Az első magyar műholdról az űrtáborban

MTI Sajtóadatbank, 2012. június 25. 08:36

Csillagászati megfigyelések, önjáró "bolygókutató" robotok irányítása, a kozmikus társkeresésről szóló kerekasztal-beszélgetés szerepel egyebek közt a Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) idei űrtáborának programján, amelyből nem hiányozhat az első magyar műholdról, a MaSat-1-ről szóló előadás sem.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta nyaranta rendezi meg az űrkutatás, az űrtevékenység iránt érdeklődő 14-18 éves fiatalok részére a nyári tábort, amelynek az idén Kecskemét ad otthont július 1. és 7. között. A rendezvénynek a határainkon túlról (a Vajdaságból és Kárpátaljáról) is lesznek résztvevői - olvasható a MANT közleményében.

A dokumentum szerint a középiskolás diákokat számos izgalmas program várja - bővíthetik az űrtevékenységgel, az űrkutatás változatos alkalmazásaival kapcsolatos ismereteiket. A 2012-es tábor tervezett programjában szerepelnek egyebek közt csillagászati megfigyelések, a kecskeméti Planetárium és a repülőtér meglátogatása, önjáró "bolygókutató" robotok irányítása. A diákok érdekes előadásokat hallhatnak a például a Naprendszer változatos világáról, a Marsra augusztusban leszálló amerikai Mars Science Laboratory űrszondáról, a műholdas távközlésről, űreszközök építéséről. Both Előd, a Magyar Űrkutatási Iroda igazgatója pedig Stonehenge-től a kozmológiai Nobel-díjig címmel tart előadást.

"Természetesen az Űrtáborból sem hiányozhat az első magyar műhold. Az idén pályára állított Masat-1-et bemutató előadás is elhangzik, de a műhold két átvonulása között a csapatoknak megoldandó feladatuk is lesz. Nem csak a kis magyar műegyetemi műhold alkotói, de más fiatal, pályájukat kezdő hazai kutatók is ellátogatnak a diákokhoz, hogy személyes példájukkal is bemutassák, miképpen válhat valakiből űrszakember" - olvasható a közleményben.

A űrtábor résztvevői csapatokba szervezve, játékos formában mérhetik össze tudásukat, ügyességüket és szerencséjüket. A diákok megismerkednek a környék nevezetességeivel is - lesz például "Naprendszer-séta" Kecskeméten, de kirándulásnak a közeli Lakitelekre, a Népfőiskolára, ahol a tervek szerint Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke is köszönti az űrtábor lakóit.

Az űrtábor nem csak a táborlakóknak szól, az érdeklődőknek ismert hazai szakemberek tartanak ingyenes előadásokat az első magyar műholdról, a csillagászati világképünk változásairól az ókortól az űrkorszakig, valamint "magyarokról égen és földön".

Az űrtáborral kapcsolatos információ a http://www.mant.hu/magyarurtabor címen érhető el.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Akár 50% időmegtakarítást jelenthet a PS szinte érintésmentes könyvelési megoldása

2024. július 16. 16:29

ESET kiberfenyegetettségi jelentés: egyre gyakoribb a mesterséges intelligencia és a deepfake a támadásokban

2024. július 5. 09:55

A Schneider Electric a világ legfenntarthatóbb vállalata a TIME szerint

2024. július 4. 19:09

A legmodernebb digitális oktatási rendszert valósította meg a Delta Systems a Corvinus Egyetemen

2024. július 1. 12:59