intézkedéseket megfogalmazó amerikai törvénytervezet, a SOPA (Stop Online Piracy Act) miatt kirobbant nemzetközi tiltakozásra reagál a Vedomosztyi hasábjain. Igor Segoljev cáfolja azokat a vélekedéseket, hogy az orosz kormány a számítógépes világháló nagyobb állami ellenőrzésre törekszik.
    "Még csak fel sem merült az a lehetőség, hogy társadalmi nyugtalanság esetén blokkoljuk a közösségi oldalakat, a Twittert, vagy a Facebook-ot, miközben néhány európai ország nyíltan meghirdették, hogy éppen ilyen lépéseket tesznek" - hangoztatja az orosz kormány tagja. "Blokkolni, vagy cenzúrázni az internetet nem lehet, különben az egyszerűen elveszíti az értelmét"- tette hozzá.
    Az orosz távközlési és kommunikációs miniszter osztja azok véleményét, akik szerint az amerikai törvénytervezet, a SOPA elfogadása nem csak igen negatívan hatna az internetes üzlet fejlődésére, hanem gyakorlatilag a cenzúra eszközévé válhatna és ez ellentmond a demokratikus alapelveknek.
    Az orosz szakminisztert aggasztja a weboldalak tartalmának fokozott ellenőrzése, amely szerinte gyengítheti a számítógépes biztonságot. Éppen ezért egy a nemzetközi számítógépes világhálóra vonatkozó viselkedési kódexet javasol, amely megakadályozhatná az egyes országok elleni visszaéléseket és egészében véve szabályozná a területet.
http://www.vedomosti.ru/opinion/news/1480343/kodeks_povedeniya_v_seti#ixzz1k0iigTvw
    Oroszországban a 2011. december 4-i parlamenti választásokat követően az internetes közösségi oldalak és a mobilhálózat fejlettségének köszönhetően több tízezer ember vett részt a parlamenten kívüli ellenzék szervezte tiltakozó megmozdulásokon. Szakértők szerint a választási eredményekkel elégedetleneket aligha lehetett volna ilyen tömegekben az utcára vinni, és az ellenzék a lakosság politikai aktivitását sem lenne képes tovább erősíteni a számítógépes világháló adta lehetőségek nélkül.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59

Befektetőre talált a Megoldások a holnapért korábbi díjazottja

2024. június 25. 19:01