Jubileumi 50. fórumát tartja a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület

forrás Prim Online, 2012. március 11. 08:42

2012. március 21-én tartja a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület 50. fórumát. Az évente öt fórumot szervező Egyesület a jubileum alkalmából rendhagyó programot állított össze. De honnan is indult el az Egyesület élete?

2001-ben az információbiztonság különböző területein dolgozó szakemberek és cégek összefogtak és megalapították - még jogi keretek nélkül - a szakirodalom alapján csak "Értékteremtő munkacsoportnak" nevezett szakmai közösséget. A munkacsoport megalakulása óta főtevékenységként foglalkozott az információvédelmi irányítási rendszerek magyarországi népszerűsítésével, információbiztonsági ismeretterjesztéssel és tudatosítással. 10 éve, az akkor még BS 7799 jelzettel ismert információvédelmi szabvány tanúsíttatása Magyarországon még nem volt jellemző, mára viszont körülbelül 160 tanúsított céget tartanak nyilván.

A csoport tagjai rendszeresen dolgoztak együtt különböző információbiztonsági témákban, elkészítették a szabvány első fordítását, képzést szerveztek. Az Egyesület első fóruma 2002. május 15-én volt, melyen 50 fő vett részt. Később, 2004 decemberében a csoport tagjai úgy gondolták, hogy szélesebbre tárják az információvédelem iránt érdeklődők előtt a kapukat, és 12 magánszemély részvételével megalapították a Hétpecsét Információbiztonsági Egyesületet.

A kezdetek óta szigorú rendben, évente 5 alkalommal követték egymást az Egyesület fórumai A számok önmagukért beszélnek. Összesen 253 szakmai előadás hangzott el és 3169 látogató volt. Örvendetes továbbá, hogy tendenciájában a látogatószám folyamatosan nő. Az Egyesület vezetése szerint a tartós érdeklődés egyik fő sikertényezője, hogy az előadók kiválasztása a résztvevők igényeinek erős figyelembe vételével a tagok nyilvános megbeszélésén történik. Így az előadók mindig aktuális témákat ismertetnek, melyek minden hallgató számára érdekes, olyan problémaköröket boncolgattak, melyek foglalkoztatták a közvéleményt, vagy olyan fejlesztéseket mutattak be, melyek merőben megváltoztatták az információvédelem fejlődésének irányát.

A március 21-i 50. jubileumi fórum programja egyfajta összefoglalás. Az egyesület szervezeti visszaemlékezésén túl, megismerhetik a szakmai munkában „kályhát” jelentő ISO 27001 szabvány-család fejlődésének történetét és jelenlegi állapotát, betekinthetnek az információbiztonság múltjába és jelenébe, elmerülhetnek az adatfélelem rejtelmeibe. Külön öröm, hogy ezen alkalommal számos nagysikerű korábbi prominens előadónkat köszönthetjük újra.

A Fórum minden érdeklődő számára nyitott és ingyenes, csak on-line regisztráció szükséges az Egyesület honlapján (www.hetpecset.hu).
 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2021. június legveszélyesebb kártékony programjai

Check Point Software Technologies Ltd., kutatórészlege, a Check Point Research kiadta legújabb, 2021 júniusára vonatkozó Global Threat Index elemzését. A kutatók jelentése szerint a Trickbot tartja magát a legelterjedtebb kártékony programok listájának élén, ahova május hónapban került fel.

2021. július 23. 17:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Jó belépő a külföldi piacra a hazai tech cégeknek

2021. július 20. 16:30

Első a kiberbiztonság?

2021. július 7. 12:37

950-szeresére nőtt három hét alatt a magyar vizslacoin árfolyama

2021. június 28. 09:52

NMHH-kutatás: miért nem internetezik mindenki?

2021. június 14. 09:53